Annonce
Viborg

Glemt at forny recepten? Nu kan du få din medicin udleveret alligevel

Apoteker Rami Zeidan fra Viborg Svane Apotek glæder sig til, at det bliver muligt at udlevere receptpligtig medicin til borgere, der har glemt at forny recepten. Det sker adskillige gange om dagen, at borgere må gå forgæves, fordi deres recept er udløbet. Lovændringen træder i kraft 1. juli, men reelt er det først 2. juli, at apotekerne må begynde at operere efter den nye praksis. Foto: Morten Dueholm
Fra 2. juli 2019 har apotekerne lov til at udlevere en række lægemidler, selv om patienten har glemt at få recepten fornyet. Viborg-apoteker forventer, at den øgede fleksibilitet vil give glade kunder.
Annonce

Viborg: Øv! Det er sent fredag eftermiddag, og nu glemte du selvfølgelig at få fornyet recepten på høfebermedicin, selv om du havde tegnet et stort, sort kryds på hånden. Forude venter nu en hel weekend med kløende øjne og tilstoppet næse.

Rigtig mange har med sikkerhed stået i den situation. Hvis ikke med høfeber, så med forhøjet blodtryk, sukkersyge, astma, KOL - eller bare en tom pakke p-piller.

Fra og med 2. juli får alle, der er i fast behandling med receptpligtig medicin, et ekstra skud i bøssen. Fra den dag må apotekerne nemlig udlevere receptpligtig medicin, selv om man af den ene eller anden grund ikke har fået fornyet sin recept.

- Ofte sker der det, at man kommer ind på apoteket for at hente sin medicin, og så viser det sig, at der ikke er flere "klip" på recepten. Der får vi nu en mulighed for at hjælpe patienten alligevel, og det glæder vi os til, for det er jo en ærgerlig situation at stå i, siger Rami Zeidan, der er indehaver af Viborg Svane Apotek.

Hvor ofte sker det?

- Jeg kan hurtigt tælle til 10 gange om dagen bare her hos os. Så på landsplan er det rigtig mange mennesker, som nu ikke længere skal gå forgæves. Jeg kan i øvrigt sagtens forstå, at det kan være svært at holde styr på recepterne, for mange borgere får jo flere forskellige slags medicin på én gang, siger 41-årige Rami Zeidan, der udover Viborg Svane Apotek også driver Viborg Rådhus Apotek og Overlund Apotek.

Liste: Disse sygdomme er omfattet

Hvis du får medicin for en eller flere af nedenstående lidelser, så kan du fremover få genordineret medicinen direkte på apoteket, hvis din recept er udløbet.

Det er dog ikke alle medicin-typer, der falder ind under de nye regler, så spørg selv på apoteket, om netop dine præparater er omfattet.

 • Mavesyre
 • Tarmbetændelse (colitis ulcerosa)
 • Sukkersyge
 • Forhøjet blodtryk
 • Forhøjet kolesterol
 • Eksem og psoriasis
 • P-piller
 • Knogleskørhed
 • Allergi og høfeber
 • Astma / KOL
Annonce

Et paradigmeskifte

Den nye praksis kommer som følge af en lovændring, der blev vedtaget af Folketinget i november 2018.

I første omgang gælder det kun en bestemt række præparater, men Rami Zeidan håber, at ordningen med tiden kan blive udvidet til at omfatte flere lægemidler, hvis de indledende erfaringer er gode.

- Det her er en rigtig god start, for det er nogle meget gængse midler inden for store folkesygdomme, som er med på listen over, hvad vi må udlevere, siger Rami Zeidan.

For ham som apoteker er der tale om et decideret nybrud, for indtil nu har der været klare hegnspæle mellem apotekerens rolle og lægens. Det er der for så vidt stadig, men Rami Zeidan kalder det alligevel et paradigmeskifte, at reglerne på lægemiddelområdet nu bliver opblødt, så patienterne ikke nødvendigvis skal omkring lægen hver eneste gang.

- I Storbritannien har de kørt med en lignende model i mange år og haft gode erfaringer med det. Det skal også ses som en aflastning til eksempelvis vagtlægerne, for det er jo der, man er nødt til at ringe hen, hvis det er efter egen læges lukketid eller i weekenden, forklarer Rami Zeidan.

Før man må genordinere medicin, skal man først gennem to dages efteruddannelse med efterfølgende skriftlig eksamen. Samtlige af Rami Zeidans medarbejdere inklusive ham selv har taget kurset, så de er klar, når muligheden for at genordinere åbner tirsdag 2. juli.

Klare regler sikrer mod misbrug

1. juli 2019 træder en ny lov i kraft, der betyder, at apoteker må udlevere receptpligtige lægemidler, selv om recepten er udløbet. Dette kaldes for genordination.

Der er dog en række betingelser, der skal være opfyldt:

 • Apoteket må kun genordinere det enkelte præparat én gang til patienten. Så skal den praktiserende læge ind over igen og forny recepten. Apoteket skal desuden udlevere den mindst mulige mængde af medicinen (mindste pakke).
 • Derudover er det et krav, at patienten gennem mindst et halvt år har været i fast behandling med det pågældende præparat, samt at vedkommende fortsat har behov for behandlingen.
 • Apoteket må ikke foretage genordination til gravide, ammende eller børn under 15 år.
 • Efter at have genordineret medicin, skal apoteket straks indføre det i patientens elektroniske journal, så både patientens læge samt andre apoteker kan se, at medicinen er blevet udleveret. Dermed kan en patient ikke gå ind på flere forskellige apoteker og bede om den samme medicin flere gange.
 • Før man som farmaceut må udlevere receptpligtig medicin uden gyldig recept, skal man efteruddannes, så man får titel af behandlerfarmaceut og dermed autorisation til at genordinere.
 • For patienten koster det 20 kroner i gebyr at få medicin udleveret som genordination.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce