Annonce
Viborg

God sommerferie til hele Viborg Byråd

JFMNORMAL - Fredag, den 10. august 2018 Susanne B. Andersen er ulønnet og frivillig formand for "LEV Viborg" Foto: Morten Dueholm
Annonce

Læserbrev: Efter en helt fantastisk uge, med Lev Viborgs sommerhøjskole er det blevet tid til denne sommerhilsen. En sommer hilsen, som stadig er præget af, at mit hoved er fyldt med de mange personlige fortællinger om livet med udviklingshandicap.

På trods af, at vi rundede handicaphistorien og ved selvsyn på det lille psykiatriske museum (som for alle er et besøg værd) kunne se, at meget er forandret til det bedre, er der så meget, der uden den store økonomiske udgift kunne ændres gøre livet nemmere for mennesker med udviklingshandicap.

Vi havde i år en politisk dag og havde givet depechen til Nikolaj Norup, som ud over sang og livsglæde måtte lægge øre til meget af det, der fylder. Det lige fra bostøtten til mad og ikke mindst den næsten komiske forsatte historie om muligheden for at få cykler og andre køretøjer under lås ved kontaktstedet på banegården. Udfordringen med penge i bussen og manglende hjælp på stationen. Tak, fordi du brugte en dag af din ferie sammen med os.

Når ferien er slut, og hele byrådet skal i arbejdstøjet, er det jo de næste års økonomi, der i første omgang må fylde. Hele social- og sundhedsområdet kom igen med et underskud for 2019 denne gang på 11 millioner kroner. Dette på trods af, at vi i Lev Viborg spurgte til økonomien i august og september, men blot fik svar retur om, at ”det ser fint ud”.

Vi er klar over, det ikke er mange mange penge i det kommunale budget, men for handicap- og sikkert også psykiatri-området er der ikke flere lavthængende frugter.

Det er vores opfattelse, at vi har et udvalg, der gør, hvad de kan, og faktisk også lytter ganske meget, men er op imod en tilvækst af skatteborger med udviklingshandicap, og at det har en pris, der ikke er indregnet i budgettet.


Vi er klar over, det ikke er mange mange penge i det kommunale budget, men for handicap- og sikkert også psykiatri-området er der ikke flere lavthængende frugter.


I en artikel i Viborg Stifts Folkeblad, hvor udvalgsformand Åse K. Høeg interviewes om underskuddet, oplyses det, at Herning Kommune har gennemført en analyse af seks sammenlignelige kommuners udgifter til voksne borgere på det specialiserede voksneområde. Analysen viste, at Viborg kommunes udgifter til området pr. indbygger er laver end gennemsnittet. Det må da give anledning til en hvis form for refleksion.

Tit og ofte læser vi om ”luftpenge” - om borgere, der skal hjem til kommunen, og de store gevinster i den forbindelse. Vi vil i den forbindelse minde om diverse konventioner- og har naturligvis i denne forbindelse også en forventning om, at de holdes.

Når man som ungt menneske med udviklingshandicap får en dom, er det steder, som kriminalforsorgen bestemmer man skal være. Her kræver det resurser for både at behandle - og undgå misbrug samt give dagene indhold, alt imens der målrettet arbejdes på at blive en del af samfundet. Derfor har vi stor respekt for det arbejde, der gøres på Kærsangervej 252.

Vi har nu også steder, hvor der i Viborg Kommune vil kunne hentes penge.

Sikkert ikke overraskende for jer, vil vi som det første nævne konsulenterne - altså ikke dem, der har deres daglige gang på rådhuset, men som udbyder deres ekspertise fra private firmaer. Vi tænker også, at udgifterne til domsanbragte udviklingshæmmede bør trækkes ud af handicapområdets kasse. Det jo besynderligt, at bliver man domsanbragt på Kofodsminde, er det domstolen, der bestemmer, man skal være der, mens det er staten der bestemmer taksten. Noget i bør få jeres” lille forening” KL. til at kikke på.

Jeg vil ønske jer alle en rigtig god sommer i Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce