Annonce
Erhverv

Godt år for højskole trods corona

Det har ikke været nemt at drive højskole i 2020, men alligevel har Nørgaards Højskole i Bjerringbro formået at få et flot overskud. Her ses forstander Karen Friis (th), da hun den 15. marts i år endelig kunne åbne højskolen igen og byde nye elever velkommen. Arkivfoto: Hanne Bliksted
Trods flere nedlukninger på grund af corona har Nørgaards Højskole klaret sig flot gennem året og får et fint overskud.

Bjerringbro: Selv om det på mange måder har været et udfordrende år for Nørgaards Højskole, kunne skolen fremlægge et aldeles flot resultat, da der torsdag blev holdt repræsentantskabsmøde - et møde der også var præget af corona-situationen og derfor blev holdt online.
En tilfreds bestyrelsesformand fortalte i sin beretning, at selv om det har været svært at drive højskole i corona-tiden, så har højskolen alligevel præsteret et rigtig flot og imponerende stykke arbejde.

- Vi har set højskolens ledelse og hele personalet arbejde sammen om at løse denne opgave. De har virkelig stået sammen på smukkeste vis igennem en meget besværlig og langvarig periode. Der er udvist stor handlekraft og iderigdom for at finde gode og sikre veje til at få dagligdagen til at fungere, og dertil har de også kunnet finde vej gennem det vist til tider noget udfordrende formelle system med regler og restriktioner, men så sandelig også med økonomiske muligheder, sagde formand Henrik Callesen i sin beretning.

Alt dette betyder, at højskolen står med et flot overskud på 1,5 millioner kroner, til trods for at skolen var lukket ned i dele af 2020. Året blev ellers planmæssigt indledt med 101 elever tilmeldt på forårets lange skoleophold, men den 12. marts modtog Nørgaards Højskole på lige fod med landets øvrige folkehøjskoler besked om at lukke ned for alle aktiviteter. Det betød, at alle elever og kursister fik afbrudt deres ophold og blev hjemsendt.

Annonce

Mange kurser aflyst

Nedlukningen varede i 11 uger, men heldigvis nåede forårsholdet at komme tilbage i tre uger på højskolen, inden deres ophold sluttede. På efterårsopholdet i 2020 var der 102 elever, hvilket var et rekordhøjt antal elever på et efterårshold de seneste 25 år.


Vi har set højskolens ledelse og hele personalet arbejde sammen om at løse denne opgave. De har virkelig stået sammen på smukkeste vis igennem en meget besværlig og langvarig periode.

Henrik Callesen, formand hos Nørgaards Højskole


De korte kurser i 2020 var også mærket af Covid-19. Alle korte kurser, som var planlagt til at begynde i perioden fra den 12. marts og frem til den 8. juni, blev aflyst. Derudover blev sommerens to familiekurser også  aflyst.

I begyndelse af december 2020 modtog Nørgaards Højskole ny besked fra myndighederne om, at der ikke måtte påbegyndes nye kursusaktiviteter efter den 9. december 2020 og minimum frem til og med den 4. januar 2021.

Dette medførte, at de to store og meget vellidte seniorkurser Jul og Nytår på Nørgaards Højskole måtte aflyses. På trods af nedlukninger og mange aflysninger havde højskolen alligevel 53 korte højskolekurser med i alt 1479 voksne deltagere i 2020.

Først den 15. marts åbnede højskolen op for et nyt forårshold.

I forbindelse med repræsentantskabet blev der også talt om fremtiden, og  formanden kom også ind på forskelligt byggeri.

I 2020 blev den nye værkstedsbygning på 233 kvadratmeter færdig. Bygningen er taget i brug og anvendes til undervisning i keramik, både som linjefag og valgfag på de lange kurser samt på de korte emnekurser.

Annonce

Keramik hitter

Søgningen til keramik på de lange kurser er overvældende, så linjefaget i keramik for både forårs- og efterårsholdet i 2021 er fuldt optaget, og der er venteliste.

Byggeriet har kostet cirka 3,7 millioner kroner og er finansieret af skolens opsparede midler.

- Situationen i 2020  har ikke forhindret ledelse og ansatte i arbejde videre med afslutning af byggeriet af det store flotte multiværksted samt planer for fremtiden, der omfatter en stor udvidelse af køkken og spisesal, der gerne skal stå færdig i begyndelsen af 2022, sagde Henrik Callesen, der takkede for det fine fremmøde ved repræsentantskabet, til trods for at det altså forgik online.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce