Annonce
Rundt om Viborg

Godt 500 trodsede vejret og tog på Hvolris-marked

Familien Chamberlain fra Bjerring-egnen er ivrige weekend-vikinger. Her er mor Susan og hendes niece Ea i gang med at hjælpe Susans søn Alex i arbejdet som sølvsmed. Foto: Louis Schmidt-Lund.
Oldtidsmarked i Hvolris var domineret af vikingerne, og de hyggede sig i boderne med markedsgæsterne.

Bjerregrav: Det er svært at sætte grænsen for forventninger, når man banker et historisk marked op på forholdsvis kort tid og markedsføringen har været begrænset. Hanne Sørensen, leder af Hvolris Jernalderlandsby, er dog yderst tilfreds med, at der hen over weekenden dukkede godt 500 gæster op til oldtidsmarked i Hvolris.

- Vi satte bestemt ikke næsen op efter rekordbesøg, som er omkring 800 gæster. I betragtning af, at vejret drillede lidt og der især lørdag var konkurrence fra en del andre aktiviteter på egnen, især i Viborg, så er vi fint tilfredse med besøgstallet, siger Hanne Sørensen.

Alex Chamberlaine har som vikinge-speciale at kunne lave ild med flint og stål. Gløden er alt hvad der skal for at tænde et bål. Foto: Louis Schmidt-Lund.

Markedet var nærmest reduceret til halv størrelse med 70 involverede i levendegørelsen. Men der manglede bestemt ikke noget, og med færre boder havde gæsterne også bedre tid til at spørge ind til, hvad der foregik for 1000 år siden eller endnu tidligere, når datidens mennesker skulle have en hverdag til at fungere i samfundet.

Annonce

Og det gjorde de flittigt, fornemmede man rundt ved boderne, hvor der blev lavet håndarbejde, håndværk eller mad. Der blev også solgt pænt til gæsterne.

Nogle af dem var to Viborg-brødre, Jesper og Morten Ballentin, hvor sidstnævnte sammen med sin datter Liva og kusinen Lærke kiggede længe på nogle flotte kohorn, som især pigerne viste interesse for.

- Det er første gang vi er i Hvolris, og det var min bror, som syntes vi skulle en tur omkring markedet, hvor det efter corona-tiden er fedt at kunne tage ud til nogle ting. Det er en sjov aktivitet, og vi har tidligere været til historiske markeder på Vinkelvej i Viborg og Bispemarked i Spøttrup, siger Morten Ballentin.

Vikinge-dominans

Boderne havde tydeligt overvægt af vikingetiden, som rigtig mange danskere elsker at lege sig tilbage til, men så virkelighedstro som muligt.

Det var da heller ikke svært at lokke Chamberlain-dynastiet fra Bjerringbro-egnen til Hvolris, da muligheden pludselig opstod.

- Vi blev inspireret af vikingetiden, efter at vi var frivillige i Kællinghøl for 10 år siden, siger nestor Susan Chamberlain fra Bjerringbro, uagtet at hun er fuldblods englænder. Hvem ved, måske har hun vikingeblod i årene.

De mest krigeriske vikinger kunne lave en del ballade her og der. Edsbrødrene tog jævnligt en dyst i Hvolris for at vise, hvordan det gik til. Foto: Louis Schmidt-Lund.

Tilknytning til Kællinghøl-gruppen førte videre til Fyrkat-gruppen, og mor Susan og sønnen Alex med bopæl i Rødkærsbro har kastet sig over at vise håndværk fra vikinge-tiden, ikke den krigeriske side.

- Jeg rejser ellers mest med at for vise, hvordan vikingerne lavede ild ved hjælp af flint og stål. Dog ikke med fyrsvamp, som vikingerne brugte, for fyrsvampen er fredet, så jeg bruger en kulklud (forkullet stof) til at lave gløder til bålet, fortæller Alex Chamberlain.

Vikinge-grupperne lader sig ofte inspirere af hinanden, så de lærer at lave flere ting. Weekenden i Hvolris brugte Alex til at være sølvsmed ved hjælp af sin mor og niecen Ea Chamberlaine, nu bosiddende i Kalundborg.

Men vikingelivet svigter hun ikke, det har haft tag i hende i seks år. Alex er dog nok den mest ihærdige, da han deltager i historiske markeder otte weekenden om året. Og der er nok at vælge imellem, da sæsonen går fra maj og slutter i efterårsferien.

I Hvolris ser man nu frem til årets sidste store aktivitet, efterårsferien. Det bliver i samarbejde med Viborg Bibliotekerne, hvor der mange blandt mange aktiviteter for børn også bliver en form for skattejagt.

På et historisk marked med knap så meget trængsel havde gæsterne i Hvolris god tid til at få en snak i boderne, og det benyttede de sig flittigt af. Foto: Louis Schmidt-Lund.

I betragtning af, at vejret drillede lidt og der især lørdag var konkurrence fra en del andre aktiviteter på egnen, især i Viborg, så er vi fint tilfredse med besøgstallet.

Hanne Sørensen, leder af Hvolris Jernalderlandsby.
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Så er den sidste gerningsmand fra brutalt hjemmerøveri blevet dømt: Blodet dryppede ned på det tøj, som de var i gang med at stjæle

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Langt de fleste testcentre er lukket: Her er overblikket over mulighederne for en corona-test i Viborg Kommune

Debat For abonnenter

Julefrokost efter #Metoo: Derfor kommer jeg for første gang til at forlade festen klokken 22

Bjerringbro

Skovplan: Ingen planer om at sprænge træer i lokal skov væk

Viborg FF

Dårlig kvalitet i Vejle var en enlig svale - Viborg-træner har set spillerne reagere positivt efter skidt indsats

Viborg

- Jeg ser et lyntog (drevet af certificeret grøn strøm) holde på perronen klar til afgang. Skal du med?

Rundt om Viborg For abonnenter

Borgerne skal have indflydelse på, hvilke boliger der bygges på meget omtalt grund

Rundt om Viborg

Tredje gang skal være lykkens gang for populær, lokal vandrerute

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Et stærkt felt med fem ildsjæle - her er kandidaterne til prisen som Årets Idrætsleder

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Viborg For abonnenter

Projekt til 20 millioner er forsinket: Anlæg af Banebyparken skulle være i gang nu - men den kommer

Viborg For abonnenter

'Et flot stadion med forfærdeligt grimme farver': Endelig forvandles facaden på byens fodboldmekka

Debat

- Hvis det betyder, at vi gamle skal passe hinanden som gode naboer, takker jeg nej

Annonce