Annonce
Danmark

Grøn koncert er klar - men hvad med festivallerne?

Afdøde Kim Larsen på Smukfest' Bøgescener 2018. Talsmanden for festivallen forventer lige nu, at bøgeskoven igen i år for besøg af mere end 50.000 gæster. Foto: Axel Schütt, smukfest, skanderborg festival

Onsdag morgen meldte Grøn Koncert ud, at de planlægger 16 koncerter i uge 27, 28, 29 og 30. De satser på at samle 10.000 deltagere til hver koncert, og en række tiltag skal sikre, at coronasmitten ikke løber løbsk.

Men spørgsmålet er så, om de mange danske festivaller er klar til at følge trop. Avisen Danmark har spurgt en række af festivallerne, hvor de står lige nu, og hvad de forventer at kunne afvikle i løbet af sommeren.

1 Jelling Musikfestival fra 20.-23. maj

Festivalleder Lars ”Charlie” Mortensen fortæller, at man ikke længere tror på, at Jelling i år får den festival, som de mange tilbagevendende gæster kender.

- Man skal være overtroisk, hvis man skal tro, at vi får lov til at samle 35.000 mennesker i maj måned. Vi er årets første store festival, og det bliver vi selvfølgelig ramt af, så vi forventer ikke at kunne lave en fuldbyrdet festival.

- Men vi synes, at det tager lidt lang tid at få det afklaret (rammerne for festivallerne, red.), og vi er ved at være så tæt på festivallen, at det snart er praktisk og fysisk umuligt at nå at lave en fuldskala festival.

- Det bliver ikke en festival i år, det bliver nærmere en ”mens vi venter-festival”. Normalt er der fem scener og i år er det en eller to scener maksimalt. Men vi vil gerne være med til at genåbne Danmark i et eller andet omfang, og hvis det bliver med 500, 1000 eller måske 2000 mennesker, så er vi også med på det. For det er vigtigt, at få musikerne ud og få skudt noget kultur ind i danskerne igen.

2 Nibe Festival fra 30. juni - 3. juli

Peter Møller Madsen, festivalleder og talsmand på Nibe Festival, er ved at være utålmodig.

- Vi har brug for en afklaring. Det er stadig muligt at nå i mål, men tiden går og klokken slår. Det er allerede kritisk, og vi skal ikke langt på den anden side af første maj, før det det er urealistisk. Vi har 4700 frivillige, som skal finde ud af, om de skal tage fri, og som skal som organiseres optimalt, for de er limen som får hele festivalen til at hænge sammen. Så det er godt nok ved at være op over.

- Vi kan ikke lave en festival, som er sektionsopdelt på samme måde som Grøn Koncert. Det er ikke en virkelighed for os, for vores gæster bevæger sig rundt mellem scenerne. Vi er afhængige af at kunne huse gæsterne i vores campingområder, vi skal have mulighed for at brødføde dem og slukke deres tørst.

- Vi er klar til at gøre brug af coronapasset, og vi mener sagtens, vi kan sagtens orkestrere en form for boble med passet. Men hvis det betyder, at man festivalen er begrænset ved at man f.eks. er én person pr x antal kvadratmeter, og at der ikke må være nær kontakt, så bliver det formodentligt helt umuligt afvikle vores festival.

3 ”Smukfest” i Skanderborg fra 4.-8. august

I Skanderborg er man stadig ganske positive omkring afviklingen af landets andenstørste festival. Det fortæller festivallens talsmand, Søren Eskildsen.

- Vi forventer at afholde vores festival i fuld skala – akkurat som vi plejer. Vi er vant til at håndtere mange mennesker på ét sted, og jeg håber, at beslutningstagerne tager det med i betragtningerne, at vi har kompetencerne til netop dette.

- Vi har 50.000 gæster med fuldt bookede campingpladser, men vi er sikre på, at hvis coronapasset kommer op at køre, så kan vi også håndtere det på en måde, så man kan få adgang, hvis man enten er vaccineret, har haft corona eller kan fremvise en frisk coronatest, som er negativ.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce