Annonce
Rundt om Viborg

Grøn varme i rørene: Luft-til-vand-varmepumpe klar til brug

Karup Varmeværk har investeret omkring 25 millioner kroner i sit nye luft-til-vand varmepumpeanlæg. Det giver grønnere energi og skal være med til at holde varmeprisen i ro, hvis naturgasprisen stiger. Foto: Morten Pedersen
Karup Varmeværk er klar med en ny varmepumpe til 25 millioner kroner. Pumpen skal give forbrugerne grøn energi og sikre dem mod et prischok.
Annonce

Karupegnen: Karup Varmeværk er nu klar med sit nye luft-til-vand-varmepumpeanlæg, som skal give de cirka 1200 forbrugere i Karup og Kølvrå "grønnere" vand i radiatorer og vandhaner. Og sikre dem mod de voldsomme prisstigninger, der kan opstå, fordi staten ikke længere giver et grundtilskud til kraftvarme-elektricitet fremstillet på naturgas.

Formand Steffen Madsen oplyser, at varmepumpeanlægget til i alt omkring 25 millioner kroner har været sat i gang og kører tilfredsstillende.

- Lige nu har vi dog ikke så meget brug for det, for vores solvarmeanlæg har jo givet masser af energi på det seneste, tilføjer han.

Lige som da solvarmeanlægget var kørt ind, regner varmeværksbestyrelsen med at invitere til åbent hus ved varmepumpeanlægget, der synligt består af et nyt teknikhus og en såkaldt fordampergård til anlæggets luftkølere samt styring og integration med eksisterende varmeproduktionsanlæg.

Det nye varmepumpeanlæg i Karup omfatter foruden et teknikhus blandt andet en såkaldt fordampergård. Foto: Morten Pedersen

Åbent hus-arrangementet skulle fundet sted her i foråret, men blev udsat på grund af coronakrisen og deraf følgende forsamlingsrestriktioner. I stedet satser varmeværket på, at det kan blive efter sommerferien.

Annonce

Undgår et prischok

Karup Varmeværk har indtil nu primært fyret med naturgas - og altså i en årrække suppleret med solvarme. Nu bliver der efter planen et mindre forbrug af naturgas. Men værket vil dog fortsat bruge såvel pumpen, solen som gas i varmeproduktionen.

- Varmepumpen skal jo primært køre om natten, hvor strømmen er billig, siger Steffen Madsen.

Varmepumpen fylder en del, men varmeværket i Karup har god plads på et område ved solvarmeanlægget i den vestlige udkant af byen. Foto: Morten Pedersen

Fjernvarmen i Karup er i forvejen i den billige ende på Viborgegnen, og sådan skal det gerne være fortsat, mener man på det forbrugerejede værk. Billigere end nu bliver det dog næppe. Investeringen skal til gengæld forhindre, at prisen på fællesvarme stiger væsentligt.

- Bortfaldet af el-tilskuddet kunne betyde en årlig prisstigning på op til 4000 kroner for en husstand - nu håber vi at undgå det meste af den stigning, siger varmeværksformanden.

Annonce

Frederiks overvejer

Problematikken genkendes hos snart sagt alle lokale kraftvarmeværker, der i mange år har fyret med naturgas. Således også i Frederiks, hvor der også kan være en el-drevet varmepumpe på vej som supplement til naturgas og solvarmeanlæg.

Karup Varmeværk har i seks-syv år haft et solvarmeanlæg - som for et par år siden blev udvidet - til at supplere naturgas som energikilde. Og nu er der altså også kommet en luft-til-vand varmepumpe til. Arkivfoto: Morten Dueholm

Det bliver dog næppe før i slutningen af 2021, man kan være klar med et stort varmepumpeanlæg, vurderer formand Wolfgang Schubert.

I øjeblikket er Frederiks-varmeværket i gang med en forundersøgelse, der skal klarlægge, om det kan betale sig, og hvordan det i givet fald kan gennemføres.

- Vi vil hellere skynde os langsomt denne gang, siger Wolfgang Schubert - med henvisning til, at Frederiks Varmeværk for et par år siden forgæves investerede millioner af kroner med henblik på at skulle fyre med biogas fra Grønhøj.

I indeværende varmeår koster det ifølge Energistyrelsens statistik i gennemsnit 13.231 kroner for en Frederiks-familie i eget hus at have varmt vand i radiatorer og vandhaner.

I Karup er den aktuelle pris tilsvarende 12.279 kroner.

Landsgennemsnittet er 12.919 kroner.


Lige nu har vi dog ikke så meget brug for det, for vores solvarmeanlæg har jo givet masser af energi på det seneste

Steffen Madsen, formand for Karup Varmeværk
Annonce
Annonce
Viborg

En hård nød at knække på Mellemvej

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Mindeord om Tove Nielsen

Viborg

Ny, stor Aldi åbner sidst på året

Annonce