Annonce
Rundt om Viborg

Grønnere energi: Fjernvarmeværker bruger stadig mindre naturgas

Stoholm Fjernvarme a.m.b.a. er et af de værker, der snart forventer at hente langt hovedparten af sin energi fra et stort varmepumpeanlæg. Arkivfoto: Morten Pedersen
Private og kommunale fjernvarmeværker investerer stort i vedvarende energi og gør dermed Viborg Kommune mindre "sort".

Viborgegnen: Det går hastigt fremad med Viborg Kommunes såkaldt grønne omstilling. I hvert fald i fjernvarmeverdenen.

Det fremgår af en redegørelse, som klima- og miljøudvalget under Viborg Byråd forelægges og drøfter på sit møde i morgen, torsdag den 26. november.

Især flere af de såkaldte luft-til-vand-varmepumper samt fyring med biogas vil betyde, at værkerne bliver mindre afhængige af naturgas. Og dermed at en stadig større del af fjernvarmen fremstilles af vedvarende energi.

Annonce

Sidste år var det blot 13,5 procent af fællesvarmen, som blev fremstillet "grønt". Men med de aktuelle projekter for blandt andet varmepumper samt biogas og solvarme er forventningen, at mere end halvdelen - nærmere bestemt 54,1 procent - af fjernvarmen i Viborg Kommune vil komme fra vedvarende energi.


Der investeres især i store varmepumper til fjernvarmeproduktion, der fortrænger naturgasbaseret fjernvarme

Kommunal orientering om grøn omstilling


Oplandet forrest

Det er særligt 14 fjernvarmeværker i de mindre og mellemstore af kommunens byer, der er stærkt på vej med omstillingen fra sort til grøn energi. Faktisk vil disse fjernvarmeværker under ét kun skulle hente cirka en sjettedel af deres energi fra naturgas.

Men de 14 værker i byer som Stoholm, Karup, Skals, Frederiks, Løgstrup, Møldrup og Rødkærsbro står i alt kun for 30 procent af fjernvarmen i Viborg Kommune. Viborg og Bjerringbro, der tegner sig for henholdsvis 55 og 15 procent af fællesvarmeforbruget, vil med de nuværende planer og projekter i langt mindre grad kunne klare sig uden at fyre med naturgas.

Karup Varmeværk har også taget et luft-til-vand varmepumpeanlæg i brug. I forvejen hentede man en del af sin energi fra et solvarmeanlæg. Samlet set skulle værket i Karup dermed komme op over 80 procent vedvarende energiforbrug. Arkivfoto: Morten Pedersen

I Bjerringbro vil man frem over skulle hente 42,7 procent af energien fra naturgas, mens det i Viborg selv med en stor varmepumpe til rådighed fra 2022 vil være 63,2 procent.

Samlet set vil det altså "kun" være godt halvdelen af kommunens fjernvarme, der vil blive produceret ved hjælp af grøn energi.

Annonce

Apple-varmen ikke opgivet

Det kan der dog blive ændret på i nedadgående retning, hvis kommunens hovedby ad åre kan få tilført overskudsvarme fra it-giganten Apples nye datacenter i Foulum. Og selv om der foreløbig ikke er udsigt hertil, har kommunalt ejede Energi Viborg, der på sit kraftvarmeværk producerer fjernvarmen for værkerne i Viborg by, ikke opgivet.

På energiselskabets hjemmeside kan man læse, at det kommende varmepumpeanlæg skal placeres sådan, at det "i videst muligt omfang tilgodeser og understøtter eventuel fremtidig overskudsvarme leverance fra servercenter i Tjele".

Men indtil det eventuelt sker vil Viborg altså trods den kommende varmepumpe fortsat være den by i kommunen med suverænt mest "sort" fjernvarme.

Helt overordnet er Viborg Kommunes mål, at 35 procent af det totale energiforbrug i kommunen i 2025 skal være dækket af vedvarende energi. Og her spiller grøn omstilling af fjernvarmen en vigtig rolle. Andre vigtige elementer er flere vindmøller og nogle store solcelleparker, der kan bidrage til mere miljørigtig fremstilling af strøm, som de førnævnte varmepumper jo skal køre på.

Det er ikke alene Viborg Kommunes varmeværker, der investerer i grøn, vedvarende energi. Et privat firma har planer om et stort solcelleanlæg til strømproduktion ved Kvosted vest for Løgstrup (billedet), og der er også et tilsvarende anlæg på vej ved Stoholm. Arkivfoto: Morten Pedersen
Annonce
Viborg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Viborg FF For abonnenter

Genlæs livebloggen: Viborg FF lammetævede AaB i Aalborg

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Så kom sejren - Viborg FF tævede AaB i vanvittigt målorgie

Viborg FF For abonnenter

Karakterbogen: Flyvende hollændere og mange andre gode Viborg-præstationer

Sport

Spillere tager afstand fra stenkast mod fanbus

Livsstil

Ambulancer er under hårdt pres, men udrykninger til livstruende tilfælde holder tiden

Debat

Slår for mange børn sig på vores folkeskole?

Rundt om Viborg For abonnenter

Lokal politiker er optimist: Hjarbæk Fjord vil med de rigtige løsninger få det bedre over de kommende 10-15 år

Bjerringbro For abonnenter

Liverpool Academy på dansk græs: Fodbold på engelsk med danske oversættelser

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

De pårørende er underrettet: Det var en 29-årig mand fra Tjele, der mistede livet på Kjellerupvej - vidner så ham slingre

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Viborg

Salg af byggegrunde: Rekorden er - nok - slået

Viborg For abonnenter

Kloge Camille brugte flere ungdomsår isoleret på værelset: Nu knokler hun i timevis med den ko-passion, hun fik ro til at finde

Viborg

Det er bare så fantastisk, når tingene går op i en højere enhed: - Herinde gør vi alting sammen

Annonce