Annonce
Viborg

Gratis psykologhjælp ligner et hit: 400 unge har ringet ind

400 unge har ringet til Viborg Kommune på 87 87 40 20 for at få hjælp i de to år, hvor kommunen udbudt gratis psykologhjælp. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
400 unge har slået på tråden i et forsøg på at få hjælp. Over halvdelen af dem døjer med angst, ligesom stress, depression og lavt selvværd fylder meget.
Annonce

Viborg: Hele 400 unge har benyttet sig af tilbuddet om gratis psykologhjælp, siden det blev indført i Viborg Kommune for to år siden.

Og det er jo både godt og skidt. Skidt, at så mange har brug for hjælp. Godt, at så mange opsøger den.

I hvert fald kan det roligt konstateres, at behovet for den udstrakte hånd, kommunen rakte ud i 2019, bestemt var til stede.

- 400 unge er rigtig mange. Vi er i hvert fald godt tilfredse, siger Rikke Halling Mørch, som er afdelingsleder hos Børn & Unge i Viborg Kommune.


400 unge er rigtig mange. Vi er i hvert fald godt tilfredse.

Rikke Halling Mørch, afdelingsleder hos Børn & Unge i Viborg Kommune.


Annonce

Dobbelt op

Længe var tilbuddet om gratis psykologhjælp et politisk ønske, som især SF argumenterede for - og at man fik det ind i den politiske konstitueringsaftale, var en af hovedårsagerne til, at partiet bakkede op om Ulrik Wilbek som borgmester efter valget i 2017.

Den gratis psykologhjælp for unge mellem 15 og 25 år blev endelig indført fra januar 2019. Først var der sat 300.000 kommunale kroner af til tilbuddet, men behovet var større, end de penge rakte til. For et år siden blev der så smidt det dobbelte i puljen.

De ekstra penge gik til ekstra psykologtimer. Der var nemlig opstået en flaskehals, fordi så mange unge ringede ind. Dem, som skulle videre til decidere psykologtimer, måtte stille sig i kø og vente - på et tidspunkt i månedsvis.

- Vi var voldsomt bagud i en periode, mindes Rikke Halling Mørch.

Annonce

Fire-seks uger

Siden er det gået op og ned med ventelisten. Kort efter sommerferien var køen væk, og telefonerne var relativt stille - måske i almen forventning om, at alt var corona-lukket.

Da kommunen reklamerede for, at der altså stadig var gang i tilbuddet, kimede telefonerne atter.

- Lige nu skal man vente fire-seks uger på at komme til en samtale. Jeg synes ikke, man skal vente længere end det, siger Rikke Halling Mørch, velvidende at den del står for egen regning.

I sidste ende er det politikerne og deres evner til lægge de budgetter, der afgør, hvad der er at gøre med.

Viborg Kommunes politikere arbejder ud fra en sammenhængsmodel med 21 overordnede temaer, som de fokuserer på. Et af disse er ensomhed, og det er et af de ord, der ofte går igen i de unges opkald, oplyser Rikke Halling Mørch.

En femtedel af dem, som ringer ind, har angivet "ensomhed" som årsagen eller en af årsagerne til, at de søger hjælp. Sværvægterne er "angst," som 54 procent har sat kryds ved, mens 48 procent også har "lavt selvværd". Næsten en ud af 10 har følt sig så nødstedte, at de har sat kryds ved "selvmord/selvmordsforsøg".

Åbningstiden for telefoniske henvendelser til Familiecenter Viborg, hvor tilbuddet udbydes, er tirsdag og torsdag mellem klokken 11 og 12. Telefonnummeret er på 87 87 40 20. Herfra vurderes det så, om den unge vil have gavn af at komme til samtale hos en psykolog.

Der er 73 af de unge, der er afsluttet efter telefonsamtalen. Resten er gået videre i et forløb, hvor det igen er forskelligt, om de har fået en samtale eller fem samtaler med en psykolog.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
USA

Følg med live: Trump har forladt Det Hvide Hus - snart skal Biden indsættes som USA's næste præsident

Alarm 112 For abonnenter

Tiltalt for bordelrøveri: - Han rettede pistolen mod hendes hoved, og hun faldt ned på knæ

Annonce