Annonce
Danmark

Grov kvindemishandling: Far til anklagede slog alarm

I blandt andet Højslev Kirkeby øst for Skive har en nu 24 årige kvinde ifølge anklagen i retten oplevet et sandt mareridt med indespærring, mishandling og voldtægter, især fra sin kæreste, som hun har et barn med. Husene på billedet har intet med sagen at gøre. Foto: Flemming Mønster
Fire mænd og en kvinde er anklaget for at have indespærret, mishandlet og seksuelt forgrebet sig på en nu 24-årig kvinde, der har et barn med en af mændene. Første retsdag blev præget af tavshed, da den hovedtiltalte benyttede sin ret til ikke at svare på rettens spørgsmål.
Annonce

Retssag: En søndag var så småt gået i gang. Det var 17. marts sidste år, og en far undrede sig. Han undrede sig over noget, han havde oplevet dagen før. Så meget undrede han sig, at han valgte at ringe til politiet, selv om hans søn kunne komme i klemme.

Den opringning befriede en nu 24-årig kvinde på Skive-egnen fra næsten halvandet års mareridt, der, mener politiet og anklagemyndigheden, havde budt på daglig mishandling, indespærring, røveri, udsultning, ydmygelser, voldtægter og andre seksuelle overgreb. Primært med sin fire år ældre kæreste som gerningsmand, men også med dennes venner og bofæller som medvirkende, tre andre mænd i alderen 23 til 26 år og en kvinde på 19 år.

Faren kunne ikke vide, at alt dette var sket, men da han kom til et hus i Højslev Kirkeby øst for Skive for at besøge sin søn, der boede sammen med tre andre unge dér, blev han forskrækket.

Med sine egne øjne så han som noget af det første den 24-årige kvinde. Hun så ikke godt ud. Fysisk ilde tilredt med mange spor efter vold. Tynd som bare pokker, hvilket hang sammen med længere tids fejlernæring - tæt på udsultning har det senere vist sig.

Og så var der også noget andet: Den unge kvinde måtte opholde ikke sig andre steder i huset end dér, i entreen.

- I må vist heller tage ud og kigge på det hus, sagde manden, da han efter at have sovet lidt på det ringede til politiet.

I to af de anklagedes tilfælde, vil jeg gå efter en foranstaltningsdom. Hvad angår den hovedmistænkte, den 28-årige mand, anser jeg ham for så farlig, at han skal have en forvaringsdom.

Pia Koudahl, anklager

Annonce

Har barn med offeret

Klokken 13.45 samme søndag ringede et par betjente på døren og traf fire mennesker i huset, deriblandt den 24-årige kvinde, der efter betjentenes rapportering ud over tydelig underernæring og mange skader på kroppen virkede skræmt og var snavset og hullet i tøjet.

Hun blev straks sendt til retsmedicinsk undersøgelse. De tre andre, heriblandt anmelderens søn, blev sendt til afhøring på politigården i Skive og dagen efter i grundlovsforhør, hvorfra de blev sendt til varetægtsfængsling.

Der har de opholdt sig siden - og har fået selskab af to andre jævnaldrende mænd, som, afslørede afhøringerne, også var en del af den gruppe, der gjorde livet til et helvede for det unge, kvindelige offer i huset i Højslev Kirkeby og før da i et hus et godt stykke uden for Roslev by nord for Skive.

Den unge mand, hvis far alarmerede politiet, spiller ikke hovedrollen. Det gjorde derimod en 28-årig mand, der trods den atypiske samkvemsadfærd var i et kæresteforhold med den 24-årige kvinde. De har et barn sammen, en to-årig dreng, der blev sat i familiepleje fra fødslen.

Annonce

Kendte ikke egen fødsesdato

Retssagen mod de fem, der mandag blev indledt ved retten i Viborg, er også atypisk: Der er mange tiltalte på én gang, de forekommer ikke at være vant til at færdes på samfundets mest bonede gulve, og det virker heller ikke, som om de er tynget af nogen større studiegæld - en af dem kender f.eks. ikke sin egen fødselsdato.

Og den hovedtiltalte, den 28-årige mand, havde intet at meddele retten mandag. Han havde det skidt og ville ikke svare på spørgsmål, lod han meddele gennem sin forsvarer.

Til gengæld nægtede de alle - ligeledes gennem deres forsvarere - det absolut meste af det, de er anklaget for. Kun nogle få delelementer af lidt vold kunne de erkende sig skyldige i, foruden noget bolighærværk.

Anklageskiftet omfatter 17 tiltalepunkter og otte straffelovsparagraffer. Den 28-årige er involveret i det hele, og de fem af punkterne omfatter en tidligere kæreste, som han ifølge anklagemyndigheden også har voldtaget, banket og frihedsberøvet.

Det er de tiltalt for

Fire mænd i alderen 23-28 år og en kvinde på 19 år er ved retten i Viborg tiltalt i et anklageskrift på 17 punkter med overtrædelse af otte straffelove.

Lovovertrædelserne kan hver især udløse hårde straffe - hvor begrebet "strafferamme" er udtryk for den straflængde, der maksimalt kan idømmes personer, der vurderes at være normalt strafegnede:

§261, stk. 2: Langvarig frihedsberøvelse - strafferamme 12 års fængsel.

§216, stk 1: Voldtægt - strafferamme otte års fængsel.

§123: Vidnetrusler - strafferamme otte års fængsel.

§245, stk 1: Rå, brutal og farlig vold - strafferamme seks års fængsel.

§288: Røveri - strafferamme seks års fængsel.

§266: Dødstrusler - strafferamme to års fængsel.

§260, stk. 1: Ulovlig tvang - strafferamme to års fængsel.

§291: Hærværk - strafferamme halvandet års fængsel.

En hovedmistænkt i sagen, en 28-årig mand kræves dog på grund af vurderet farlighed idømt en tidsubestemt forvaringsdom. To andre vurderes ud fra mentalerklæring at skulle have en foranstaltningsdom.

Annonce

Havregrød fra en hundeskål

I stedet for hans forklaring i retten, læste specialanklager i personfarlig kriminalitet Pie Koudahl op af de forklaringer, den hovedtiltalte har givet i grundlovsforhøret og i politiafhøringerne.

Ved de lejligheder var han tilsyneladende mere snakkesalig og erkendte også en større del af ugerningerne, for eksempel at han rutinemæssigt gav sin kæreste "dummeslag" i nakken, fordi hun opførte sig dumt og var tyvagtig, som han udtrykte det.

Af samme grund skulle hun opholde sig i gangen og sove dér om natten, på gulvet, fordi en madras ville blive beskidt af hende. Hun skulle i en periode også spise dér, i entreen, små mængder, havregrød fra en hundeskål.

Som straf for at bruge for meget toiletpapir havde han også beordret hende til at ordne de daglige fornødenheder i haven.

Den 28-årige erkendte også under disse forklaringer, at husets hund, en krydsning mellem en labrador og en bokser, var opildnet til jævnligt at angribe kvinden.

Det var dog mest de to andre beboere i huset, der var ansvarlige for det med hunden, forklarede han.

Annonce

Synd for hende

Han havde selv tænkt på, at det var blevet for meget, og at det somme tider også var synd for kæresten. Men han kunne ikke komme ud af det, for kvinden var også skyld i, at forholdet skred ud, har han forklaret i afhøringer.

Godt nok er han opfostret med vold og skrap adlydning og har derfor svært ved at vide, hvad der er rigtigt og forkert at gøre i et parforhold, men hun bidrog også til ufreden, der ret konstant bestod af gensidige tilsvininger og psykisk terror, hvor kvinden var nærmest ustoppelig, har han forklaret det med.

Manden, der ikke kendte sin egen fødselsdato, skulle også have været afhørt i retten mandag, men også han afviste. De tre andre tiltalte har ifølge deres forsvarer intet imod at tale. Det sker på mandag.

Annonce

Går efter forvaring

Anklager Pia Koudahl ser ikke tavsheden i retten som et væsentligt problem.

- Anklagede har ikke pligt til at udtale sig, så det må vi kalkulere med kan ske. Så må vi, som det skete i dag, tage afsæt i de forklaringer, der er afgivet til politiet og i grundlovsforhøret, siger hun.

Hendes anklagepunkter bygger på nogle meget alvorlige straffelovsparagraffer med mulig udsigt til mange år bag tremmer. Hos tre af de tiltalte går hun dog ikke efter normal fængselstraf, men andre strafformer.

- Jeg vil ikke udtale mig om de tiltaltes mentale tilstand ud over det, jeg senere i forløbet vil referere fra mentalerklæringen. Men i to af de anklagedes tilfælde, vil jeg gå efter en foranstaltningsdom. Hvad angår den hovedmistænkte, den 28-årige mand, anser jeg ham for så farlig, at han skal have en forvaringsdom, siger Pia Koudahl.

Foranstaltningsdomme kan bestå i psykiatrisk behandling eller anbringelse på en institution. Forvaringsdomme idømmes sædvanligvis kun til personer, der er psykisk raske. Den er tidsubestemt, men skal vurderes på ny af en dommer efter fem år og derefter hvert andet år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Annonce