Annonce
Bjerringbro

Grundfos-fond giver rekordstort beløb til indsats i Tanzania

Grundfos står ikke kun bag store drikkevandsprojekter i Afrika. Koncernen inviterer også elever fra Bjerringbro Gymnasium til at se, hvordan man skal skaffe vandet, hvis man bor langt fra en vandforsyning. Arkivfoto: Christine Krüger Hansen
37 millioner kroner til projekt i Tanzania er det største enkeltstående projekt i Poul Due Jensens Fonds historie

Bjerringbro: I Danmark har alle adgang til rent drikkevand, men det er langt fra en selvfølge i resten af verden.  206 millioner mennesker i verden må hver dag gå mere end en halv time for at få vand til at drikke og til madlavning. UNICEF skønner, at 700 børn under fem år hver dag mister livet på grund af diarré forårsaget af beskidt vand, dårlig sanitet og hygiejne.

I anledning af World Water Day har Poul Due Jensens Fond (Grundfos Fonden) startet et samarbejde med UNICEF, som de næste tre år vil sørge for bæredygtig vandforsyning til knap 200.000 mennesker i Kigoma-regionen i Tanzania - heriblandt mange tusinde børn. Regionen rummer flere udsatte landsbysamfund og huser tre flygtningelejre med ca. 260.000 flygtninge

Projektet omfatter etablering af nye samt renovering af eksisterende vandforsyninger, som skal levere vand ved hjælp af solenergi. Med i projektet er også NGO’en Water Mission, som er specialister i  implementering af soldrevne vandforsyninger.

Annonce

Tre-årigt projekt

Med en samlet donation fra Grundfos-fonden på over 37 millioner kroner fordelt over de næste tre år bliver det nye vandprojekt i Kigoma-regionen det største enkeltstående projekt i Poul Due Jensens Fonds portefølje. Fondsdirektør Kim Nøhr Skibsted har store forventninger til indsatsen.

- Når vi går sammen med UNICEF, kan vi i Kigoma-regionen nå op mod 700.000 mennesker, som med bæredygtig teknologi sikres adgang til rent drikkevand. Det er noget, der virkelig kommer til at gøre en forskel. Vores håb er desuden, at vi sammen med UNICEF kan udbrede vores bæredygtige teknologi yderligere, ikke bare i Tanzania, men også til mange andre steder i verden, siger Kim Nøhr Skibsted.

Indsatsen skal lykkes ved hjælp af nye teknologiske løsninger og ved et tæt samarbejde med regeringen i Tanzania. Det er soldrevne vandsystemer, som skal levere drikkevand til landsbyerne. I projektet benyttes den såkaldte tTem-teknologi, der er udviklet af forskere ved Aarhus Universitet, hvor man bruger elektromagnetiske impulser til at udpege optimale steder at bore efter vand.

Annonce

Piger og unge kvinder

Generalsekretær i UNICEF Danmark, Karen Hækkerup, er begejstret for partnerskabet og glæder sig over den store forskel, det kommer til at betyde for børn i det vestlige Tanzania.


Når vi går sammen med UNICEF, kan vi i Kigoma-regionen nå op mod 700.000 mennesker, som med bæredygtig teknologi sikres adgang til rent drikkevand. Det er noget, der virkelig kommer til at gøre en forskel. Vores håb er desuden, at vi sammen med UNICEF kan udbrede vores bæredygtige teknologi yderligere, ikke bare i Tanzania, men også til mange andre steder i verden.

Kim Nøhr Skibsted, fondsdirektør.


- Alle børn har ret til et sundt liv, hvor de ikke bliver syge af det vand, de drikker. Vores fælles indsats kan være med til at begrænse uligheden mellem piger og drenge. Det er især unge piger og kvinder, der bliver sendt på lange vandringer efter vand, og det betyder i sørgeligt mange tilfælde, at pigerne ikke kan passe deres skole. Sådan skal det ikke være, og derfor glæder vi os meget til at starte det vigtige projekt, siger Karen Hækkerup i en pressemeddelelse.

Poul Due Jensens Fond har de seneste fire år etableret 24 soldrevne vandsystemer i det vestlige Tanzania, som leverer vand til over 470.000 mennesker i og omkring Nyarugusu og Nduta flygtningelejrene, hvor UNICEF også er til stede.

Vandprojekter

Globalt lever 1.42 mia. mennesker i områder med høj eller ekstrem høj risiko for mangel på vand – herunder 450 millioner børn – svarende til hvert femte barn i verden

Over halvdelen af verdens befolkning har ikke adgang til sikre sanitetsforhold

Tre milliarder mennesker har ikke mulighed for at bruge sæbe i forbindelse med håndvask

UNICEF skønner, at 700 børn under fem år hver dag mister livet på grund af diarré forårsaget af beskidt vand og dårlig sanitet og hygiejne

206 millioner mennesker i verden må gå i over en halv time om dagen for at få vand til drikke og til at lave mad. Det er særligt unge piger og kvinder, der bliver sendt ud for at hente vand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Dobbelt målscorer i stor VFF-sejr: Er mest ærgerlig over, at jeg ikke laver det tredje

Viborg FF For abonnenter

Karakterbogen: Topscorer og legendekandidat blandt de bedste mod Fredericia

Viborg FF

VFF med sikker sejr i jubilæumsfejring: Deble tilbage på måltavlen

Annonce