Annonce
Kultur

Grus og genforening: Hærvejsløbet udvider med tre nye ruter i 2020

Når deltagerne i DGI Hærvejsløbet 2020 kommer trillende ind i Viborg ad den røde løber i Sct. Mathias Gade, så vil en del af dem have kørt løbet på en helt ny såkaldt gravel-rute. Arkivfoto: Morten Pedersen.
Når Danmarks største cykelmotionsevent køres til sommer, bliver der endnu flere muligheder for deltagerne end hidtil. Der kommer to genforeningsruter i det sønderjyske, mens der for første gang også bliver en gravel-rute.

Viborgegnen: Hærvejsløbet har medvind.

I 2018 blev det Danmarks største cykelløb målt på antal deltagere, i år øgede løbet for syvende år i træk deltagerantallet, og til næste år bliver antallet af ruter øget med tre styk nye ruter. I forvejen har Hærvejsløbet fem ruter på landevej og fire ruter på mountainbike.

Ud over de ruter, som rytterne kender i forvejen, vil der i 2020-udgaven være to nye såkaldte genforeningsruter - den ene fra Flensborg til Christiansfeld og den anden fra Vojens til Christiansfeld.

Den tredje nye rute bliver en såkaldt gravel-rute, som vil blive kørt fra Rebild i det nordjyske og med mål i Viborg. En gravel-rute køres for det meste på grus, og det gør, at rytterne kan opleve den smukke natur væk fra de større veje.

Det er første gang, at Danmarks største cykelmotionsevent har en gravel-rute på menuen, og arrangørerne har valgt at tage den med, da de har mærket en efterspørgsel fra deltagerne.

- Vi kan se, at gravel virkelig er ved at vinde indpas hos de danske cykelmotionister. Derfor havde vi i sommer en testtur med cirka 20 deltagere. Tilbagemeldingerne var så positive, at vi i 2020 åbner ruten fra Rebild til Viborg, siger løbsleder for DGI Hærvejsløbet, Magnus Korsgaard Nielsen.

Ruten bliver 95 kilometer lang, og den vil have plads til maksimum 300 deltagere.

Annonce

FAKTA: Ruter til DGI Hærvejsløbet 2020

Landevej:

 • Flensborg - Viborg 300 km
 • Vejen - Viborg 160 km
 • Aalborg - Viborg 125 km
 • Nr. Snede - Viborg 70 km
 • Funder - Viborg 45 km

Mountainbike:

 • Jelling - Viborg 165 km
 • Bryrup - Viborg 110 km
 • Engesvang - Viborg 60 km
 • Frederiks - Viborg 40 km

Gravel:

 • Rebild - Viborg 95 km

Genforeningsruter 2020 på landevej:

 • Flensborg - Christiansfeld 100 km
 • Vojens - Christiansfeld 30 km

Genforeningen gennemsyrer løbet

I 2020 er det 100 år siden, at Sønderjylland igen blev en del af Danmark efter at have været tysk siden nederlaget i 1864. Derfor vil genforeningen komme til at spille en stor rolle i næste års udgave af Hærvejsløbet.

- Hele løbet vil i 2020 komme til at emme af genforening, ikke kun i Sønderjylland, men også i de andre depoter langs ruterne og i målområdet i Viborg, siger Magnus Korsgaard Nielsen.

Det har altid været kutyme, at alle ruter ved Hærvejsløbet har mål i Viborg, men til næste år vil de to genforeningsruter altså have mål på Den Gamle Grænsekro nord for Christiansfeld.

- Når deltagerne kommer i mål her, vil der være en genforeningsfrokost til dem. Det bliver en speciel måde at markere det på, både for os og deltagerne. Siddende i de gamle krostuer kan man for alvor mærke historiens vingesus, hvor Christian d. 10. forenede Sønderjylland med Danmark lige uden for kroens vinduer, siger løbslederen.

Alle deltagere ved Hærvejsløbet 2020 vil få et særligt minde med hjem i form af en medalje prydet med et genforeningsmotiv.

DGI Hærvejsløbet 2020 køres 27. juni, og tilmeldingen til løbet åbner tirsdag 22. oktober.

FAKTA: Hærvejsløbets historie

 • DGI Hærvejsløbet havde i 2012 et testløb med omkring 50 deltagere. På baggrund af testløbet besluttede DGI og Viborg Kommune, at der var basis for at udvikle en stor motionsbegivenhed med fokus på bevægelse langs Hærvejen.
 • I 2013 deltog i alt 850 i Hærvejsløbet. I 2019 var der 5700 deltagere, hvilket gør det til Danmarks største motionscykelevent.
 • Der er omkring 700 frivillige fra 17 forskellige foreninger involveret i Hærvejsløbet. De står for start, depoter undervejs og vejvisning. Foreningerne modtager et honorar for indsatsen.
 • I 2015, 2016, 2017, 2018 og 2019 gik der over én million kroner ud til de frivillige foreninger til at understøtte deres arbejde for at fremme motionsdeltagelsen i Danmark.
 • DGI forventer omkring 6300 deltagere til Hærvejsløbet 2020, som køres lørdag 27. juni.

Kilde: DGI

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Angrebsreserve scorede for Viborg FF i lukket testkamp

Annonce