Annonce
Bjerringbro

Gudenå plages af fartbøller: Politiet laver fartkontrol med laser

Så fredeligt drømmer mange om, at der skal være på åen. Men det er ikke altid tilfældet. Arkivfoto: Annelene Petersen
Man må hverken sejle beruset rundt eller hamre en tømmerflåde sammen og bare stævne ud på Gudenå. Også på vandet gælder der trafik- og sikkerhedsregler, og det kan være dyrt at sætte dem til side.

Bjerringbro: Sommeren betyder mere intens trafik på Gudenå - og traditionen tro gennemfører kommuner og politi også kontroller af de sejlende i Gudenåsystemet i løbet af sejladssæsonen. Gudenå bruges af mange forskellige brugergrupper og der skal være plads til alle, uanset om man er erfaren motorbådssejlende eller sidder i en kano for første gang, fastslår Gudenåkomitéens Sekretariat og Midt- og Vestjyllands Politi. Høj fart opleves desværre – fortsat – på visse strækninger af Gudenå som et stort problem - og det bliver der sat ind overfor.

Annonce

Overtrædelser koster kassen

Ingen steder i Gudenåsystemet må man sejle mere end 10 knob. Bødetaksten for hastighedsoverskridelser steg i 2018 – den gældende takst er nu 5000 kroner, og politiet vil også i år anvende lasermålinger til at fange fartsyndere. Promillegrænsen er 0,5, og bødetaksten for spiritussejlads afhænger af førerens årlige bruttoindtægt og promillens størrelse. En promille på eksempelvis 1.0 i et fritidsfartøj, der kræver speedbådscertifikat, udløser typisk en bøde svarende til en netto månedsløn og frakendelse af speedbådscertifikatet. Ryger der tomme flasker og dåser overbord, kan man få en bøde for at henkaste affald i naturen: 1000 kroner for at smide en coladåse. Man skal som sejlende være opmærksom på, om ens fartøj er omfattet af de skærpede regler om ansvarsforsikring, og selvfølgelig skal der også være redningsveste til alle om bord på ethvert fartøj - for hver vest, der mangler, skal man af med 1500 kroner.

Tømmerflåder skal i høring

Mange er måske uvidende om, at det kræver kommunal tilladelse at anvende en tømmerflåde på Gudenå. Det anbefales at være i god tid, da tilladelsen indeholder en fire ugers høringsfrist. Alle motorbåde i Gudenåsystemet skal være registreret hos hjemkommunen - men man kan også købe et gæstebevis til både med eller uden motor via www.sejladspaagudenaaen.dk

Annonce
Forsiden netop nu
112

Betjente var sikre i deres sag, da de nåede frem: Anholdt 71-årig havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce