Annonce
Rundt om Viborg

Gudstjenester med begrænset adgang: Kirkegængere har måttet gå hjem

Johanne Langdal Rindsig har en enkelt gang siden nytår måttet bede kirkegængere om at gå hjem, fordi der allerede var "fyldt op" i kirken. I Karup Kirke må der for tiden højst være 21 personer ad gangen. Arkivfoto: Morten Pedersen
I Karup har kirkegængere en enkelt gang måttet på vende om i døren på grund af corona-pladsmangel. Antallet af kirkegængere er dog mindre end sædvanligt.

Karupegnen: - Vi har en enkelt gang måttet afvise nogle, fordi vi allerede var dem, vi måtte være.

Det siger karup-sognepræst Johanne Langdal Rindsig efter nogle søndage med gudstjenester, hvor der på grund af corona-restriktioner kun har måttet være 21 personer samlet i Karup Kirke.


Annonce

Det er ret underligt, at man nærmest skal stå med et stopur i hånden

Johanne Langdal Rindsig, sognepræst i Karup


Hun er på den ene side ked af, at nogle kirkegængere har måttet vende om, men accepterer omvendt, at det i forhold til det sundhedsmæssige må være sådan.

Det samme gælder selve forløbet af gudstjenesterne, som højst må vare en halv time - og skal foregå uden fælles salmesang.

- Det er ret underligt, at man nærmest skal stå med et stopur i hånden, men efterhånden har vi fundet et forløb, der passer, siger Johanne Langdal Rindsig, der skiftes med den anden præst i sognet, Helle Bærnholdt, til at holde gudstjenesterne.

Selv om man i Karup Kirke altså antalsmæssigt har ramt "loftet", oplever hun dog, at corona-situationen har fået færre til at gå i kirke.

- I efteråret var vi ofte op mod de 40, vi måtte være på det tidspunkt, fortæller hun.

Mange blomsterhilsner

Situationen er nogenlunde parallel i nabosognet Frederiks. Her har man dog ikke oplevet, at nogen måttet afvises i døren, efter at de nye restriktioner er trådt i kraft efter nytår. I Frederiks må der også være op til 21 samlet i kirkerummet, og det har der indtil videre ikke været problemer med.

Carl-Gustav Christensen, sognepræst i Frederiks, der netop er vendt tilbage efter at have været udsendt som flyverpræst, oplever, at mange kirkegængere enten holder sig væk eller kommer sjældnere her under coronakrisen. Arkivfoto: Morten Pedersen

Det vil sige: Ved begravelser og bisættelser ville der i mange tilfælde være mødt flere frem, hvis der ikke havde været begrænsninger, vurderer sognepræst Carl-Gustav Christensen.

Men kan eller må man ikke møde personligt op, kan man jo vise opmærksomhed på anden vis. Camilla Rothmann Jørgensen, indehaver af Camillas Blomster i Frederiks, fortæller, at hun til begravelser og bisættelser får mindst lige så mange bestillinger på buketter og kranse som før corona-tiden.

Hos Camillas Blomster i Frederiks oplever indehaver Camilla Rothmann Jørgensen, at folk sender lige så mange blomster til eksempelvis begravelser, selv om de ikke fysisk må vise deres deltagelse. Foto: Jens Peder Østergaard

- Folk vil jo gerne vise deres opmærksomhed og deltagelse, selv om de ikke selv kan være tilstede, oplever hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF For abonnenter

Trænerlegenden Ove C. har altid set et kæmpe potentiale i Viborg FF: Vi blev kaldt de grå mus - men vi var de kloge og flittige mus, som kunne slå de andre

Annonce