Annonce
Bjerringbro

Gymnasieelever laver madspilds-app

Noah Martinussen (tv) og Christoffer Gorridsen deltog fredag i finalen i Danish Entrepreneurship Festival. Selv om de ikke vandt, fik de ros af deres lærer Michael Christensen (bagerst), som underviser på Bjerringbro Gymnasiums iværksætterlinje. Foto: Morten Pedersen
Noah Martinussen og Christoffer Gorridsen fra Bjerringbro Gymnasium
Annonce

Bjerringbro: At madspildet i de danske husholdninger er stort, ved de fleste. Men at det svarer til en en udledning på 261.000 ton CO2 om året eller det samme, som udledes ved 300 tur/retur rejser til Mallorca kommer som en overraskelse for mange.

Både på grund af økonomien og på grund af CO2 udledningen har mange mennesker fokus  på madspild. Og nu har to elever fra Bjerringbro Gymnasium, Noah Martinussen og Christoffer Gorridsen, gjort en indsats for at kunne hjælpe med at begrænse madspildet i de danske husholdninger.

De går i 2.x på gymnasiets BeScience-linie, og fredag deltog de i finalen i iværksætterkonkurrencen Danish Entrepreneurship Festival med deres projekt Sólido - som på spansk betyder holdbar. På grund af corona'en blev konkurrencen gennemført virtuelt fra Odense.

I den indledende runde tirsdag deltog 93 grupper, heraf i alt tre fra Bjerringbro Gymnasium. Ti grupper gik videre til fredagens finale, og Noah Martinussen og Christoffer Gorridsen var de eneste fra Bjerringbro Gymnasium. Det blev dog ikke til nogen vinderplacering men i følge lektor Michael Christensen, som underviser på gymnasiets iværksætterforløb, så fik de unge mennesker god feedback, som de kan bruge i det videre arbejde til gymnasiets egen iværksætter-konkurrence til foråret.

Annonce

Verdensmål

Begge elever har arbejdet i Coops butikker og har set, hvor mange varer, der bliver smidt ud der. Dette, sammenholdt med erfaringerne fra deres familier og konkurrencens overordnede tema, der var verdensmål, gav det dem ideen til de ekstra elementer på de app's, som supermarkedskæderne bruger.

- De fleste af os har prøvet at kigge ind i køleskabet og se, at alt det, man skal bruge til aftensmaden, er købt ind. Men når man så tager kød, mælk og andre ingredienser ud, så er det blevet for gammelt, fortæller Christoffer Gorridsen.


De fleste af os har prøvet at kigge ind i køleskabet og se, at alt det, man skal bruge til aftensmaden, er købt ind. Men når man så tager kød, mælk og andre ingredienser ud, så er det blevet for gammelt

Christoffer Gorridsen.


De to har taget udgangspunkt i Coops app, og ved at koble et ekstra element - en såkaldt feature på app'en,  kan den - når man betaler via sit Coop-kort eller Coop app'en - registrere de enkelte varer og deres holdbarhed.

Bagefter kan man på sin app på smartphonen ikke alene se, hvad man har i køleskabet, men også hvor længe mælken og de øvrige varer kan holde sig. Tilmed får man en påmindelse, når osten eller andre varer er tæt på udløbsdato. 'Opfindelsen' kræver dog såkaldte dynamiske stregkoder, som er på vej til detailhandlen.

Annonce

Middagsretten

Et tillæg til 'opfindelsen' er, at varerne i køleskabet kan kobles med de opskrifter, som Coop og de øvrige supermarkedskæder har på deres apps.

- På den måde kan man se hvilken middagsret, man kan lave ud fra varerne i køleskabet, og se hvad der måske mangler, fortæller Noah Martinussen.

Selv om Noah Martinussen og Christoffer Gorridsen var en smule skuffede over ikke at vinde, så glæder de sig over, at de er kommet så langt, som de er.

- Vi var de eneste STX-elever, som deltog i finalen. De ni andre gruppe var HHX-elever, som i forvejen har fokus på erhvervslivet i deres undervisning, og mange havde også allerede en forretningsplan klar, siger Noah Martinussen efter, at de via online-tjenesten Zoom selv havde præsenteret deres idé og bagefter med stor spænding fulgt de øvrige ni finalisters fremlæggelse på hver fire minutter.

Undervisningen i gymnasiets såkaldt iværksættercafé foregår i fritiden, og det er noget som eleverne vælger til.

-  Ideen er god og den kan blive stor. Dommerne har allerede anbefalet de to elever at gå videre med ideen til diverse investeringsfonde, siger Michael Christensen.

Noah Martinussen (tv) og Christoffer Gorridsen var et af ti finalehold. Foto: Morten Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Giver du større julegaver i år?

Annonce