Annonce
Viborg

Gymnasierektor om besparelser: - Det er tyveri

Gymnasierne skal ikke slås så meget om eleverne, mener regeringen. Foto: Morten Pedersen.
Regeringen vil spare over en halv milliard kroner på gymnasiernes markedsføringspuljer, men det vil ramme ved siden af skiven, mener lokale rektorer.

Viborgegnen: "For enhver, som har, til ham skal der gives, og han skal have overflod, men den, der ikke har, fra ham skal selv det tages, som han har."

Således kan man læse i Matthæusevangeliets kapitel 25 og uden at sammenligne nutidens forhold for de danske gymnasieskoler direkte med tolderen Matthæus' syn på fordelingen af samfundets goder for 2000 år siden, så er en vis sammenligning nu ikke helt skæv.

I hvert fald mener rektor på Bjerringbro Gymnasium, Dorthe Gade, at regeringens plan om over de næste fire år at spare godt en halv milliard kroner på gymnasiernes markedsføringspuljer blot er en skjult besparelse og faktisk "tyveri" af penge, som skolerne ikke har.

Hendes kollega på Viborg Gymnasium og HF, Lene Klemmensen Gade, mener, at spareplanen vil favorisere de "rige" gymnasier, for de får mulighed for at markedsføre deres skoler ved blot at tage lidt fra kassen.

Annonce

Konkurrence, eller hvad?

Den socialdemokratiske regering synes, at der er for meget usund konkurrence mellem gymnasierne. De slås om eleverne, og det er ikke godt, mener i hvert fald Socialdemokratiets uddannelsesordfører Jens Joel.

Til Morgenavisen Jyllands-Posten sagde han mandag:

- Vi har fjernet en masse af de gamle besparelser, og vi mener, at det er konkurrencen gymnasierne imellem, der er grundlæggende usund.

Lene Klemmensen Gade kan godt se pointen - og så alligevel ikke.

- Nu besluttede man jo for en del år siden, at vi skulle være selvejende, og at vores økonomi skulle afhænge af antallet af elever. Det kan man være for eller imod, men hvis man er for, så skal vi jo også have mulighed for at agere på markedsvilkår, siger Lene Gade.

Hun mener ikke, at løsningen bare er at fjerne den særlige pulje til markedsføring.

- Det vil ikke fjerne konkurrencen, for de økonomisk stærke skoler vil bare dække markedsføringsudgifterne ind ved at tage penge fra overskuddet. Jeg kan godt følge tanken om den usunde konkurrence, men for mig er løsningen, at der kommer klare regler for alle skoler om, hvad vi må og ikke må, siger Lene Gade.


Jeg kan godt følge tanken om den usunde konkurrence, men for mig er løsningen, at der kommer klare regler for alle skoler om, hvad vi må og ikke må.

Lene Gade, rektor


Annonce

Behov for synlighed

Bjerringbro Gymnasium er et af de mindre gymnasier, og så meget desto mere har skolen brug for at vise, at den eksisterer, og at den er en mulighed med flere farver på paletten.

- Det er klart, at vi har behov for at fortælle om os selv. Vi markedsfører vores nye science-linje og vores hf med støtte fra Grundfos og regionen. Hvis markedsføringspuljen forsvinder, tager man bare penge, som vi slet ikke har haft, siger Dorthe Gade, rektor i Bjerringbro.

- Jeg synes, at det er fint, hvis der sættes begrænsninger på, hvordan man må markedsføre sig, og de skal gennemføres, så alle får lige vilkår, føjer hun til.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Korstog mod de frie skoler

Viborg FF

Silkeborg-direktør med hjertesuk og opfordring til VFF-fans - bliv hjemme fra topkamp i Silkeborg

Annonce