Annonce
Viborg

Gymnasier laver aftale: Sådan er dine chancer for at komme ind på drømmegymnasiet

En ny aftale mellem fire gymnasier skal sikre, at skolen i Bjerringbro ikke mister for mange elever til Viborg.
Om få uger skal de unge søge optagelse på de almene gymnasier - hvis de altså vil den vej. Skolerne i Viborg og Skive har aftalt spillereglerne for fordelingen.

Viborgegnen: Nye regler for, hvor langt et unge menneske skal bo fra et gymnasium, skal sammen med andre tiltag sikre en mere ligelig fordeling af eleverne i det område, som dækker Viborg og Skive kommuner.

Det har de fire almene gymnasier aftalt - det er Viborg Katedralskole, Viborg Gymnasium & HF, Bjerringbro Gymnasium og Skive Gymnasium.

Aftalen handler blandt andet om, at Bjerringbro Gymnasium, som i de seneste par år har oplevet en markant nedgang i antallet af ansøgere, får det antal elever, som svarer til antallet af unge fra området. Virkeligheden har i nogle år været, at mange fra Bjerringbro-området har søgt optagelse på gymnasier i Viborg.

De fire gymnasier har også aftalt, at alle unge, der bor inden for en afstand af 15 kilometer fra det gymnasium, de gerne vil gå på, optages på dette.

Den såkaldte kapacitet er også fastsat. Det betyder, at Viborg Katedralskole får plads til 300 på stx-linjen og 50 på den såkaldte IB. Skive Gymnasium og Viborg Gymnasium & HF får begge plads til knap 200 på stx, mens Bjerringbro Gymnasium får plads til 112.

Uenighed i Aarhus

Gymnasierne omkring Aarhus har ikke haft held med at indgå en aftale om, hvorledes eleverne skal fordeles.

- Ønskescenariet havde selvfølgelig været, at gymnasierne selv var blevet enige. Men når det ikke har været muligt, er vi som regionsråd naturligvis parat til at gå ind i sagen og træffe en beslutning, som vi kan nu med de nye regler. Alternativet havde jo været, at de almindelige regler for fordeling efter elevernes egen prioritet ville gælde. Og vi har set, hvad det betyder i storbyområder som Aarhus, hvor der ender med at blive en polarisering, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Fordelingsudvalget i Østjylland havde ønsket at lave en lokal fordelingsaftale, hvor kapaciteten på gymnasierne skulle fastsættes som en del af aftalen. I Aarhus overstiger antallet af stx-pladser efterspørgslen i området, og derfor skal kapaciteten også drøftes politisk. Regionsrådet skal træffe en endelig beslutning den 29. januar.

- De nye regler giver regionsrådet mulighed for at handle, og det skal vi gøre. Men selvom vi har kort tid, er det vigtigt, at vi får mulighed for at mødes med repræsentanter fra fordelingsudvalget i Østjylland, så vi kan høre gymnasiernes synspunkter, inden vi politisk skal drøfte elevfordeling og kapacitet, siger Jørgen Nørby (V), formand for Udvalget for Regional Udvikling.

Annonce
Livsstil For abonnenter

Corona-efterslæb og forældre, der ikke vil presse deres børn, gør det svært at hjælpe unge med overvægt: Det er frustrerende, lyder det fra dem, der ellers gerne vil

Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Lavede deres første salg sammen, da de var ni og 10 år gamle: Nu har ungt makkerpar åbnet nyt bilhus i Viborg

Sport For abonnenter

Serieoverblikket: SIK spillede sig på førstepladsen med sejr i topopgør

Alarm 112

30-årig mand truede ansatte på ølbar med banderelationer

Viborg FF For abonnenter

Mange ønsker blev opfyldt søndag aften: Viborg FF har en europæisk sætbold lige foran sig

En energiø i Nordsøen koster 210 milliarder kroner: Dan Jørgensen vil have endnu flere

Viborg

Den lilles sejr over den store: Benzin-selskab hænger selv på regningen efter at have sendt strøm til en forkert  adresse i over to år

Viborg FF For abonnenter

Analyse og karakterbog: Viborg FF var til at kende - og mange spillere ramte en god præstation

Alarm 112

Tyv stjal kontanter og kreditkort

Viborg For abonnenter

Casper var udviklingshæmmet, omsorgsfuld og kun 24 år, da han døde: - Behøvede han virkelig at ligge syg helt alene?

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Læs her, hvordan Viborg HK-spillerne gjorde det i den europæiske finale

Sport For abonnenter

Viborg HK fik ørerne i den tyske maskine i finalen: Vi blev jo bare totalt udspillet, der var ikke noget at gøre

Viborg For abonnenter

Når patienten udtrykker sin taknemlighed, bliver det ikke større: ' Jeg tænkte, at det måtte være det fedeste job at kunne hjælpe de gamle og syge'

Annonce