Annonce
Viborg

Gymnasier laver aftale: Sådan er dine chancer for at komme ind på drømmegymnasiet

En ny aftale mellem fire gymnasier skal sikre, at skolen i Bjerringbro ikke mister for mange elever til Viborg.
Om få uger skal de unge søge optagelse på de almene gymnasier - hvis de altså vil den vej. Skolerne i Viborg og Skive har aftalt spillereglerne for fordelingen.

Viborgegnen: Nye regler for, hvor langt et unge menneske skal bo fra et gymnasium, skal sammen med andre tiltag sikre en mere ligelig fordeling af eleverne i det område, som dækker Viborg og Skive kommuner.

Det har de fire almene gymnasier aftalt - det er Viborg Katedralskole, Viborg Gymnasium & HF, Bjerringbro Gymnasium og Skive Gymnasium.

Aftalen handler blandt andet om, at Bjerringbro Gymnasium, som i de seneste par år har oplevet en markant nedgang i antallet af ansøgere, får det antal elever, som svarer til antallet af unge fra området. Virkeligheden har i nogle år været, at mange fra Bjerringbro-området har søgt optagelse på gymnasier i Viborg.

De fire gymnasier har også aftalt, at alle unge, der bor inden for en afstand af 15 kilometer fra det gymnasium, de gerne vil gå på, optages på dette.

Den såkaldte kapacitet er også fastsat. Det betyder, at Viborg Katedralskole får plads til 300 på stx-linjen og 50 på den såkaldte IB. Skive Gymnasium og Viborg Gymnasium & HF får begge plads til knap 200 på stx, mens Bjerringbro Gymnasium får plads til 112.

Uenighed i Aarhus

Gymnasierne omkring Aarhus har ikke haft held med at indgå en aftale om, hvorledes eleverne skal fordeles.

- Ønskescenariet havde selvfølgelig været, at gymnasierne selv var blevet enige. Men når det ikke har været muligt, er vi som regionsråd naturligvis parat til at gå ind i sagen og træffe en beslutning, som vi kan nu med de nye regler. Alternativet havde jo været, at de almindelige regler for fordeling efter elevernes egen prioritet ville gælde. Og vi har set, hvad det betyder i storbyområder som Aarhus, hvor der ender med at blive en polarisering, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Fordelingsudvalget i Østjylland havde ønsket at lave en lokal fordelingsaftale, hvor kapaciteten på gymnasierne skulle fastsættes som en del af aftalen. I Aarhus overstiger antallet af stx-pladser efterspørgslen i området, og derfor skal kapaciteten også drøftes politisk. Regionsrådet skal træffe en endelig beslutning den 29. januar.

- De nye regler giver regionsrådet mulighed for at handle, og det skal vi gøre. Men selvom vi har kort tid, er det vigtigt, at vi får mulighed for at mødes med repræsentanter fra fordelingsudvalget i Østjylland, så vi kan høre gymnasiernes synspunkter, inden vi politisk skal drøfte elevfordeling og kapacitet, siger Jørgen Nørby (V), formand for Udvalget for Regional Udvikling.

Annonce
Kultur For abonnenter

Dagens magasinfund: Bronzealderens krigere

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Nu kan du blive vaccineret mod corona-virus uden tidsbestilling i Viborg

Viborg For abonnenter

Plads til dobbelt så mange vandhunde efter 1. august: Viborg Svømmehal er klar til flere gæster efter nedlukning

Viborg

Landboforeninger i offensiven om vandplaner: Problemerne skal løses lokalt og i fællesskab

Sport For abonnenter

Viborg HK fik en kæmpesejr og et godt udbytte med hjem fra Tyskland

Viborg For abonnenter

Efter megen snak om rå beton fik viborgenserne selv syn for sagen: Peak 12 blev godt modtaget af gæsterne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sport

Trods styrt undervejs - Melanie fra Mønsted blev dansk mester

Rundt om Viborg For abonnenter

Opfordring fra naturfredningsforening: Fjern dæmningen og byg en bro

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Rundt om Viborg

Ny tilladelse: Gipsrester kan bruges som gødning på marker

Viborg FF For abonnenter

Bagkanten: Nederlaget til FCM var et sundt virkelighedstjek

Viborg

Rigsretssag mod Støjberg medfører udskiftning i domkirken

Annonce