Annonce
Viborg

Gymnasier laver aftale: Sådan er dine chancer for at komme ind på drømmegymnasiet

En ny aftale mellem fire gymnasier skal sikre, at skolen i Bjerringbro ikke mister for mange elever til Viborg.
Om få uger skal de unge søge optagelse på de almene gymnasier - hvis de altså vil den vej. Skolerne i Viborg og Skive har aftalt spillereglerne for fordelingen.

Viborgegnen: Nye regler for, hvor langt et unge menneske skal bo fra et gymnasium, skal sammen med andre tiltag sikre en mere ligelig fordeling af eleverne i det område, som dækker Viborg og Skive kommuner.

Det har de fire almene gymnasier aftalt - det er Viborg Katedralskole, Viborg Gymnasium & HF, Bjerringbro Gymnasium og Skive Gymnasium.

Aftalen handler blandt andet om, at Bjerringbro Gymnasium, som i de seneste par år har oplevet en markant nedgang i antallet af ansøgere, får det antal elever, som svarer til antallet af unge fra området. Virkeligheden har i nogle år været, at mange fra Bjerringbro-området har søgt optagelse på gymnasier i Viborg.

De fire gymnasier har også aftalt, at alle unge, der bor inden for en afstand af 15 kilometer fra det gymnasium, de gerne vil gå på, optages på dette.

Den såkaldte kapacitet er også fastsat. Det betyder, at Viborg Katedralskole får plads til 300 på stx-linjen og 50 på den såkaldte IB. Skive Gymnasium og Viborg Gymnasium & HF får begge plads til knap 200 på stx, mens Bjerringbro Gymnasium får plads til 112.

Uenighed i Aarhus

Gymnasierne omkring Aarhus har ikke haft held med at indgå en aftale om, hvorledes eleverne skal fordeles.

- Ønskescenariet havde selvfølgelig været, at gymnasierne selv var blevet enige. Men når det ikke har været muligt, er vi som regionsråd naturligvis parat til at gå ind i sagen og træffe en beslutning, som vi kan nu med de nye regler. Alternativet havde jo været, at de almindelige regler for fordeling efter elevernes egen prioritet ville gælde. Og vi har set, hvad det betyder i storbyområder som Aarhus, hvor der ender med at blive en polarisering, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Fordelingsudvalget i Østjylland havde ønsket at lave en lokal fordelingsaftale, hvor kapaciteten på gymnasierne skulle fastsættes som en del af aftalen. I Aarhus overstiger antallet af stx-pladser efterspørgslen i området, og derfor skal kapaciteten også drøftes politisk. Regionsrådet skal træffe en endelig beslutning den 29. januar.

- De nye regler giver regionsrådet mulighed for at handle, og det skal vi gøre. Men selvom vi har kort tid, er det vigtigt, at vi får mulighed for at mødes med repræsentanter fra fordelingsudvalget i Østjylland, så vi kan høre gymnasiernes synspunkter, inden vi politisk skal drøfte elevfordeling og kapacitet, siger Jørgen Nørby (V), formand for Udvalget for Regional Udvikling.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Thorkild og Erik vil ikke bare acceptere en ny 16 etager høj nabo

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Femte indbrud i samme område på en uge: Havetraktor til 21.000 kroner stjålet - og mistænkelig 17-årig gik rundt i nabolaget

Viborg For abonnenter

Ejeren var chokeret, da hun så, hvad huset blev brugt til: Nu er bordellet på Holstebrovej sat til salg

Bjerringbro

Hvis jeg ikke kan gøre det rigtigt - vil jeg hellere vente

Viborg For abonnenter

Nordic Waste renser minkjord fra Kølvrå og vil nu også fjerne PFOS og PFAS

Sport

Mange mål, usikre straffekast og en træfsikker nordmand: Hvad siger statistikkerne om Viborg HK's indsats indtil videre?

Sport For abonnenter

Ligaens to mest kontraivrige hold tørner sammen: - Det handler om at være vågen og aldrig slappe af

Debat

SF ved vi, hvor vi har?

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Viborg For abonnenter

75-årige Karl Erik ryster og skal til undersøgelse på hospitalet - men to ugers forsøg på at få kontakt med Patientkontoret har været forgæves

Danmark

Lykke var træt af at bruge op mod 1500 kroner på kalendergaver - men så fik hun en idé, som kan spare forældre en masse penge

Alarm 112

Kontrol på massageklinik: Kvinde fik straksdom for ulovligt arbejde og ophold og blev udvist for anden gang

Navne For abonnenter

Det startede med, at de købte en ræv

Alarm 112

Endnu et indbrud anmeldt i Overlund: Alt i huset er gennemrodet

Annonce