Annonce
Viborg

Gymnasier laver aftale: Sådan er dine chancer for at komme ind på drømmegymnasiet

En ny aftale mellem fire gymnasier skal sikre, at skolen i Bjerringbro ikke mister for mange elever til Viborg.
Om få uger skal de unge søge optagelse på de almene gymnasier - hvis de altså vil den vej. Skolerne i Viborg og Skive har aftalt spillereglerne for fordelingen.

Viborgegnen: Nye regler for, hvor langt et unge menneske skal bo fra et gymnasium, skal sammen med andre tiltag sikre en mere ligelig fordeling af eleverne i det område, som dækker Viborg og Skive kommuner.

Det har de fire almene gymnasier aftalt - det er Viborg Katedralskole, Viborg Gymnasium & HF, Bjerringbro Gymnasium og Skive Gymnasium.

Aftalen handler blandt andet om, at Bjerringbro Gymnasium, som i de seneste par år har oplevet en markant nedgang i antallet af ansøgere, får det antal elever, som svarer til antallet af unge fra området. Virkeligheden har i nogle år været, at mange fra Bjerringbro-området har søgt optagelse på gymnasier i Viborg.

De fire gymnasier har også aftalt, at alle unge, der bor inden for en afstand af 15 kilometer fra det gymnasium, de gerne vil gå på, optages på dette.

Den såkaldte kapacitet er også fastsat. Det betyder, at Viborg Katedralskole får plads til 300 på stx-linjen og 50 på den såkaldte IB. Skive Gymnasium og Viborg Gymnasium & HF får begge plads til knap 200 på stx, mens Bjerringbro Gymnasium får plads til 112.

Annonce

Uenighed i Aarhus

Gymnasierne omkring Aarhus har ikke haft held med at indgå en aftale om, hvorledes eleverne skal fordeles.

- Ønskescenariet havde selvfølgelig været, at gymnasierne selv var blevet enige. Men når det ikke har været muligt, er vi som regionsråd naturligvis parat til at gå ind i sagen og træffe en beslutning, som vi kan nu med de nye regler. Alternativet havde jo været, at de almindelige regler for fordeling efter elevernes egen prioritet ville gælde. Og vi har set, hvad det betyder i storbyområder som Aarhus, hvor der ender med at blive en polarisering, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Fordelingsudvalget i Østjylland havde ønsket at lave en lokal fordelingsaftale, hvor kapaciteten på gymnasierne skulle fastsættes som en del af aftalen. I Aarhus overstiger antallet af stx-pladser efterspørgslen i området, og derfor skal kapaciteten også drøftes politisk. Regionsrådet skal træffe en endelig beslutning den 29. januar.

- De nye regler giver regionsrådet mulighed for at handle, og det skal vi gøre. Men selvom vi har kort tid, er det vigtigt, at vi får mulighed for at mødes med repræsentanter fra fordelingsudvalget i Østjylland, så vi kan høre gymnasiernes synspunkter, inden vi politisk skal drøfte elevfordeling og kapacitet, siger Jørgen Nørby (V), formand for Udvalget for Regional Udvikling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Korstog mod de frie skoler

Viborg FF

Silkeborg-direktør med hjertesuk og opfordring til VFF-fans - bliv hjemme fra topkamp i Silkeborg

Annonce