Annonce
Debat

Gymnasierne i Viborg rammes hårdt

De almene gymnasier i Viborg Kommune vil i lighed med landets øvrige gymnasier blive hårdt ramt af de besparelser, som regeringen har bebudet i sit finansforslag. I forvejen var vi stærkt bekymrede over den generelle nedskæring, som betyder 2 procents besparelser hver år i de kommende fire år. Men det sidste alvorlig slag fik vi med den ekstra beskæring for at finansiere erhvervsuddannelsesreformen. Det betyder, at gymnasiernes budgetter i alt skal beskæres med 8,5 procent i 2017 og herefter med yderligere 2 procent hvert år.

Man behøver ikke at have stor indsigt i økonomi for at forstå, at så store besparelse ikke kan klares med effektiviseringer. Det vil betyde væsentlige serviceforringelser. I Viborg Kommune har gymnasierne haft succes med at mindske frafaldet, så det stigende antal elever, der søger gymnasierne, ender med at få en studenter- eller HF-eksamen. Det sker ikke af sig selv.

Der er indført mentorordninger til støtte for de elever, som har svært ved leve op til de krav, som stilles til at klare en gymnasial uddannelse. Det er især vigtigt for de elever, som kommer fra gymnasiefremmede miljøer, som der er mange af - især i udkanten af kommunen. For elever med forskellige psykiatriske diagnoser er der oprettet særlige foranstaltninger i form af bistand fra psykologer og andre eksperter. Det betyder, at disse elever som før i tiden næppe ville have fået en studentereksamen, nu kan få mulighed for at få en uddannelse ligesom andre unge. Der er også indført lektiecafeer og opgavevejledning for de elever, som har behov for hjælp, men som ikke kan få den hjemmefra.

Annonce

Alt det har gymnasierne klaret inden for deres ordinære midler. Det siger sig selv, at sådanne foranstaltninger vil være meget vanskelige at opretholde med de foreslåede besparelser.

Men også på andre områder vil besparelserne ramme. Der foregår for tiden et betydeligt pædagogiske udviklingsarbejde på alle skolerne. Det er nødvendigt, fordi de unge stiller andre krav til en varieret og spændende undervisning, end de gjorde før - ligesom nye undervisningsteknologier giver nye muligheder, som kræver, at lærerne har tid til at forny sig og afsøge nye muligheder. Endelig skal eleverne også have nye kompetencer f.eks. inden for innovation for at klare sig på fremtidens arbejdsmarked. Det kræver, at der sættes resurser af til udvikling.

Serviceforringelserne kan også ramme på udbuddet af fag til eleverne. En del elever kan have specielle interesser for at vælge fag, som er nødvendige for deres fremtidige uddannelse. Nogle af disse hold kan være ret små og er derfor dyre at oprette. Massive sparekrav vil true sådanne valgfag, og det vil give de unge færre muligheder.

Alt i alt vil besparelserne gå ud over elever med særlige behov, bremse udviklingen og tvinge lærerne til at køre undervisningen på rutinen. Det er triste udsigter for en af de centrale ungdomsuddannelser, som hidtil har været en succes - også i Viborg.

Annonce
Viborg For abonnenter

Fri for mundbind - næsten da...

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Kæmpe fodboldfest i midtbyen: Danmark - Wales bliver vist på storskærm på Paradepladsen lørdag

Navne For abonnenter

Ingelise Christensen sov stille ind med sin mand ved sin side

Debat

Det kulturelle selvbedrag – eller den danske model for støtte til alt det forskellige, vi synes er vigtigt?

Sport

Viborg HK får flere defensive muskler - nybagt mor brænder efter at vinde medaljer med klubben

Debat For abonnenter

Vær på vagt over for alle kampagner

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Et opgør mod ulighed og diskrimination

Sport

Borgmesteren, cheftræneren og anføreren: Det siger de til den store VFF-nyhed

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

17-årig sigtet for at kaste øl efter politiet på Nytorv

Viborg For abonnenter

Byrådsberetningen: Politikere forkaster omdiskuteret måling og ansætter 'støttepædagog til erhvervslivet'

Viborg

Det kan du opleve til Snapsting torsdag og fredag

Annonce