Annonce
Kultur

Gymnasium indfører bevægelse i undervisningen

Det er ikke sundt at sidde foran skærmen hele dagen, men det er blevet hverdag for mange skoleelever. Det gør Bjerringbro Gymnasium noget ved.

Bjerringbro: På Bjerringbro Gymnasium har man været rigtig gode til at tage den nye digitale hverdag til sig, i forbindelse med lukningen af skolen på grund af covid19, og både elever og lærere bruger flittigt Microsoft Teams - en digital kommunikations- og samarbejdsplatform og forsøger så vidt muligt at afholde et normalt undervisningsforløb med undervisning via computer.

Dog viser det sig, at det har nogle konsekvenser, som ingen lige havde taget højde for.

- Jeg kunne hører det på alle, jeg talte med - både lærere og elever. Man bliver hurtigere træt, når man hele tiden sidder foran skærmen. Derfor havde vi emnet oppe at vende i sidste uge, og på et bestyrelsesmøde blev det sagt, at "vi skal have skabt en skole i bevægelse", fortæller rektor Dorte Gade, der allerede dagen efter gik ud og opfordrede til, at alle skulle have fokus på at tilrettelægge pauser med aktiviteter, som ikke er virtuelle.

Dorte Gade tog efterfølgende fat i lærerne, der tilhører idrætsgruppen, for at høre om deres forslag til denne udvikling.

Tovholder på det, der hurtigt kom til at hedde "BG i Bevægelse", blev Klaus Daugaard, der foruden at være uddannelsesleder også underviser i idræt på gymnasiet.

Annonce
For at gøre eleverne mere friske og undgå rygsmerter med mere, opfordrer Bjerringbro Gymnasium eleverne til at bevæge sig i pauserne, men også i timerne. Pressefoto

Op og ud

- Tanken bag projektet er, at eleverne skal samle kræfter i frokostpausen og få en masse god ny energi til resten af undervisningsdagen. Alt undervisning foregår jo på skærmen på grund af corona-virus, og derfor er det vigtigt med en god pause, hvor elever og lærere får rettet ryggen ud og får bevæget sig, samtidig med at de også får et godt grin, fortæller Klaus Daugaard.

Helt lavpraktisk betyder det, at skolen har forlænget frokostpausen, så der er god tid til at spise, og hver dag kommer idrætslærerne med en lille bevægelsesudfordring, som eleverne kan springe på.

- Vi har ind til videre bedt eleverne om at gå en figur med sportstracker og for eksempel skrive BG på sportstrackerkortet, tage et billede af sig selv ved en flot udsigt, og mandag skulle de jonglere. Hver dag er der en ny udfordring, forklarer Klaus Daugaard og fortsætter:

- Så det handler om at komme OP og UD – væk fra skærmen, få noget godt at spise – og så ud i det gode solskinsvejr og samle energi og godt humør til resten af dagen, så man kan klare at side ved skærmen lidt endnu.

Og ingen udfordringer uden gevinst. For at få så mange til at deltage som muligt har lærene også udtænkt en række sjove præmier.

- Ved første udfordring kunne man vinde en take away sandwich fra kantinen, mens fredagens vinder vil få sin frokost serveret af mig i skjorte og slips, når vi engang vender tilbage til skolen, fortæller Klaus Daugaard med et smil.

Der bliver også tænkt alternativt i forbindelse med undervisningen, og nogle af eleverne bliver bedt om at gå gode lange ture, mens de lytter til relevante podcast.

For at motivere yderligere har skolens idrætslærere også medvirket i en række sjove videoer, som er delt på skolens Instagram og facebook-profil.

Du kan se én af dem her - husk lyd:

Stine Højris er en af de de mange gymnasieelever på BG, der sidder ekstra mange timer foran computeren i denne tid. Privatfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Myndigheder advarede mod lungekræftskanning: Sygehuse fortsatte alligevel med forkert kræftskanning i et år

Annonce