Annonce
Rundt om Viborg

Håber der bliver lyttet til indsigelser

Det er her langs trægrænsen i toppen af billedet, at der er planer om at rejse tre store vindmøller. Arkivfoto: Morten Pedersen
Daugbjerg-borgere har gjort indsigelse mod planerne om at rejse tre store vindmøller ved byen under en nyligt overstået høring. Nu håber man, at der bliver lyttet, understreger borgerforeningens formand.
Annonce

Daugbjerg:  Godt et par håndfulde Daugbjerg-borgere har gjort indsigelse mod planerne om at opstille tre store vindmøller i et område ved Gravgaardsvej lidt uden for Daugbjerg.

Kommunen har afholdt en offentlig høring - en såkaldt idéfase - om projektet, og den er netop overstået. Den begyndte i september sidste år og blev ekstra lang, da den undervejs blev forlænget på grund af coronaen og derfor fortsatte til ind i februar.

Formanden for Daugbjerg Borgerforening, Carsten Christensen, er blandt de borgere, der har gjort indsigelse mod møllerne.

Blandt andet gør han opmærksom på, at der er massevis af traner og sangsvaner, der yngler og samles på marker i området i efteråret.

- Vi har gjort opmærksom på, at Daugbjerg generelt set ikke er så varme på den idé, og at vi ikke ønsker at være kendt som byen med de tre store vindmøller. Vi ville gerne selv have holdt et borgermøde om sagen, så alle - også dem der måske ikke får skrevet en indsigelse - kunne komme på banen og gøre deres holdning gældende. Men det har ikke kunnet lade sig gøre på grund af coronaen, men den må vi gribe, hvis der kommer en ny høring, siger Carsten Christensen.

Annonce

Vil ødelægge natur

Udover  bekymring for sangsvaner, flagermus og traner gør Daugbjerg-borgerne også opmærksom på, at de store vindmøller vil have en voldsom effekt på oplevelsen af naturen i området. Blandt andet vil det får store konsekvenser for den fine udsigt fra toppen af Daugbjerg Dås, og den smukke natur i området vil blive ødelagt, som der er en, der skriver.

Også hensyn til flagermusene i de nærliggende kalkgruber i både Daugbjerg og Mønsted, der er fredede habitatområder for flagermus, er blandt argumenterne mod vindmøllerne, lige som bekymring for lavfrekvent støj fra møllerne er det. Endelig spørger flere, hvorfor man ikke placerer møller af den størrelse ved motorvejen eller på havet i stedet for midt i naturen. Og så er Daugbjerg ikke engang et område, hvor det blæser særligt meget, påpeger flere borgere.

Annonce

Ikke lige med det første

Der er nu ikke udsigt til, at fundamenterne til vindmøllerne bliver støbt lige med det første.

Kommunens klima- og miljøudvalg har allerede i januar besluttet, at indsigelserne omkring tranerne og flagermusene er noget, der skal undersøges nærmere, før man går videre med ansøgningen. Lige nu afventer kommunen, at ansøgeren tilvejebringer oplysninger til en såkaldt Natura 2000-konsekvensvurdering. Og derefter vil der kunne tages politisk stilling til høringssvarene, lige som udkast til planforslag og miljøvurderinger skal behandles og eventuelt godkendes, inden man så skal holde en ny offentlig høring, oplyser kommunen.

Det er her mellem Daugbjerg og Mønsted, at der er planer om at rejse møllerne. Illustration: Viborg Kommune.

Carsten Christensen håber, at der bliver lyttet til alle indsigelserne.

- Vi håber, at vores indspark bliver taget til efterretning, og at tingene bliver undersøgt ordentligt. Og hvis de faktisk skal rejses, så er det lige før, jeg tænker, at der må ligge noget bag, som vi ikke ved, siger Carsten Christensen.

Det er firmaet Wind Estate A/S, der vil rejse de tre vindmøller, som i givet fald skal være 149,9 meter høje og samlet have en effekt på cirka 12 megawatt. Det svarer til, at de vil kunne levere strøm til omkring 9000 husstande med et almindeligt årsforbrug på 4000 kilowatttimer.


Vi håber, at vores indspark bliver taget til efterretning, og der lyttes, og at tingene bliver undersøgt ordentligt.

Carsten Christensen, formand for Daugbjerg Borgerforening.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Her er forklaringen på kaos: Regionen indkalder langt flere end der er vacciner til

Annonce