Annonce
Viborg

Hærvejsmarch og Snapsting: Intet er aflyst - endnu

Får vi overhovedet lov at samles til Snapsting i 2020? Det er der mange, der spørger om. Arkivfoto: Morten Dueholm
I slutningen af juni skal tusindvis af folk samles om Snapsting og Hærvejsmarchen. Spørgsmålet er, om det kommer til at ske nu, hvor corona-virus har gjort sit indtog. Det endelige svar kommer først den 1. juni.

Viborg: Når solen skinner, fuglene kvidrer, og blomsterne springer ud, begynder man at se frem mod lysere tider og en varm sommer.

Især i denne tid, hvor ord som isolering og karantæne fyger i flæng, må man forestille sig, at endnu flere ser frem til en sommer med frihed og sammenhold.

Nogle af de store lokale sommerarrangementer er Snapsting og Hærvejsmarchen, som finder sted i slutningen af juni. Mange spørger, om de - ligesom så meget andet - er aflyst eller udskudt, og rygtemøllen ér gået i gang.

Kulturchefen i Viborg Kommune, Lars Stentoft, går i rette med nogle af rygterne og siger: intet er aflyst - endnu.

- Indtil videre afventer vi tingene. Hærvejsløbet har mange allerede meldt sig til, Hærvejsmarchen melder folk sig som regel til lige op til, og Snapsting skal man ikke melde sig til. Så vi venter indtil så sent som muligt, og senest den 1. juni, med at melde ud, om vi gennemfører eller ej, siger han.

- Hvis corona-virus klinger af i løbet af foråret og tidlig sommer, ville det jo også være rigtig skønt at have Snapsting at samles om, tilføjer Lars Stentoft.

Annonce
Som optakt til forhåbentlig endnu en hærvejsmarch opfordrer foreningen bag til at blive ved med at gå ture, mens landet er "lukket". Arkivfoto: Morten Dueholm

Gå, march, stop

- Vi arbejder ikke længere på fuld tryk, men vi arbejder stadig på at kunne gennemføre marchen. En international march tror vi dog ikke på. Den 10. marts havde vi folk fra 13 lande, der havde tilmeldt og betalt. Men de kommer jo ikke, siger sekretariatsleder for Hærvejsmarchen, Jens Ingolf Nørgaard.

Han fortæller også, at man i øjeblikket får rigtig mange tilmeldinger. Formentlig fordi folk har god tid derhjemme og skal have noget at se frem til. Og det kan man roligt gøre.

For Jens Ingolf Nørgaard forsikrer, at alle deltagere vil få deres penge tilbage, skulle det blive nødvendigt at aflyse.

Men det håber man selvfølgelig ikke.

Mens man venter, opfordrer Hærvejsmarchen til, at man kommer ud at gå - med forholdsregler, naturligvis. Foreningen skriver:

- I år er det usikkert, om du kan deltage i Hærvejsmarchen, eller vi er nødt til at aflyse på grund af covid-19. Til gengæld er det sikkert, at gåture stadig er en god og sund motionsform. Vi opfordrer dig derfor til at holde gang i træningen, uanset om det bliver i år eller først næste år, du får mulighed for at gå march på de naturskønne ruter omkring Viborg.

Ikke som planlagt

Ligesom Hærvejsmarchen nok ikke bliver den internationale march, som man havde regnet med, er der også allerede små ændringer i Snapsting 2020.

- Lige præcis Snapsting vil vi gøre meget for at få gennemført, selvom det måske ikke bliver helt i den form, vi havde planlagt, siger Lars Stentoft og nævner som eksempel, at bookere kan gå konkurs.

Helt konkret kommer bevægelses-arrangementet "lokaldysten", der fungerer som optakt til Snapsting, nok ændret. I dysten konkurrerer forskellige mindre oplandsbyer om, hvem der kan bevæge sig flest kilometer - selvfølgelig sat i forhold til antallet af indbyggere.

Hvordan, man bevæger sig, er helt op til den enkelte. Det kan være med rollator, på rulleskøjter eller i løbeskoene.

- Gennem syv år har vi lavet "lokaldysten" som optakt, hvor vinderne bliver kåret under Snapsting. I år skulle 20 byer - det højeste antal nogensinde - være med. Men nogle arrangementer ligger allerede i maj, og det kan nok ske, at de skal skubbes til juni, siger Lars Stentoft.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Dyrebakken ikke klar til at åbne

Læserbrev

To politiske veje for Danmark

Annonce