Annonce
Debat

Hærvejsmotorvejen er kulsort

Motorvejen er kulsort, mener Anders Kjærulff Damsgaard Andersen. Foto: Henning Bagger/Scanpix

Læserbrev: Der er pustet gevaldigt gang i debatten om oprettelsen af en ny motorvej omkring Viborg, og det er kun sundt for samtaledemokratiet, at der ruskes gang i middagssamtalerne i det viborgensiske.

Men debatten skal ske på ordentligt og oplyst grundlag, hvor begreberne ikke blandes sammen. Så når Pihl Lorentzen beskriver den planlagte motorvej som grøn, er det en fordrejning af virkeligheden og dermed til skade for den demokratiske debat. Grundlæggende mener jeg, at Pihl Lorentzen tager fejl på to væsentlige punkter.

For det første hævder Pihl Lorentzen, at motorvejen er grøn. Det kan aldrig være sandt. Blot oprettelsen af motorvejen kræver enorme mængder af ressourcer og råmaterialer, der selvfølgelig vil medføre massive klimamæssige omkostninger.

Annonce


De 3,4 milliarder kroner, som er kastet i projektet, kunne vel snildt være brugt andetsteds; for eksempel på klimapolitikken?


Når vi dertil lægger, at motorvejen ligeledes vil tiltrække flere bilister, for det er vel årsagen til oprettelsen af den, så synes omkostningerne af hobe sig op i massevis. Derfor kan jeg ikke på ingen måde forstå, hvordan motorvejen kan betragtes som grøn, og i lyset af ønsket om, at 2030-planen opfyldes, synes det nærmere som en investering, der sender os i den modsatte retning.

For det andet hævder Pihl Lorentzen, at vi ikke må blande klima- og trafikpolitik sammen; ”grønheden” afhænger af, om køretøjerne og ikke selve oprettelsen af motorvejen. Men de 3,4 milliarder kroner, som er kastet i projektet, kunne vel snildt være brugt andetsteds; for eksempel på klimapolitikken?

Så politikområderne hænger i den grad sammen. Til sammenligning er der blot sat 888 millioner kroner af til en ”natur- og biodiversitetspakke” i regeringens finanslov fra december. Altså knap en fjerdedel af det budget, der er sat af til motorvejen. Dertil skal huskes, at det danske vejnet er allerede særdeles veludbygget, når vi sammenligner os med nærtliggende lande, så har vi reelt behov for en sådan motorvej?

Og hvis vi som Pihl Lorentzen skal slutte af med en konklusion, må det være, at motorvejen er kulsort - udelukkende til økonomisk gavn.

Annonce
Viborg For abonnenter

Byrådsmedlemmer efter skybrud: Der skal gøres noget ved kloakkerne nu

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Det kan åbenbart være svært at forstå, at stoffer i blodet ikke forsvinder ved en blodprøve: To mænd blev snuppet to gange lørdag

Livsstil For abonnenter

Den 60 år gamle Hald Sø-lejr har fået 13 millioner kroner dyr overhaling: - Tiden var løbet fra stedet

Viborg

Wilbek: Nyt hotel er vigtigt for hele kommunens vækst

Debat

Se at få bygget den motorvej!

Debat For abonnenter

Jantelovens bogstav er da godt nok!

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Vi skal tage hånd om den lurende velfærdskrise

Livsstil For abonnenter

Familieliv og forretning i ét: Mathias og Natascha er sammen om det meste

Viborg

Se videoen - Byens nye hotel slår dørene op: Peak 12 er officielt åbnet

Erhverv For abonnenter

Naboer til ny grisefarm efterlyser større perspektiv for svineproduktioner

Viborg For abonnenter

Turistchefen: Et stort plus for Viborg og hele regionen

Bjerringbro For abonnenter

Stille sommer på Dyrebakken: Kejserænder bød Hans Bach velkommen hjem fra hospitalet

Annonce