Annonce
Viborg

Et lille skridt tættere på realisering: Højhus-projektet 'Viborg View' får politisk opbakning

Viborg View skal placeres syd for hospitalet, hvor regionen i en del år havde sin skurby, mens det nye akutsygehus blev bygget. Idémændene, som blandt andre tæller Kim Nielsen, Michael Døssing, Per Henriksen og Claus Anker Christensen, vil også bygge et p-hus i to etager. Det laves som et grønt, parklignende område. Illustration:
Bagmændene bag projektet Viborg View - et højhus ned mod Søndersø - møder politisk velvilje. Nu skal der sættes gang i debatten.

Viborg: Den 16 etager store bygning kaldet "Viborg View" er et lille skridt tættere på en realisering.

Politikerne i økonomi- og erhvervsudvalget under Viborg Byråd så på sagen onsdag, og det ambitiøse projekt mødte opbakning.

Kun SF's Kai. O. Andersen stemte imod, mens byrådets tre største partier - Venstre, Socialdemokratiet og Konservative - alle bakkede op om idéen, der allerede har givet debat blandt folkebladets læsere.

Annonce

Det gør det altid, når en bygherrer ønsker at forandre billedet af byen.

- For mig er det vigtigste ikke, hvor mange etager et byggeri er, men om det er pænt og gennemarbejdet - og det synes jeg, at det her projekt er, siger borgmester Ulrik Wilbek (V).

- Og så ligger det altså ikke i midtbyen, hvor det generer domkirken eller nogle andre. Det ligger ved siden af sygehuset, der også er højt, og ved  nogle andre højhuse. Skal man have sådan noget som det her, så er det da et fint sted, påpeger han.

Bastant og "vores"

Det mener Kai O. Andersen, SF's ene mand i økonomi- og erhvervsudvalget, dog ikke.

- Jeg savner en overordnet plan for, hvad vi vil med Viborg. Hvor skal der være højhuse? Det virker meget tilfældigt, mener han.

Derudover synes han helt konkret, at Viborg View er for voldsomt et byggeri på en grund, hvor det som udgangspunkt kun er tilladt at bygge otte etager og med en byggeprocent på 40 procent.

- Nu vil man bygge dobbelt så mange etager og femdobler byggeprocenten. Det er for stor en mundfuld, og det bliver meget bastant. Det vil tage en stor del af det, vi opfatter som vores fælles område, og på tegningerne kan man se, at det grønne område hæves og viser, at "det her er vores, hold jer væk".

- Derfor kan vi lige så godt melde ud med det samme, at vi ikke er med, siger SF'eren.

Annonce

Passer bedre ind

Idéen om Viborg View blev for første gang vist i folkebladet i september 2018, men der er sket flere forandringer siden. Ikke mindst har idémændene - som tæller en række lokale erhvervsfolk - indgået en aftale med Region Midtjylland om at skifte grund. Dermed er højhuset nu udset til at ligge syd for regionshospitalet og ikke lige foran.

- Det, synes jeg faktisk, er fint. Det passer bedre ind, når det står ved siden af de andre højhuse, selvom jeg er med på, at de ikke er lige så høje, siger Ulrik Wilbek, der også fremhæver det grønne område, der ifølge projektet skal i forbindelse med højhusets p-kælder, som en fin detalje, der kan komme byen generelt til gode.

- Men lad os nu se. Folk tror altid, at når sådan noget her kommer frem, så er det allerede besluttet, men det er det altså ikke. Det eneste, vi har besluttet, er at sætte en idéfase i gang. Der kommer både borgermøder, høringsfaser, screeninger for miljø og sundhed og jeg skal komme efter dig, lyder det fra borgmesteren.

Annonce

Grønne tiltag

Forvaltningen er allerede nu er kommet med en række forbedringsforslag/krav, der skal få idéen om Viborg View til at passe endnu bedre ind: Krav til den nederste etage, så den giver et mere imødekommende gaderum, at proportioner og facaudtryk varieres, og at der tilføjes bæredygtige tiltag - eksempelvis grønne facader, træbeplantning og åben regnvandshåndtering.

- Projektet skal være i orden. Hvis det her bliver til noget, så bliver det et ikon for Viborg, når man kommer ind i byen sydfra, siger Ulrik Wilbek, som i øvrigt er særdeles tilfreds med, at der til debatten om Viborg View ligger så detaljerede og konkrete tegninger for, hvordan det kommer til at se ud.

- Det var jo det, der gik galt i debatten om handelsskole-grunden. Der var bare tegnet nogle hvide pinde, og så troede folk, at der skulle stå en masse højhuse. Det her er nemmere at forholde sig til.

Annonce
Sport For abonnenter

Se videoanalyse og liveblog: Viborg HK vandt med hiv og sving over ungarsk hold

Danmark

Lørdagens coronatal: 36.000 er testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF For abonnenter

Viborg FF vandt to timer lang testkamp i Farum - se videoanalyse og liveblog her

Viborg For abonnenter

Viborg-virksomheder har fået godt en halv milliard kroner i corona-kompensation: Se listen over, hvem der har fået mest

Rundt om Viborg

Efter uønsket farvel til kommunalpolitik: Nu er jeg bare Elo...

Sport For abonnenter

Karakterer: Sløj indsats mod ungarer afspejler sig i bedømmelsen af Viborg-spillerne, hvor kun få udmærkede sig

23-årige Lotte skal forsvare, at hun bliver boende i provinsen: - Folk har nærmest ondt af mig, fordi jeg ikke bor i byen

Viborg FF For abonnenter

Meget godt og en lille smule skidt - her er tre ting vi lærte af testkampen mod FCN

Navne For abonnenter

Tidligere bryggeri-direktør fra Viborg gik på bryggerskole i München og overtog øl-posten i Viborg fra farmand

Debat

Åbent brev til Viborg og Skive byråd: - Undskyld, men den beregning må I altså længere ud på landet med

27-årig nordjyde skrev et 150 sider langt manifest og kaldte sine planer om et massemord for hævnens dag

Viborg For abonnenter

Unge med gåpåmod: Det er altafgørende at kunne blive i Viborg

Viborg FF For abonnenter

Fundamentet er stadig i orden - Viborg FF tog rigtig mange gode ting med fra testsejr i Farum

Viborg

Slipper de for SU? Løn på vej til sundhedselever

Annonce