Annonce
Viborg

Højskole-værdierne gives videre til næste generation

Familiehøjskolen er fyldt med aktiviteter for både børn og voksne. Foto: Johan Gadegaard
På Viborg Idrætshøjskole er der i disse uger fyldt med både børn og voksne, for der er familiehøjskole, hvor motion, mytologi og fællesskab er i fokus.

Viborg: En morgensamling med skuespil om Loke, Fenrisulven og alle guderne, fællessang fra højskolesangbogen til klaverspil og en rimelig svær vikingequiz skød tirsdagen i gang i den lille foredragssal. Herefter splittede forsamlingen op og fordelte sig overalt på skolen. Nogle hoppede i badetøjet, andre i løbeskoene, mens en tredje gruppe trak i klatreseler ved "bjerget".

Senere kan man lære at slås med sværd og lave sine egne smykker eller skyde med bue og pil.

Nordisk mytologi danner i denne uge rammen for familiehøjskolen på Viborg Idrætshøjskole. Temaet virker til at være et hit hos både børnene og de voksne, der sagtens kan se bort fra det svedabsorberede træningstøj og de nye Adidas-sko, mens de lytter til oldnordiske fortællinger om guder eller lærer kampteknik fra vikingerne.

En familie i tre generationer bevæger sig langsomt over mod svømmehallen. Den yngste stavrer rundt, mens farmor forsøger at følge med de hurtige små skridt, og mor skubber klapvognen med alle pakkenellikerne. Igen i år bruger Marie Søgaard en uges sommerferie på familiehøjskolen med sine to drenge og sin svigermor. Det var nemlig et stort hit sidste år.

- Min ældste søn synes, det var rigtig sjovt at være her, og han ville gerne afsted igen i år. Og selvom det er lidt besværligt med den yngste, så besluttede jeg at tage afsted igen, fortæller Marie Søgaard.

Sammen med farmor Inger, otte-årige Malte og to-årige Kalle er hun taget på denne slags ferie, fordi højskolelivet ifølge hende er helt specielt, og fordi fællesskabet er helt unikt.

- Jeg er selv vokset op med højskolelivet og var med min mor på noget lignende, fra jeg var syv til nærmest 20 år. Og så har jeg også selv været på både ungdomshøjskole og på en højskole ved Vejle. Det var for mig det fedeste i hele verden - en rigtig god måde at være sammen med andre på. Det vil jeg rigtig gerne give videre til mine børn, forklarer Marie Søgaard.

Annonce
Formiddagene er opdelt, så de voksne kan lave aktiviteter uden børnene - og omvendt.

Aktiv ferie med familien

Familiehøjskole er ikke et nyt fænomen på Viborg Idrætshøjskole, men det er bestemt ikke blevet mindre attraktivt med årene. Denne sommer er omkring 150 kursister tilmeldt familiehøjskolen, og forstander Erling Joensen åbner hellere end gerne dørene for de mange nye ansigter.

- Vi skal være et attraktivt tilbud til alle, det er en vigtig del af hele højskolekonceptet. Her på familiehøjskolen får alle aldre oplevet højskolelivet - gerne tre generationer på samme tid. Folk vil gerne holde en aktiv ferie, hvor man samtidig er sammen som familie og oplever noget nyt, og vi synes, det er fantastisk, at vi kan tilbyde det hos os, siger Erling Joensen.

Om formiddagen er børn og voksne opdelt i forskellige aktiviteter, mens eftermiddagene er afsat til fælles oplevelser. Denne tirsdag byder dagen på alt fra beachvolley, yoga og klatring til smykkeværksted, sværdfremstilling og gardenparty.

Til at holde styr på de mange mennesker og sikre det brede udvalg af aktiviteter er omkring 20 tidligere elever blevet instruktører. En af de tidligere elever, der i dag er hoppet ud på græsset i solen med et crossover-hold, efter han spillede klaver til morgensamlingen, er Rasmus Vestergaard Andersen. Han nyder at være tilbage på højskolen, møde de mange familier og se de gamle højskole-venner igen.

- Jeg vil rigtig gerne vise højskolelivet frem, og jeg vil gerne give de værdier videre, som jeg har fået her på højskolen, til både børn og andre voksne. Energien man finder her, finder jeg ikke på mit studie, så på sådan en sommer får jeg genopladet batterierne, siger Rasmus Vestergaard Andersen og griner, inden han vender tilbage til opvarmningen i solen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg HK

Hvid fest udviklede sig til grøn massakre: VHK tæskede tamme TTH

112

Tyv snuppede dyr træabe

Viborg For abonnenter

Student fra katedralskolen, boede i kibbutz og blev lærer for flygtninge: Mød den hjemløse mand i Trappetorvets venterum

Danmark

Få overblikket: Det kæmper borgmestrene om i slag om milliarder

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Viborg HK For abonnenter

Minut for minut: Viborg HK hentede storsejr i Struer

Annonce