Annonce
Rundt om Viborg

Høring afsluttet: Naboer siger nej tak til udvidelse af biogasanlæg

På kortet ses biogasanlæggets placering i Hærup ved Herredsvejen tæt på Klejtrup.
Mange naboer og Klejtrup-borgere er bange for øgede gener i form af trafik og lugt fra biogasanlægget ved Hærup, hvis det udvides.
Annonce

Klejtrup: Det bliver langt fra modtaget med begejstring blandt de omkringboende, at der er planer om at udvide biogasanlægget i Hærup ved Klejtrup til tredobbelt kapacitet. Viborg Kommune har afsluttet høringen i den såkaldte idefase, der er den indledende proces på vejen mod et endeligt ja eller nej til udvidelsen. I denne idefase er der kommet mange kritiske indlæg fra borgere, der bor i nærheden af biogasanlægget.

I alt er der i idefasen afleveret 23 høringssvar, hvoraf der dog står de samme afsendere bag ni af høringssvarene. Gennemgående i svarene er, at afsenderne udtrykker deres bekymring for den tunge trafik til og fra biogasanlægget og for lugten fra anlægget.

"Vi bor på Viborgvej, og allerede i dag er der meget tung trafik ned gennem byen. Det er både lastbiler og traktorer samt forskellige gravmaskiner. Vi er derfor meget bekymret for et øget antal lastbiler og traktor m.m. De store køretøjer giver mærkbare rystelser i huset, og vi frygter, at det på sigt kan give skader på murværket, skriver Anne Mette Krogh og Jacob Udengaard eksempelvis. Hanne og Lauritz Lauritzen skriver, at åbningen af anlægget har givet en enorm trafik gennem Klejtrup, og at det er blevet farligt for børn og ældre at færdes på fortovet, fordi traktorer og vogne kører op på fortovet, når de skal forbi andre køretøjer.

Annonce

Tredobbelt størrelse

Biogasanlægget, der ligger på Herredsvejen, har været i gang siden 2018 og forsyner blandt andet Klejtrup Fjernvarmeværk med gas. Den del af gasproduktionen, som fjernvarmeværket ikke aftager, bliver lavet til elektricitet til elnettet på anlæggets biogasmotor.

Med den ansøgte udvidelse skal den behandlede mængde biogas tredobles fra i dag 28.125 tons om året til 85.000 tons. Det meste af biomassen - 66.000 tons - vil bestå af husdyrgødning, mens resten er godkendt affald som vegetabilsk glycerin, kartoffelpulp og melasse.

Det årlige antal transporter til og fra anlægget er opgjort til 3000 i dag, og det vil ifølge ansøgningen kun stige til 3600 med udvidelsen. Lastbiltransporterne forøges med 20 procent vest for Herredsvejen 180 A, hvor anlægget ligger, og 37 procent øst for ejendommen.

Annonce

Uklarhed om ekstra trafik

I høringssvarene anføres det blandt andet, at det er uklart, hvor meget ekstra trafik der bliver tale om, og hvordan trafikken fordeler sig i Klejtrup og Bjerregrav. Simon Holst undrer sig i et høringssvar over, at der på den ene side oplyses, at der bliver tale om 3600 transporter om året, mens man ud fra andre oplysninger kan regne sig frem til 9700 årlige transporter, og endda 2000 flere, hvis man også tager transporterne til naboejendommen Herredsvejen 193 med.

Næste skridt i sagen om udvidelsen af biogasanlægget er nu, at Viborg Kommune behandler høringssvarene, hvorefter sagen igen skal op i byrådets klima- og miljøudvalg.


Biogasanlægget, der ligger på Herredsvejen, har været i gang siden 2018 og forsyner blandt andet Klejtrup Fjernvarmeværk med gas.


Biogasanlægget ved Klejtrup skal udvides til tredobbelt størrelse. På billedet ses et biogasanlæg på Fyn mellem Særslev og Bogense, der er ved at blive udvidet. Arkivfoto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Pihl: Jeg stemmer imod en rigsretssag!

Danmark

Mails afslører: Planer om at samle behandling af børn med kræft i hovedstaden har været undervejs i tre år

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Viborg FF For abonnenter

Assistenten var tilfreds efter 2-2 mod AGF: - Fik svar på mange ting

Annonce