Annonce
Bjerringbro

H.C. Andersen kom med diligence til Hjermind og Viborg

Torben Iversen i front har i omkring 35 år optrådt som H. C. Andersen. Foto: Hanne Bliksted
Forfatteren frygtede at blive smittet med kolera på sin rejse rundt i Jylland
Annonce

Bjerringbro: Coronaen har længe sat dagsordenen mange steder, og mandagens forestilling med H. C. Andersen Paraden fra Viften i Gudenåhuset i Bjerringbro var ingen undtagelse, den måtte på grund af coronaen sendes online.

Trods paradens debut i det digitale univers, så blev det en fin forestilling med Torben Iversen i front. Han har i omkring 35 år optrådt som H. C. Andersen, og når man taler med ham, så skifter han mellem sit almindelige 2021-jeg og den berømte forfatter. Baggrunden for denne artikel er, at H. C. Andersen faktisk besøgte både Hjermind og Viborg på det, som han kaldte sin store Jyllandsrejse.

Han boede på både Asmild Kloster og i Hjermind Præstegård og besøgte både Viborg Domkirke og katedralskolen. I Hjermind blev der siden rejst en mindesten som minde for forfatterens besøg i 1830.

- På den tid var det meget almindeligt, at forfattere besøgte herregårde i kortere og længere tid. De boede der og fik kost og logi og underholdt så godsejerne og deres familie. Folk rejste jo ikke ud, de færreste kom ikke længere end til markedet, men forfatterne kom med friske pust fra den store verden og bidrog så at sige til åndslivet, fortæller han.


På den tid var det meget almindeligt, at forfattere besøgte herregårde i kortere og længere tid. De boede der og fik kost og logi og underholdt så godsejerne og deres familie. Folk rejste jo ikke ud, men forfatterne kom med friske pust fra den store verden og bidrog så at sige til åndslivet.

Torben Iversen, H.C. Andersen Paraden


- H. C. Andersen var dog utilfreds med, at han ofte blev sat til at læse højt for børnene, når de andre herrer gik i herreværelset for at ryge en cigar, tilføjer han, som har læste stakkevis af tekster af H. C. Andersen og kan med en knagende gammelmands stemme citere teksterne, så man føler sig henført til gamle dage.

Annonce

Kolera og corona

Netop besøget i Hjermind Præstegård kan føre frem til den aktulle corona-situation.

- Andersen takkede for besøget i Hjermind Præstegård,  som han havde nydt, selv om han - med egne ord - havde været angst, nervøs og upasselig. Han var simpelthen bange for at være blevet smittet med kolera, fordi han havde siddet tæt på folk i diligencen (det var før jernbanens tid, og transporten foregik med hestevogn, red.), fortæller Torben Iversen.

- Og ja det er som i denne tid, hvor nogle mennesker er bange for at komme tæt på andre og undgå at køre i bus eller tog, tilføjer han.

'"At rejse er at leve" var et af H.C. Andersens valgsprog, og forfatteren kom vidt omkring. Italien var et af hans yndlingssteder, hvor han var sammen med andre kunstnere og kulturpersonligheder. I næsten ni år af sit 70 år lange liv var han på farten.

Ikke alene var Andersen nervøs og egocentrisk, han var også sparsommelig. Han havde et fast skema for, hvor han spiste på alle ugens dage, kun en enkelt dag var fri til invitationer. Andersens egocentriske livsstil fulgte ham helt til sin død, hvor han boede nord for København, området som nu er Østerport Station.

Annonce

Huller i kisten

H. C. Andersen voksede op i Odense, men han var kun 14 år, da det lykkedes ham at komme med en diligence til København, hvor han boede resten af sit liv. Selv om han blev verdensberømt, ridder af Dannebrog og opnåede stor anerkendelse for sine sange, digte og de 156 eventyr, så higede han hele livet efter opmærksomhed, og da han som 70-årig lå på dødslejet, havde han et ønske.

- Jeg ville ønske, at der i min kiste kunne bores små huller, så jeg kunne sikre mig, at de ‘rigtige’ mennesker kom til min begravelse, lyder det fra Iversen med H. C. Andersen stemme, hvorefter Iversen igen bryder ud i latter, for han er en munter mand og elsker at spille rollen som den berømte forfatter med den høje hat.

- Ja der er jo en grund til, at vi kalder Odense for eventyrernes hovedstad, tilføjer han inden han sammen med de fire medlemmer fra ensemblet igen sætter kursen mod Odense efter årets første optræden, som samtidig blev en online debut.

Og det er ganske vist...

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce