Annonce
Rejser

Hader du standardværelser: I Sverige kan du bo i trætoppe, uldhytter og bobler

Supermånen i Dalarna. Foto: Ingeborg Lindseth
Et almindeligt hotelværelse er ikke nok - indkvarteringen skal være en oplevelse i sig selv.

Hvis man er træt af standardhotelværelser og motorvejsmoteller, er der råd forude, hvis man kigger mod Sverige, hvor man finder masser af alternative indkvarteringsmuligheder. Ikke mindst ude i den smukke svenske natur.

Man kan bo i trætoppe, sove under stjernerne i et fyrtårn, holde ferien i sin egen boble eller leje en ø.

- I disse år ser vi en tendens til, at ferieindkvarteringen helst skal være unik, for det handler ikke kun om at få ly for natten. Indkvarteringen er en god mulighed for ekstra – og helst helt ekstraordinære - oplevelser. Og heldigvis er svenskerne kreative, så man kan få en helt særlig oplevelse med hjem, siger Anna Kron Boysen fra Visit Sweden.

Der er masser af eksempler. Her er nogle af dem.

Annonce

Corona og rejser

Som følge af coronakrisen kan nogle af oplysningerne i vore rejsereportager være uaktuelle. Det gælder for eksempel flyforbindelser, åbningstider og selvfølgelig muligheden for overhovedet at komme til det pågældende sted. Vi er dog sikre på, at artiklerne stadig kan tjene som inspiration til rejser lidt ud i fremtiden.

Uldhytter

Midt i den skånske natur ligger Nyrups Naturhotell, hvor gæsterne er indkvarteret i mongolske uldhytter (jurter). Der er ikke elektricitet, rindende vand, varme og internet. I uldhytterne er der enkle trægulve, men – nok så vigtigt - rigtige senge, og stedet har et fællesareal med brændeovn, hvor man sammen tilbereder aftensmaden over bål.

I Ramoa i Småland kan man bo på sin helt egen ø med kun ét hotelværelse. En lille båd er inkluderet i lejen, så gæsterne kan komme frem og tilbage. Det er også muligt at overnatte i en kæmpe-tipi, hvor der er plads til 16 personer.

I Kalmarsund kan man leje sin egen ø.

15 minutter med båd fra Bergkvara i Småland ligger fyrtårnet Garpen. Ude på Garpen er der 20 senge til leje, en restaurant, galleri og en smuk udsigt over Kalmarsund. Hvis man er mange og vil have hele øen for sig selv, er det muligt at leje hele øen.

6,5 meter oppe

Islanna er et smukt skovhotel ved Falköping med det illustrative navn Sjunde Himlen & Andrum. Her sover man 6,5 meter oppe i trætoppene. Om morgenen hejses morgenmadskurven med nybagt brød op til trætophytten.

Lige syd for Ljungskile i Bohuslän ligger gården Anfasteröd. Her kan man vælge, om man helst vil bo i moderne badehuse, i de typiske rød-hvide svenske huse fra 1800-tallet eller i et af de luksuriøse såkaldt glampingtelte udstyret med køkken, badeværelse, varme og komfortable senge. Teltene ligger i bøgeskoven ved havet. Dagene kan bruges til at klatre, cykle eller opleve det naturskønne område fra havsiden i kajak.

Inde i Värmlands skove ved søen Eldan ligger naturlejren Naturbyn. Hytterne er bygget af materialer fra naturen, og her er alt bæredygtigt og økologisk. Der er ikke elektricitet eller rindende vand, og maden tilberedes over ildsted. Naturbyn tilbyder hytter i træerne, i skoven og på vandet. Lidt luksus er der: Spabad, sauna og kanoer er gratis for alle gæster.

På Molnbyggen Strand uden for Leksand i Dalarna bor gæsterne i såkaldte "bobler", så her får man virkelig følelsen af at sove under åben himmel. Vel at mærke uden myg. Her prøver man kræfter med at være i sin egen boble og med en fabelagtig udsigt hele vejen rundt.

I Ramoa i Småland kan man bo på sin egen ø. Foto: Ramoa

Supermånen

I Dalarnas fyrreskov ved Näsets Marcusgård hænger et rødt telt kaldet supermånen. Det bobleformede telt er tilgængeligt via en stige, og indeni finder man senge, en ovn og et bord. Det er også udstyret med et ovenlysvindue, så gæster kan beundre trætoppene og stjernehimmelen i løbet af natten – eller komme helt tæt på den tudende ugle.

Går turen til Gotland, kan man prøve indkvartering på Lilla- og Stora Karlsö, to fascinerende øer med storslået natur, sjældne planter og et usædvanligt rigt fugleliv. Stora Karlsö er verdens næstældste naturbeskyttede område og har et overdådigt fugleliv. Der er et begrænset antal mennesker, der kan overnatte på øerne. Man kan booke sig ind i det charmerende fyrtårn eller fyrtårnets hus på Stora Karlsö. Så snart den sidste båd er rejst for dagen, hviler fred og ro på øen.

I et nedlagt kalkstensbrud på Gotland har den svenske modefotograf Johan Hellström skabt et designunivers ved navn Fabriken Furillen. I tilknytning til hotellet finder man indkvarteringskonceptet "eremithytter", som er enkle træhytter placeret i det gamle kalkbrud. Hytterne er designet af Mats Theselius og er 10 kvadratmeter store, udstyret med Hästens senge, jernkomfur fra danske HWAM, bord og stol. Det hele i en minimalistisk og elegant stil. Der er ikke strøm og rindende vand.

Det er ikke nogen skam her at sige, at Kolarbyns hytter er Sveriges mest primitive og charmerende vandrerhjem. Ingen bruser, ingen elektricitet eller materiel luksus - bare naturens mysterium. I midten af granskoven lige ved små vandløb og søer ligger de 12 traditionelle hytter. Ønsker man lidt mere komfort, kan man booke en bjælkehytte eller en nat i et flydende telt. Man kan plukke svampe og bær uden for vandrerhjemmet og bare nyde vildmarken og spændende skovoplevelser ikke så langt fra Stockholm.

Treehotel, som ligger i Norrland, tilbyder et helt anderledes og futuristisk design oppe i trætoppene. Hytterne ligner nærmest ufoer, en fuglerede eller spejlterninger. Det moderne glasdesign giver indkvarteringen et særpræg, og her kan man efterlade stress og jag derhjemme og bare slappe af og nyde roen i skoven fra første parket - eller måske fantasere sig på rejse til det ydre rum.

Hytterne på Treehotel ligner nærmest ufoer. Foto: Treehotel
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

Varmestue-leder: Skattelettelser ser ikke pæne ud, når vi, der laver socialt arbejde på bunden, skal til at reducere

Viborg FF

Viborg FF skal skrue tiden tilbage til januar og februar

Annonce