Annonce
Viborg

Hald Sø - 35 år med pacemarker

Den syner ikke af meget, der mellem træerne, men den løser - eller burde løse - en vigtig opgave for Hald Sø. Foto: Ole Bjærge

Hald Sø har i næsten 35 år fået tilført ilt fra en lang slange, der snor sig over bunden på den dybe sø. Fortidens synder forsvinder ikke over natten.

Viborgegnen: Er det en landmand, der har fået sat sin foderbeholder lidt uden for skiven, er hvad?

Et par hundrede meter fra den skønne badeplet med tilhørende badebro i Dollerup står et stenkast fra vandkanten en fem meter høj, hvid beholder. Det er den, der lidt ligner en moderne fodersilo, men det er det ikke, for der står "oxygen" på siden af tanken, og så galt er det vel ikke fat, at industrisvin heller ikke længere kan trække vejret selv?

Nej, det er det ikke!

Den har stået der siden midten af 1980'erne, og i perioder, hvor Hald Sø har haft svært ved at opretholde et tilstrækkelig højt indhold af ilt på søens dybe steder, har tanken og ikke mindst dens indhold bidraget til, at det faktisk i mange år er gået rigtig godt for Hald Sø.

Anlægget blev skiftet ud for godt 10 år siden med et mere moderne og effektivt anlæg.

Vurderingen hos Viborg Amts biologer var på det tidspunkt ganske optimistiske. Danmarks Miljøundersøgelser udgav i 2007 en rapport over tilstanden i en stribe danske søer, og i et længere afsnit om Hald Sø kan man blandt andet læse: "...den fortsatte pleje i form af ilttilførsel til hypolimnion samt den positive udvikling i forskellige dele af den biologiske struktur vil gøre Hald sø til en af Danmarks reneste søer...".

Sådan er det bare ikke gået, mener bådfolk og lystfiskere ved Hald Sø.

Viborg Stifts Folkeblad kunne for nogle dage siden fortælle, at en særlig myggelarve næsten er væk. I fordums tider var der i runde tal 15 milliarder af disse laver, og ud over at være fantastiske at kigge på, når de har overstået larvestadiet og i store flokker flyver over søen, så løser de på bunden i deres larvestadium en vigtig opgave. De gnasker nemlig løs af de alger, som altid kommer, når søens vand varmes op.

- Iltningen af Hald Sø har været utrolig vigtig for søen, og det var godt, at man i sin tid besluttede at tilføre denne ilt. Problemet er bare, at søens udvikling ikke er blevet undersøgt godt nok i den periode der er gået, siden amterne blev nedlagt, og samtidig mener vi ikke, at anlægget har fungeret, som det skal, siger Jens Christensen, der er aktiv miljømand i Hald Søs Bådelaug.

Bådlauget vil gerne i kontakt med politikerne i klima- og miljøudvalget, og de byder gerne på kaffe i det hyggelige Humlehuset, der ligger tæt ved Hald Sø.

- Vi fornemmer ikke, at politikerne helt forstår alvoren. Havde iltningen fungeret optimalt i de seneste 10-12 år havde søen måske haft det så godt, at man kunne lukke anlægget. Nu tyder meget på, at det har lange udsigter, siger Jens Christensen.

Annonce
Der ligger ikke byg eller majskobler i tanken. Den indeholder livgivende ilt.
I september sendte Hald Søs Bådelaug en dykker ned i Hald Sø. Det var ikke opløftende billeder, dykkeren fik i kasse. De hvide områder på dette foto er svovlholdige bundmaterialer, og det er noget skidt, for det er en tydeliog indikator på, at der mangler ilt ved bunden.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne

Tidligere byrådsmedlem for SF er død

Viborg FF For abonnenter

Målmand har bestået de første træninger med glans: - Det gør mig sindssygt glad

112

Sigtelse: Psykisk syg forsøgte at dræbe med en 30 centimeter lang køkkenkniv

Annonce