Annonce
Viborg

Et halvt år efter alarmklokkerne bimlede ved Hald Sø: Det ser slet ikke så ringe ud

Biolog Tue Stenholm Jakobsen (t.h.) vurderer, at Hald Sø har klaret sig godt igennem sommeren. Han har ikke kunnet konstatere iltsvind på søbunden.
Miljøstyrelsen har siden foråret undersøgt blandt andet iltforholdene i Hald Sø, og det ser slet ikke så ringe ud, lyder konklusionen.
Annonce

Hald: Alarmklokkerne bimlede i februar, da Hald Søs Bådelaug kunne fortælle, at 15 milliarder dansemyg tilsyneladende var forsvundet fra søen, og at der flere steder på søbunden var pletter af såkaldte ligklæder, der er en indikation på, at den livgivende ilt er væk.

Søfolkene mente, at de forringede miljøforhold blandt andet skyldtes, at iltningsanlægget, der siden midten af 1980'erne har givet søen kunstig åndedræt, ikke fungerede ordentligt.

Meldingerne var så foruroligende, at Miljøstyrelsen besluttede at fremrykke en række analyser til i år. Planen var egentlig, at disse undersøgelser først skulle iværksættes i 2020.

- Vi har nu været på det sidste togt, og konklusionen er foreløbig, at iltforholdene på søens bund ikke er foruroligende lave. Det tyder efter vores vurdering på, at iltningsanlægget igen fungerer, siger biolog hos Miljøstyrelsens afdeling i Herning Tue Stenholm Jakobsen.

Anlægget har da også i juli været en tur på land og er blevet efterset og repareret, oplyser Tue Stenholm Jakobsen.

Den opgave påhviler Viborg Kommune.

Den foreløbige konklusion på Hald Søs miljøtilstand betyder også, at Miljøstyrelsen vender tilbage til normal praksis, hvilket vil sige, at undersøgelserne foretages hver tredje år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce