Annonce
Viborg

De første biologer har været forbi: Hald Sø trives - nogenlunde

Hald Sø har siden midten af 1980'erne fået tilført ilt, men lystfiskere og bådfolk ved søen mener, at iltningen ikke foregår godt nok, og at dette er årsagen til en ringere miljøtilstand i den store og dybe sø. Arkivfoto: Ole Bjærge.
Biologer fra Miljøstyrelsen har foretaget de første af en række undersøgelser sommeren og efteråret over af vandkvaliteten og iltindholdet i Hald Sø. De første analyser afslører ingen katastrofer.
Annonce

Viborg: Miljøstyrelsen besluttede i senvinteren at fremrykke en række undersøgelser af Hald Sø fra 2020 til 2019, og biologerne har allerede været på det første togt på søen. Det bliver afløst af månedlige besøg hen over sommeren og efteråret.

De første undersøgelser viser, at der i hvert fald i øjeblikket ikke lurer en katastrofe i den store og dybe sø.

- Nej, sådan ser det ikke ud, når man ser på søens tilstand i maj. Iltforholdene er gode, og vandet er klart. Men sommeren er lang endnu, og vores datamængde er ikke stor, og vi har ikke tal fra tidligere år, som vi kan bruge til sammenligning. Nu fortsætter vi undersøgelserne frem til oktober, siger biolog Tue Stenholm Jakobsen fra Miljøstyrelsen.

Annonce

Dansemyg var væk

Bådejere og lystfiskere ved Hald Sø slog ellers alarm i februar. De frygtede, at den positive udvikling i Hald Søs miljøtilstand, der har været siden engang i midten af 1980'erne, var ved at blive tabt på gulvet.

Milliarder af en særlig dansemyggeart var stort set forsvundet, havde fiskere og bådfolk konstateret, og da de sendte en dykker ned i den dybe sø, viste videooptagelser, at der var kraftigt iltsvind mange steder. Alt i alt en indikator på, at det så skidt ud med miljøtilstanden.

De aktive ved søen mente - og mener stadig - at en afgørende grund til søens skrantende helbred skyldes, at iltningen af søen ikke fungerer ordentligt.

Hald Sø har i cirka 35 år fået kunstigt åndedræt. I mange år blev iltningen styret af Viborg Amt, der også tog sig af målingerne af miljøtilstanden. Efter kommunalreformen overtog Viborg Kommune iltningsanlægget, mens Miljøstyrelsen fik til opgave at overvåge søens ve og vel.

Biolog Tue Stenholm Jakobsen fra Miljøstyrelsen oplyser, at det endnu er for tidligt på året at sige noget om, hvordan specielt søens iltindhold vil udvikle sig hen over sommeren og efteråret.

Miljøstyrelsen og Viborg Kommune er dog i tæt kontakt om søens tilstand og især om iltindholdet i bundvandet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

- Det må ikke ske i Viborg

Annonce