Annonce
Viborg

Hald Sø under den store lup

En af målestationerne ved Dollerup Bæk. Privatfoto
Miljøstyrelsen har sat avanceret måleudstyr op ved Hald Sø. Planen er at blive klogere på søens ve og vel. Viborg Kommune holder stor temadag om søen. Viborgegnens største sø er igen i centrum.
Annonce

Hald: Teknikere og biologer fra Miljøstyrelsen satte før jul avanceret måleudstyr op flere steder ved Hald Sø.

Styrelsen vil finde ud af, hvordan vandets kvalitet er i de mange tilløb, og ikke mindst vil biologerne gerne vide, hvordan vandet så har det, når det i søens nordøstligste hjørne forlader den igen og blander sig med vandet i Gudenå-systemet.

Der er sat måleudstyr ved Bækkelund Bæk, Gjelbæk og Dollerup Bæk - alle tilløb til Hald Sø. Desuden er der nu måleudstyr ved udløbet ved Non Mølleå.

Ved at måle indholdet af næringsstoffer i tilløb og udløb kan biologerne regne sig frem til en såkaldte massebalance.

Biologerne vil i løbet af året besøge målestationerne 14 gange og tage vandprøver og måle vandgennemstrømningen.

Her har Miljøstyrelsen sat målestationer op. Privatfoto
Annonce

Temadag

Viborg Kommune har i øvrigt en hel temadag om Hald Sø på programmet den 22. januar.

Her vil en stribe eksperter holde oplæg. Kommunen vil bruge dagen til at blive klogere på søens biologi og økologiske balance.

Blandt andet skal kommunen finde ud af, hvordan den kunstige iltning af søen skal planlægges - og faktisk vil kommunens miljøfolk gerne vide, om denne iltning overhovedet skal fortsætte.

I Furesøen er der også tilført kunstig ilt i en årrække, men denne iltning skal nu stoppe. Planen er grundigt at undersøge, hvordan søen får det, når det kunstige åndedræt stoppes.

Debatten om og interessen for Hald Sø tog fart for et år siden, da Hald Søs Bådelaug kunne fremvise en video af søens bund. Her kunne man flere steder se et såkaldt ligklæde, der er tegn på manglende ilt ved bunden.

Sø-folkene kunne endvidere fortælle, at en særlig art af dansemyg stort set var forsvundet. Den har ellers optrådt i enorme mængder ved søen. Således kunne man tidligere om foråret se myggene i et antal på 15 milliarder.

Bådfolkenes og lystfiskernes bekymringer medførte, at Miljøstyrelsen iværksatte grundigere undersøgelser af søens velbefindende.

Viborg Kommune vil bruge temadagen som et fundament for den indsats, der skal iværksættes for Hald Sø - herunder altså den kunstige iltning, der har fundet stedet i snart 40 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Snart kommer turen til Preislers Plads

Bjerringbro

Læge smittet med coronavirus - lægehus kører på nødberedskab

Viborg For abonnenter

Valget i landets største forening nærmer sig - og i år er det anderledes: Dette valg er måske ikke det, der er den største folkelige opmærksomhed om

Annonce