Annonce
Rundt om Viborg

Handicappris til turistattraktion

Statsminister Lars Løkke Rasmussen deltog i indvielsen af blandt andet tilgængelighedsprojeket den 1. september. Her er han på vej ned af den nye træbro , der gør adgangen til selve gruberne meget nemmere for gangbesværede. Arkivfoto: Morten Dueholm

Mønsted Kalkgruber får handicaprådets tilgængelighedspris for det store projekt med at gøre attraktionen tilgængelig for alle - også gangbesværede og kørestolsbrugere.

Annonce

Mønsted: Mønsted Kalkgruber får tildelt Viborg Handicapråds tilgængelighedspris 2018.

Kalkgruberne kunne den 1. september sidste år lade statsminister Lars Løkke Rasmussen klippe snoren, da man indviede sit nu færdiggjorte tilgængelighedsprojekt, hvor man blandt andet har lavet en ny stirute fra bestyrerboligen gennem skoven og ned til selve kalkgruberne.

Det er altså et projekt, som Viborg Kommunes handicapråd sætter stor pris på, og som nu hædres på fornem vis.

- Der er lavet en fantastisk flot tilgang. Der er tilgængeligt i meget vid udstrækning, handicapparkeringspladserne er tæt på indgangen, og man kan komme helt ned i kalkgruberne, fordi toget har fire pladser til kørestole. Nede i gruberne er der trægangbroer, så man kan køre med kørestole, gå med rollator eller gå med sine krykker. Det hele er oven i købet gjort med omtanke, så det også er smukt, siger handicaprådets formand Ulla Serup Thomsen.

De seneste års modtagere af tilgængelighedsprisen

2017: A-klasserne ved Vestervang Skole2016: Viborg Bibliotekerne

2015: Skelhøje Købmandsgaard

2014: Udkigstårnet i Kongenshus Mindepark

2013: Café Brændpunktet

2012: Grundfos

2011: Vasehus Rideklub

Stien her fører fra parkeringspladsen ned til billethuset ved kalkværket og er også en del af tilgængelighedsprojektet. Arkivfoto: Morten Dueholm
Annonce

Flot og gennemtænkt

Hun har kun ros til overs for de gennemførte forandringer ved kalkgruberne, og fortæller, at en række foreninger som Dansk Blindesamfund og arbejdsgruppen Tilgængelighedens By også har været på besøg ved turistattraktionen. Også hendes egen mand med rollator og hende selv med krykker har aflagt stedet et besøg:

- Og alle er begejstrede, opsummerer formanden.

Udover tilgængelighedsprojektet blev også de oprindelige sidebygninger som bestyrerboligen, kalkladen og udhuse restaureret. En række fonde og andre bidragydere har gjort det muligt at gennemføre de to projekter, der tilsammen kostede i omegnen af 27 millioner kroner at fuldføre: Realdania, Bevica Fonden, Vanførefonden, Færch Fonden, Viborg Kommune, A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus fonden og Naturstyrelsen.

- Det var godt, at man fik de penge - for de er virkelig brugt med super meget omtanke. Jeg synes, at det er så flot og gennemtænkt, siger Ulla Serup Thomsen.

Annonce

Flere gangbesværede

Den daglige leder for Mønsted Kalkgruber, Per Bugge Vegger, er glad for prisen, men sender æren videre til de fonde, der har gjort hele tilgængelighedsprojektet muligt.

- Den pris er vi selvfølgelig glade for, men vi skal ikke smykke os med lånte fjer. Det var aldrig blevet muligt at gennemføre uden de store bevillinger vi har modtaget fra en række fonde, siger Per Bugge Vegger.

Han oplever en stor stigning i antallet af besøgende, der er kørestolsbrugere, handicappede eller gangbesværede.

- Der kom flere allerede, da vi fik den faste togdrift ud og ind af gruberne, og nu er der også en handicapvenlig rute rundt i selve gruberne. Men efter at tilgængelighedsprojektet er blevet indviet, har der været en stor stigning, og vi får virkeligt meget ros for de tiltag, der er gennemført, så det har gjort mange mennesker glade. Og så kan man da godt tænke, at det måske var noget, vi skulle have gjort mere ud af noget tidligere, for der skal så lidt til, for at gøre forholdene bedre for den gruppe besøgende, siger Per Bugge Vegger.

Normalt uddeles Handicapsrådets tilgængelighedspris den 23. august, som er den dag, Danmark underskrev handicapkonventionen. I år gør man det dog tidligere, fordi toget ved Mønsted Kalkgruber slutter sin sæson den 15. august.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Flid for et godt formål

Annonce