Annonce
Viborg

Handleplan for unge rygere er helt i tråd med kommunens nye tiltag

Regeringens nye handleplan for unge og rygning falder helt i tråd med Viborg Kommunes nye tiltag. Arkivfoto: Jens Thaysen
Regeringen indgik onsdag en aftale og handleplan for, at vi i 2030 vil have landets første røgfri generation. Handleplanen er helt i tråd med Viborg Kommunes nye tiltag, hvor røgfri skoletid har været indført siden august.

Viborg: Tobakken bliver gemt væk i butikkerne, skoletiden skal være røgfri på både folkeskoler og ungdomsuddannelser, der skal være strengere straffe og skærpet reklameforbud for tobaksvarer, en mere standardiseret emballage på alle tobaksvarer, og så må e-cigaretter i fremtiden ikke sælges med søde og spændende smage.

Sådan lyder nogle af de mange nye initiativer, der indgår i den handleplan, som regeringen, Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet står bag.

Handleplanen er skabt for at sikre et røgfrit liv for børn og unge, og håbet er, at der i 2030 vil skabes landets første røgfri generation.

I byrådet i Viborg glæder formand for social- og sundhedsudvalget Åse Kubel Høeg (V) sig over den nye aftale.

- Jeg synes, det er glædeligt med en ny handleplan, for når hver fjerde dødsfald skyldes rygning, så kan vi ikke sidde det overhørigt. Folk har deres frie valg, og det går jeg ind for, men hvis ikke vi gør noget, så vil vi blive dømt for nøl. De nye regler er fuldstændigt i tråd med det, vi har gjort her i Viborg Kommune, så jeg er rigtig glad. Især er jeg glad for, at alle nikotinprodukter er med - også snus. Der er jo rigtig meget nikotin i snus, og det har man ikke haft så meget fokus på før, siger Åse Kubel Høeg, der dog synes, cigaretpriserne skulle være steget endnu mere.

Med finansloven for 2020 er det besluttet at give afgifterne på tobak et kæmpe nøk opad, så en pakke cigaretter kommer til at koste 60 kroner.

Hovedpunkterne i den nye handleplan

Røgfri skoletid:

- Røgfri skoletid betyder, at eleverne ikke må ryge i skoletiden – heller ikke selvom de forlader skolens område i løbet af dagen. Det gælder både på skoler, kostskoler, efterskoler, institutioner med udbud af treårige gymnasiale ungdomsuddannelser, opholdssteder og lignende, der fortrinsvis har optaget børn og unge under 18 år.

Tobak væk fra disken:

- Udstillingsforbud betyder, at tobak-produkterne kun må være synlige for køberne i forbindelse med køb.

Skærpet reklameforbud:

- Forbud mod direkte og indirekte reklame og sponsorering for tobaksvarer, e-cigaretter og nikotinprodukter. Reklamereglerne for butikker, der er specialiseret i at sælge e-cigaretter, skærpes.

Forbud mod smag i e-cigaretter og tobak:

- Forbud mod salg af e-cigaretter, e-væsker og smagsstoffer til brug i e-cigaretter med andre smage end tobaks- og mentolsmag.

Neutrale cigaretpakker:

- Der indføres krav om standardiserede pakker for alle tobaksvarer og e-cigaretter m.v., undtagen cigarer, pibetobak og piber. Standardiseringen indebærer, at producent- og produktnavn skal fremgå på en standardiseret måde, at logoer ikke må fremgå, og at emballagens farve og lignende standardiseres.

Priserne stiger:

- Med finansloven for 2020 er det besluttet at give afgifterne på tobak et nøk opad, så en pakke cigaretter kommer til at koste 60 kroner.

Styrket alderskontrol og strengere straffe:

- Hårdere straffe til forhandlere, der sælger til børn under 18 år: 25.000 kroner i bøde ved første forseelse, derefter 40.000. Ved tredje overtrædelse skal forhandleren kunne frakendes retten til at sælge tobak i første omgang for seks måneder.

- Krav om effektiv alderskontrol ved salg over nettet: Indskærpelse af detailhandlens ansvar for alderskontrol og opfordring til detailhandlen om evt. i samarbejde med andre at afsøge mulighederne for ibrugtagen af nye metoder, herunder digitale, til at understøtte alderskontrollen i butikkerne.

(Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet)

Annonce

Røgfri skoletid

Røgfrie skoledage er et af de mest centrale punkter i den nye handleplan. Allerede i august blev de dog indført på skolerne i Viborg Kommune, og formanden for social- og sundhedsudvalget glæder sig over, at Viborg Kommune her var foran.

- Vi har jo allerede røgfri skoledage her og har haft siden august, og jeg er glad for og lidt stolt af, at vi var foran regeringens handleplan på det punkt. Det, synes jeg, tjener til vores ære, siger Åse Kubel Høeg, der allerede har nye lokale tiltag i tankerne:

- Jeg kan forestille mig, at vi fremover vil gå mere i dialog med erhvervsskolerne. Hvis vi kan være med til at understøtte nogle ting for de unge mennesker der, så vil det jo være spændende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Ungdomspræst og afgået Mercantec-direktør vil i byrådet: Parti præsenterer nye kandidater - igen

Annonce