Annonce
Viborg

Se videoen: Harmonika og sange for sammenholdet ved trafikeret Viborg-vej

65-årige Lis Sørensen tager hver aften harmonikaen på skulderne og synger sammen med sin mand og to naboer for beboerne på altanerne i Toftegården ud til Ringvejen i Viborg.
Annonce

Viborg: - God aften. Vi kommer igen i morgen klokken 19.

Sådan lød det ved altanerne i Toftegården ud til Ringvejen i Viborg tirsdag aften lidt over klokken 19.

Her var Lis Sørensen med sin mand Allan Andersen og Hanne Høgh og Line Kirban som de har været den seneste gode uges tid ude for at synge aftensang ved altanerne. Der plejer nemlig at være sammenhold, og man mødes og snakker ved de mange lejligheder i Toftegården, fortalte 65-årige Lis Sørensen.

I disse corona-tider er meget af kontakten dog skåret ned til det minimale, og det bliver højst til et møde i gården og et hej på afstand. Og inspireret af andre steder i både Danmark og Italien har Lis Sørensen grebet harmonikaen og går hver aften langs blokkene og synger sange for beboerne akkompagneret af sin mand og de to medsangere - med lidt afstand imellem naturligvis.

Lis Sørensen flyttede ind i en lejlighed i Toftegården for to år siden med sin mand Allan på 69 år, og det har været en omvæltning, men mest af det bedste.

Toftegården føles som bofællesskaberne i halvfjerdserne, og derfor er det vigtigt at holde fast i sammenholdet, særligt nu hvor vi altså skal holde afstand til hinanden, fortalte hun.

- Det handler om at holde sammen ved at holde afstand. Og det handler om sammenholdet. Der bor jo både unge og ældre mennesker i lejlighederne. Men især de ældre kan jo ikke se så mange, som de plejer at kunne lige nu. Og hver aften kommer flere af beboerne ud og synger med, og vi ønsker alle en god aften. I går var der endda nogen fra Ringparken på den anden side af Ringvejen, der sang med, sagde Lis Sørensen.

Toftegårdens sanghold. Fra venstre er det Line Kirban, Hanne Høgh, Lis Sørensen med harmonikaen og hendes mand Anders Andersen. Foto: Uffe Salomonsen
Annonce

God adspredelse

Blandt de faste lyttere på altanen er Ninna Hansen.

- Jeg har været her hver aften, og jeg synes, det er en rigtig god ting at gøre. Så kan man også lige tjekke, om de andre har det godt, når de kommer ud på altanerne. Jeg er i selvvalgt karantæne, fordi mit immunforsvar ikke er så stærkt, så for mig det også en adspredelse, sagde Ninna Hansen.

Lis Sørensen har spillet harmonika, siden hun var 12 år og synger altid. Hun har - også kendt som Harmonika Lis - optrådt i mange sammenhænge og nu altså som gårdsanger i en krisetid.

I begyndelsen bestod repertoiret udelukkende af aftensange, og sangene blev skrevet ud i god tid på Facebook, så folk var klar på, hvad der kom.

- Men nu er vi efterhånden løbet tør for aftensange, så nu tager vi, hvad der lige falder os ind. Og kan man ikke teksten, er man meget velkommen til bare at tralle med, sagde Lis Sørensen, der er uddannet pædagog og har arbejdet i 20 år på Trepas og før da i forskellige daginstitutioner, så der har sangen og harmonikaen også været med.

Der er næsten hundrede lejligheder i Toftegården - ikke alle har altaner, men mellem 10 og godt 20 beboere står hver aften klar til at synge med eller lytte på altanerne.

Ninna Hansen får en aftensang og ønske om en fortsat god aften. Foto: Uffe Salomonsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Stortalent efter perlemål: Jeg har tit drømt om at sætte den i krydset på Viborg Stadion - nu har jeg gjort det

Viborg

Nu brøler kronhjortene

Viborg

Lad os sikre den bedst mulige velfærd

Rundt om Viborg For abonnenter

Tre polakker sigtet og varetægtsfængslet for tyverier fra varebiler på Viborg-egnen: - Man stjæler godt i Danmark

Sport For abonnenter

Rutineret back har manglet procenter - men er sulten efter at erobre stamplads tilbage

Annonce