Annonce
Viborg

Havørne sætter ny rekord i Danmark

Endnu yngler havørnen ikke ved Hald Sø, men den ses der nu og da. Lystfiskerne ser den gerne som ynglefugl ved søen, idet de mener, at den er med til at holde bestanden af skarver nede.  Foto: Morten Dueholm
2019 blev et succesår for danske havørne med omkring 80 ynglepar og 130 flyvefærdige unger. Ved Hald Sø kigger havørnen også sommetider forbi.
Annonce

Viborgegnen: Mange arter i Danmarks natur er nødlidende, men én art har overgået fagfolkenes hedeste forventninger: Havørnen.

I år fløj 130 unger ud fra de 80 havørnereder, hvor forældrenes yngleforsøg blev kronet med succes. Det er det højeste antal flyvefærdige unger på én sæson, siden den store rovfugl genindvandrede til Danmark i 1996. Dansk Ornitologisk Forening (DOF) har registreret mindst 1069 udfløjne havørneunger siden da. Det oplyser Kim Skelmose, leder af DOF's Projekt Ørn.

Projekt Ørn blev oprettet i 1992. Da var det ambitiøse mål, at Danmark i 2040 skulle have 75 par havørne.

- 2019 blev året, da vi nåede forbi et magisk tal på 1000 indfødte havørneunger, siger Kim Skelmose.

Trods havørnens lange fravær - den danske bestand var fordrevet i 1917 - er Danmark som skabt til den imponerende rovfugl. Den lever især af vandfugle og fisk, og med 7300 kilometer kystlinje og mange fuglerige fjorde og søer er det danske landskab ideelt.

- Ørnene etablerer sig fortsat nye steder fra år til år. Vi tror, at en bestand på 150-160 ynglepar er realistisk i løbet af nogle årtier, siger Kim Skelmose.

Annonce

Folkelig opbakning

Det spiller også positivt ind, at der er stor folkelig opbakning til at beskytte ørnene.

- Der foregår stadig ulovlig jagt og bevidst forgiftning af ørne, men det bliver opdaget med det samme, hvis der sker noget mistænkeligt i et ørneterritorium, siger Skelmose.

Havørnene har også gjort det lettere for sig selv at yngle i et tætbefolket land som Danmark. År for år er de blevet mere tillidsfulde og er flyttet tættere på mennesker.

- Havørnen har knækket koden for at leve i Danmark side om side med mennesket.

- I disse år ser vi bynære havørne, for eksempel ved Egå Engsø i udkanten af Aarhus. Her jager havørnene dagligt med publikum helt tæt på, siger Kim Skelmose.

Annonce

Populære søer

Ørnens kerneområder er Lolland, Falster, Sydfyn og Sydøstjylland, men den fordeler sig stadig mere i hele landet. Artens indvandring op gennem Jylland er gået mere trægt end forudset, men bevægelsen mod vest og nord er i gang. Vadehavet har de senere år haft sine ynglepar.

- Havørnen bevæger sig via Østjylland ind i det midtjyske landskab ved Langå og Viborg, hvis store søer tiltrækker rovfuglene. Også Randers Fjord og Mariager Fjord vil kunne huse ynglende havørne, vurderer Kim Skelmose.

- Desuden kan der ventes flere ynglepar i de vestjyske fjorde, Thy og Limfjordslandet med reservatet Vejlerne som kerneområde, tilføjer han.

Annonce

Simpel forklaring

For Carsten Rahbek, professor i biodiversitet ved Københavns Universitet, er forklaringen på succesen simpel.

- Bestanden kom tilbage, da vi holdt med at skyde og forgifte den.

- Havørnens tilbagevenden fra uddød i Danmark er fortællingen om, at gør man det rigtige, kan vi få en rig natur med store oplevelser for alle danskere.

Havørnens succes er en blandt flere. Vi har også fået bestanden af eksempelvis odder og rød glente på fode igen, påpeger Carsten Rahbek.

- Men disse enkelteksempler er også påmindelsen om, at mange andre arter er forsvundet fra Danmark uden at vende tilbage, og at 20 procent af de danske arter er truede.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Afgørelsens time for Tange Sø er nær

Sport

Afgørende aften forude ? - Viborg FF-træner har stor respekt for vanvittigt godt omstillingshold

Annonce