Annonce
Bjerringbro

Bestanden af havørreder er på kritisk lavt niveau i Gudenåen

Planen er at der i 2020 og 2021 skal laves en undersøgelse for at se hvor havørrederne forsvinder hen. Billedet er fra november 2018 hvor der blev talt vildlaks i Møllebækken i Bjerringbro. Arkivfoto: Chirtisne Krüger Hansen
Fiskebestanden er ifølge DTU Aqua på et kritisk lavt niveau og mindre end i 1980’erne.

Bjerringbro: Havørredbestanden i Gudenåen nedstrøms Tange Sø er tæt på at kollapse, og de lokale sportsfiskerforeninger og kommuner vil sammen med DTU Aqua og Danmarks Sportsfiskerforbund undersøge, hvorfor der er så få fisk.

Selv om sportsfiskerforeningerne og kommunerne de seneste 25 år har forbedret de naturlige forhold for havørrederne ved at restaurere gydebækkene, der løber til Gudenåen, så fanger lystfiskerne i dag kun 20 pct. af, hvad de gjorde for 20-25 år siden.

Nye undersøgelser foretaget af DTU Aqua i otte tilløb til Gudenåen mellem Tange Sø og Hadsten Lilleå viser samtidig en markant tilbagegang i den naturlige havørredbestand. Bestandene er ifølge DTU Aqua på et kritisk lavt niveau og mindre end i 1980’erne.

Bekymring

Sportsfiskerforeningerne besluttede i 2018 at totalfrede havørreden i Gudenåen fra Tange Sø til Hadsten Lilleå.

– Vi er meget bekymrede over den dramatiske og helt uventede tilbagegang af havørreder i Gudenåen. Det harmonerer ikke med den indsats, der er lagt i vandløbsrestaurering og fiskepleje. Derfor har vi brug for at få et entydigt svar på, hvad nedgangen skyldes, siger initiativtager til projektet og næstformand i Bjerringbro Sportsfiskerforening Per Frost Vedsted i en pressemeddelelse.

En årsag til tilbagegangen kan være, at de små ørreder forsvinder, når de bliver til smolt.

- Smoltene er meget sårbare, når de i det tidlige forår forlader ferskvand. De bevæger sig i stimer i det åbne vand med begrænsede muligheder for at skjule sig, og de er derfor let bytte for skarv og andre fiskeædende fugle, forklarer fiskebiolog i Danmarks Sportsfiskerforbund, Kaare Manniche Ebert

450 smolt sættes ud

'Havørreden tilbage til Gudenåen' er navnet på det projekt, som de lokale lystfiskere nu vil lave samme med Danmarks Sportsfiskerforbund.

Først vil Bjerringbro og Omegns Sportsfiskerforening, Langå Sportsfiskerforening, Randers Sportsfiskerklub, Hadsten Lystfiskeriforening, Favrskov Kommune, Viborg Kommune og Randers Kommune i samarbejde med Danmarks Sportsfiskerforbund forsøge at skaffe penge til nye undersøgelser.

- Resultatet af undersøgelsen er en essentiel forudsætning for at kunne ændre situationen og få havørrederne tilbage til Gudenåen, siger Kaare Manniche Ebert.

Undersøgelsen skal laves i 2020 og 2021, hvor 450 vilde og udsatte smolt skal mærkes for derefter at kunne følge deres vandring ud af Gudenåen og Randers Fjord. Undersøgelsen skal varetages af DTU Aqua, og de fire lokale sportsfiskerforeninger bistår med frivilligt arbejde.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce