Annonce
Viborg

Haveejere vil være selvforsynende

Paradisæbletræerne ´Red Sentinel´ står smukt med røde æbler langt ind i efteråret. Om foråret har træet mange hvide blomster. Foto: Hanne Bliksted
EllenGaard Planteskole mærker, at der er stort fokus på klima og miljø.

Hammershøj: Mange mennesker vil gerne selv dyrke frugt og grøntsager, og det mærker man på planteskolerne i disse år. I øjeblikket er der stor efterspørgsel på bærbuske, frugttræer og andre planter, som både gør noget godt for klimaet og også har spiselige frugter eller bær.

- Vi mærker tydeligt, at folk vil være selvforsynende. Især er blåbærbuske populære. Det øgede fokus på klimaet betyder også, at vi sælger mange buske og de såkaldte biplanter, som tiltrækker bierne, siger Christian Faurschou fra EllenGaard Planteskole og Anlægsgartneri.

Sommerfuglebuske er, som navnet siger, gode, hvis man vil have sommerfugle i sin have.

- Lavendler, salvie og bitræ er også gode at plante, hvis man vil have bier og andre insekter i haven, tilføjer han, som driver virksomheden Læsten sammen med sine forældre, Bente og Hans Faurschou.

Mange bruger efterårsferien på at lave om på haven og plante blomster og træer. Selv om man kan plante det meste af året, så er efteråret den bedste tid.

- Jorden er endnu varm, og der er masser af vand. Det er optimale betingelser, når en busk eller træ skal plantes i haven. Og så længe man kan få spaden i jorden, så kan man plante, fortæller Christian Faurschou.

Annonce

- Vi mærker tydeligt, at folk vil være selvforsynende, og de planter bærbuske og frugtræer. Især er blåbærbuske populære. Den øgede fokus på klimaet betyder, at vi sælger mange buske og de såkaldte biplanter, som tiltrækker bierne.

Blomster hele året

Denne oktober formiddag står to otte meter høje træer med og uden frugter, der er masser af træer og buske med farvestrålende løv, mens andre blade næsten skinner i efterårssolen.

- Det med at plante grønt betyder ikke, at man må nøjes med at se på kedelige bare grene om vinteren, for mange buske og træer skifter farver året rundt. Faktisk har en del buske og træer fem-seks forskellige sæsoner, hvis man tæller fra forårets grønne blade, høstfarver i sensommer/efterår, perioden med frugt og de smukke grene, når løvet er faldet, fortæller Christian Faurschou.

Hans forældre startede gartneri med blandt andet jordbær i 1980, og for 20 år siden kom sønnen med, og siden er forretningen udvidet med både planteskole og anlægsgartneri. Men de har stadig mere end 90 kilometer jordbærrækker og både kartofler og søde ærter.

Nem have

På EllenGaard Planteskole og Anlægsgartneri mærker man en stigende interesse for at have en have, hvor man kan slappe af. Nej, ikke noget med at ligge på solsengen og nyde kulørte drinks, det handler om at skabe en have, hvor man kan gøre noget året rundt.

- Mange ønsker en have, som er nem at passe. Men vi hører oftere og oftere fra kunder, at de slapper rigtig godt af, når de går og roder med noget i haven, altså når der løbende skal hives lidt ukrudt op og gøres lidt hist og pist, fortæller Christian Faurschou, mens vi går rundt i en lille del af planteskolens 8000 kvadratmeter.

Og hvis man kun vil nyde haven og slippe for arbejdet, så tilbyder firmaet også løsninger med haveservice, hvor man kan bestille folk til både at klippe hæk og beskære træer eller anlægsgartnere til at lægge fliser, sætte støttemure og plante eller fælde træer.

Roser i mange farver er der også et hit til haven, fortæller Jonna Christensen.
Selv om efteråret varsler mørke og kulde, så er der i øjeblikket rigtig mange farver i haven. Christian Faurschou driver planteskolen sammen med sine forældre.
Tyrkisk hassel sætter sine nødder i dekorative klaser. Nødderne er spiselige.
EllenGaard Planteskole og Anlægsgartneri har omkring 1000 forskellige planter og træer at vælge mellem.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Christian Sørensen efter to kampe og et point: - Lang pause er ingen undskyldning

Annonce