Annonce
Livsstil

Helle Troelsen: Havearbejde fra lænestolen

Det hyggeligste arbejde en sjasket og våd januar-dag er at dyrke ”Armchair gardening”, hvilket i bogstavelig forstand betyder, at man sætter sig i sin yndlingsstol og arbejder med haven. Her hentes inspiration i havebøger og notesbøger m.v. for at planlægge årets nye haveprojekter. Foto: Helle Troelsen
Januar er for mig årets kedeligste måned, hvis ikke vinteren viser sig fra sin kønne side med sne og frostkrystaller - bare et par dage. En opmuntring er dog, at et nyt haveår er på trapperne.
Annonce

Jeg har kigget langt efter frost og sne i denne vinter. Den har vist sig fra sin kedeligste side her i Troense med mørke, blæsende og våde dage. Haven er sjasket og mudret og ikke til at færdes i. Jeg er endda skvattet et par gange på vej ned for at lukke hønsene ud.

Her om vinteren er der ikke så meget at gøre derude i haven. Selvom det kan være ganske hyggeligt at sidde i en lun lænestol og dyrke haven herfra, så er det ret hårdt for os nørder ikke at få jord under neglene. Englænderne kalder det for ”armchair gardening”, og begrebet dækker over den i øvrigt helt nødvendige aktivitet, at man sætter sig i sin yndlingsstol for at samle idéer og hente inspiration i havebøger, haveblade eller på nettet, for eksempel i diverse haveblogs og på Pinterest.

Lige nu vælter det ind med frøkataloger, der frister til storindkøb. Min erfaring er, at det er en god idé at starte med at lave en realistisk plan for haveåret, inden man kaster sig ud i fristelserne. ”Armchair gardening” er nemlig også den tid, som man bruger på at planlægge, hvordan den kommende sæson i haven skal forløbe.

Frøindkøb

Inden du kaster dig ud i det store frøindkøb, er det en god idé at få et overblik over de frø, du allerede har. Nogle er måske for gamle og har mistet spireevnen.

Især er det relevant med frø fra planter, der har lang udviklingstid fra frø til fuld udvikling. Det er blandt andet blomsterfrø, som skal sås indenfor i vindueskarmen, og afgrøder såsom agurk, tomat, kål, selleri og porrer.

Du kan teste spireevnen ved at drysse lidt frø ud på en vatrondel, der er godt gennemfugtet. Læg den på en tallerken, som dækkes til med en pose, så fugtigheden er på næsten 100 procent. Stil den ved stuetemperatur. Efter få dage vil de fleste frø begynde at spire. Hvis kun få frø spirer, kan frøene være for gamle, og det kan betale sig at skaffe nye.

Bemærk, at nogle frø tager lidt længere tid om at spire, for eksempel chili og peberfrugter.

Annonce

Sådan foregår det i Troensehaven

Jeg nyder hele året at læse i havebøger og haveblade. Men jeg er en bandit til at lave æselører i mit havestof og fylde bøgerne med grimme gule post-it-sedler. De stikkes ind, hvor der er interessante ting, som jeg skal huske at vende tilbage til, når der laves planer for haven. Det kan være nye planter på markedet, som jeg gerne vil finde plads til, eller interessante sammensætninger af planter, som jeg må prøve af i haven. Det kan også være idéer til design, belægninger og andre haveelementer, der kunne inspirere mig til nye projekter. Det kan også være til haveprojekter, der ikke er mine, når jeg for eksempel designer haver for andre.

Når jeg her i januar har min ”armchair gardening”-periode, finder jeg bøgerne og bladene frem igen. I hæfter og i havekalendere har jeg noter og skitser til idéer, som jeg gerne vil realisere i haven. I fotomapper med billeder fra haven kan jeg se, hvordan bedene har fungeret på de forskellige årstider. Alt dette tilsammen giver mig stof til planlægning af det nye haveår.

Jeg er særlig optaget af at skabe stemninger i haven, og jeg holder især af, når haven taler til alle sanserne. Her skal være dufte af blomster og jord, lyde fra fugle og insekter, dejlige smage i det, der kan spises, og smukke planter og ting at kigge på. På den måde flyttes fokus fra hovedet og ned i maven, og jeg prøver at mærke efter, hvad der fungerede godt i det forgangne haveår. Men også hvad der ikke fungerede, som jeg vil ændre på. Og så får havedrømmene frit løb.

Annonce

Det vil jeg gøre mere af i 2020

Køkkenhaven fik et lidt andet udtryk i 2019 med mange flere sommerblomster til buketter. Den ændrede nærmest karakter fra køkkenhave til skærehave. Det vil jeg forfine i 2020. Jeg testede nye sammensætninger af prydgræsser og sommerblomster af i bedene, så de kunne inspirere til buketter. Det virkede godt at starte der, og det gav mig blod på tanden til at inddrage flere bede til nye eksperimenter i sammensætning af planter.

Prydhaven blev også justeret sidste år. I takt med at træer og buske har vokset sig store, er proportionerne kommet lidt ud af balance. Der blev flyttet rundt på planter, nyt blev tilført bedene, og andet fik en hård beskæring. I år skal der anlægges flere stier af trædesten gennem de store staudebede. Det giver nye veje at gå, nye hyggelige kig gennem haven, og ikke mindst opdeling af de store bede, så det bliver lettere at overskue, når jeg går dem igennem for ukrudt. Ingen haveår er ens, heldigvis, og det er slet ikke til at forudsige, hvordan dette år bliver. Det er det sjove ved havearbejdet.

Så er det netop nu, at jeg må gøre mig tanker om, hvad jeg egentlig magter. Hvor høje ambitioner jeg kan tillade mig selv i en travl hverdag, for der skal også være tid til at kunne nyde sommeren fra en liggestol og rive en hel dag ud af kalenderen for at tage til stranden. Haveplanerne skal være realistiske, ellers bliver havenydelse erstattet af havestress og sure pligter.

Med det in mente går jeg i gang med at lave tegninger over bedenes indretning og ikke mindst køkkenhaven.

Kast dig ud i havedrømmene, det kan kun blive sjovt

- Søg inspiration i havebøger og blade, i haveblogs på nettet eller på Pinterest, hvor der er masser af inspirerende billeder.

- Lav et system, hvor du noterer erfaringer og idéer til haven.

- Tag fotos af haven på forskellige tidspunkter af året - også om vinteren. Sortér dem i mapper, så du visuelt kan se, hvad der virkede, og hvad der skal laves om.

- Læg en realistisk plan for haveåret. Det er let at lade sig friste, for ambitionerne kan hurtigt blive større, end hvad man kan magte.

- Husk at slippe havedrømmene løs, her starter nemlig kreativiteten, og så bliver havearbejdet sjovt.

- Hvis det bliver for uoverskueligt, kan du søge rådgivning hos en havearkitekt, der kan hjælpe dig med at føre dine havedrømme ud i livet og få lavet en realistisk plan over haven. Det kan ofte betale sig rent økonomisk og spare dig for mange frustrationer.

Annonce

Bestilling af frø

Frø har det med at hobe sig op hos mig. Jeg høster mange frø selv, men bestiller også nye frø af planter, som jeg må prøve af. Hvert år kommer der nye sorter af tomater, urter og grøntsager på markedet, og der er spændende nyheder inden for stauder og sommerblomster. Nogle gange flytter de permanent ind i havens bede, fordi de var en succes, andre gange bliver det kun til dette ene års bekendtskab, for næste år skal de vige pladsen for andre uimodståelige nyheder.

Sådan går det år efter år i haven. Og jeg må sande, at valget er svært og prioriteringer er benhårde.

”Armchair gardening” er også, når planerne bliver til skitser. Her er en skitse over køkkenhavens bede. Jeg kigger gamle skitser igennem fra fire år tilbage, da jeg dyrker køkkenhaven i et fireårigt sædskifte. Sommerblomsterne er noteret ind med navn og farvekoder, så jeg har fine farvesammensætninger at gå efter. Foto: Helle Troelsen
Den hvide staudeklematis (Clematis recta) var en af de planter, som jeg flyttede ud af det hvide staudebed. Den havde en forkert placering, forde den bredte sig uhæmmet hen over mange af de andre stauder, så de næsten blev kvalt. Foto: Helle Troelsen
I år vil jeg dele flere bede op ved at anlægge trædestensstier tværs igennem dem. Det er både dekorativt og skaber nye kig, og det forbinder haven på en anden måde, som giver nye oplevelser på gåture rundt i haven. Foto: Helle Troelsen
Når sommerblomsterne til skærehaven udvælges, er det med drømmen om at kunne kreere de smukkeste buketter. Sidste år prøvede jeg at plante blomster og græsser side om side, som jeg forestillede mig ville være fine i hinandens selskab. Det var en succes, som jeg vil gentage i år. Foto: Helle Troelsen
Ved et tilfælde havde de lysegule morgenfruer (Calendula ”Snow princess”) sået sig selv blandt Gladiolus (Gladiolus ”Oracle”) i en matchende farve. Så fint blev det, at de i år skal bo ved siden af hinanden. Foto: Helle Troelsen
Mellem rækkerne af palmekål, priklede jeg Håret Solhat (Rudbeckia hirta ”Sahara”). I mine noter står der, at jeg skal huske at så dem tidligere, for de sprang først ud sent i august. De har åbenbart en lang udviklingstid fra såning til blomstring. I slutningen af februar ryger frøene i så- og priklejord indenfor i vindueskarmen. Foto: Helle Troelsen
Et bed i køkkenhaven havde jeg reserveret til hvide og cremegule sommerblomster blandet ind mellem stangbønner. Det blev så fint, at jeg vil gentage successen. Her vokser tobaksplanten (Nicotiana sylvestris) sammen med svovlgul kosmos (Cosmos sulphureus) og solsikken (Helianthus debilis ”Vanilla ice”). Så yndigt og let væver de sig ind i hinanden. Foto: Helle Troelsen
Sidste år såede jeg frø af denne fingerbøl (Digitalis ”Mertonensis”). Jeg købte også en masse færdige planter til salg i min staudeplanteskole under Åben Have. Nu er jeg spændt på, om dem, som jeg selv har sået, bliver lige så fine som dem, der var til salg i planteskolen. Fingerbøl er toårige planter, og de blomstrer først det andet år, efter at man har sået dem. Forventningens glæde bliver derved endnu større. Jeg kan næsten ikke vente. For åhh hvor er den smuk. Foto: Helle Troelsen
Sidste år købte jeg frø af denne kongelys (Verbascum ”Southern Charm”). Det var en frønyhed, som jeg måtte prøve af. Det er en kortlivet staude, som jeg er usikker på, er frøægte. Det vil sige, at der kommer en lignende plante ud af frøene høstet af planten, når man sår dem. Måske krydser den sig med andre kongelys og får derved en anden blomsterfarve. Jeg er blevet så vild med den, at jeg ingen chance tager, så den bestilles også hjem til såning i år. Jeg vil nemlig have flere af dem rundt omkring i mit ”tøsebed”, der er holdt i rosa nuancer. Jeg drømmer om, hvor smukt det bliver. Foto: Helle Troelsen
Endnu en luftig havedrøm er, at jeg i år vil have plads til at så en masse staudehør i køkkenhaven. Hør er svær at skaffe fra planteskoler, for den bryder sig nemlig ikke om at vokse i potter. Jeg er helt vild med hør, og det er insekterne også. Foto: Helle Troelsen
For nogle år siden selvsåede denne kæmpejernurt (Verbena bonariensis) sig mellem georginerne. Det blev en succes, for de skaber sådan en lethed blandt georginernes noget tunge blomsterhoveder. Nu sår de sig selv i bedet, og jeg tynder kun ud i dem, når de kommer til at fylde for meget. Foto: Helle Troelsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Annonce