Annonce
Viborg

Helt særlige stole på vej til Blichergården: Gør det muligt at berolige plejehjemsbeboere uden medicin

Stolen fra Wellness Nordic er speciallavet til at berolige, og den bruges blandt andet til ældre og mennesker med psykiske udfordringer eller stresslidelser. Foto: Wellness Nordic
Pleje- og Omsorgscenter Blichergården har ved hjælp af fondsmidler købt to helt særlige stole, der kan gøre beboerne trygge og i mange tilfælde undgå brug af beroligende medicin.
Annonce

Viborg: To helt specielle stole er på vej til Pleje- og Omsorgscenter Blichergården. Stole, der med ét kan berolige utilpasse beboere, og som i mange tilfælde kan forhindre brug af beroligende medicin.

- Vi glæder os rigtig meget til af få dem. Nu har vi jo prøvet dem og ved, at de virker, så det skal nok blive rigtig godt, siger social- og sundhedsassistent Susanne Andersen, der arbejder på Blichergården.

De to gyngestole er specialfremstillet af firmaet Wellness Nordic til netop at skabe tryghed og nærhed for urolige eller utrygge personer. Udover i ældresektoren bruges stolene også på psykiatriske hospitaler og bosteder samt hos børn med blandt andet ADHD.

Pleje- og Omsorgscenter Blichergården har fået en donation på lidt over 120.000 kroner til projektet "Ro i krop og sjæl". Foto: Preben Madsen

Sådanne stole er ikke helt billige. Derfor har plejecenteret søgt om fondsmidler til at kunne købe de innovative møbler. I juni blev ansøgningen til Trygfonden godkendt, og i alt 120.940 kroner er nu på vej til Blichergården.

Pengene rækker nøjagtigt til to stole, der på tirsdag bliver leveret og flytter ind på N.F.S. Grundtvigs Vej. På Blichergården bliver de nye møbler sat på de to største afdelinger, hvor der blandt andet er beboere med demens og parkinson.

Annonce

Vandrende beboere

Det er teamsupporter og social- og sundhedsassistent Susanne Andersen, der fandt frem til stolene tilbage i efteråret, da hun en dag sad og søgte på nettet for at finde en løsning til et voksende problem.

- Jeg er blandt andet på en afdeling, hvor der er mange beboere, der har vandret og været meget urolige. Jeg forsøgte så at finde ud af, om der ikke var andre muligheder for de her stakkels mennesker end blot at give dem beroligende medicin. Så fandt jeg frem til denne her gyngestol, og den ville jeg gerne prøve af, fortæller Susanne Andersen.

Hun kontaktede derfor firmaet bag og undersøgte, om det var muligt at få lov at afprøve stolene. Det var det, og herefter havde Blichergården i to måneder lånt to stole, der gik på tur rundt i hele huset.

Det viste sig hurtigt, at stolene var en succes.

- Både personalet og beboerne selv kunne fortælle, at stolene gav ro til de her vandrere. Det gav dem også bedre søvn og virkede generelt meget afslappende, fortæller social- og sundhedsassistenten.

Gyngestolen

Gyngestolen har indbyggede sanseprogrammer med forskellige formål - enten at dæmpe eller at vække brugerens sanseapparat og nervesystem.

Dermed kan stolen både reducere uro, angst og udadreagerende adfærd samt øge opmærksomhed, fokus og koncentration.

Fordi stolen gynger lige så stille, træner man brugerens balance, hvilket er særligt godt for ældre.

Stolen anvendes både blandt ældre og mennesker med psykiske udfordringer og stresslidelser.

Beboerne får en god pude i ryggen, og så får de et kædetæppe henover benene. Et kædetæppe er et tungt tæppe, hvori der er syet kæder, der gør tæppet tungt. Sådan et bruges blandt andet til børn med autisme eller voksne med forskellige psykiske diagnoser for at berolige og tynge brugeren.

Samtidig kunne brugen af stolene nedsætte ekstra medicinforbrug.

- Der, hvor vi har en fornemmelse af, at én måske kunne finde på at vandre, der kan vi lige forsøge med stolen først. Den tid, de så sidder i stolen, er givet godt ud. Mange falder hurtigt til ro og bliver taget fra tankegangen om at gå, lede efter nogen eller hvad de nu er styret af, når de går rundt, fortæller Susanne Andersen, der ser frem til at få stolene placeret på plejecenteret.


Jeg er blandt andet på en afdeling, hvor der er mange beboere, der har vandret og været meget urolige. Jeg forsøgte så at finde ud af, om der ikke var andre muligheder for de her stakkels mennesker end blot at give dem beroligende medicin

Susanne Andersen, Blichergården
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Følelsen af en god sæsonstart - Viborg FF har lagt godt fra land uden at ramme hverken top- eller bundniveau

Annonce