Annonce
Rundt om Viborg

Niårige Silas opdagede sin lillebror livløs i familiens pool: Handlede hurtigt og reddede hans liv

Storebror Silas' livreddende førstehjælp var sidste sommer sandsynligvis årsagen til, at lillebror Tobias undgik druknedøden. Pressefoto
Niårige Silas Callesen fra Skals er nomineret til prisen Årets Førstehjælper 2021. Sidste sommer fandt han sin fireårige lillebror livløs i familiens swimmingpool og reddede ham fra druknedøden.

Skals: Niårige Silas Callesen fra Skals er nomineret til prisen Årets Førstehjælper 2021, som Røde Kors uddeler i samarbejde med Aleris-Hamlet Hospitaler.

Sidste sommer udøvede han livsreddende førstehjælp på sin lillebror, fireårige Tobias, som han fandt livløs i familiens swimmingpool.

Det skriver Røde Kors i en pressemeddelelse.

Heldigvis havde Silas lært førstehjælp i skolen, og han udførte hjerte-lunge-redning, som var afgørende for, at Tobias i dag er i live.

- Lægerne forberedte os på det værste, men Tobias har det efter omstændighederne godt. Det kan vi takke Silas’ førstehjælp for, fortæller Michelle Callesen, som er mor til de to.

- Det er vigtigt for os i Røde Kors at hædre de mange redningsmænd rundt i landet og sætte fokus på det fortsatte behov for at kunne førstehjælp. Førstehjælp redder liv. Derfor er jeg glad for at være med til at uddele denne årlige pris, siger generalsekretær i Røde Kors Anders Ladekarl.

Annonce

På vej til grillaften

Episoden fandt sted en grå og regnfuld sommerdag. Michelle Callesen var ved at gøre bilen og sine fire børn klar til at skulle til grillaften hos hendes mor.

Inde i huset var hun ved at hjælpe den tredje bror Nickolas på seks år i tøjet, da hun pludselig hørte Silas kalde ude fra haven:

- Silas kørte rundt på sin ATV, mens Tobias legede i haven. Tobias har altid haft stor respekt for poolen, men Silas havde godt set, at han legede tæt på den, fortæller Michelle.

Silas skulle til at køre den sidste omgang rundt i haven, da han pludselig fik øje på Tobias, som lå livløs i poolens mørke vand:

- Da jeg så Tobias, hoppede jeg med det samme af ATV’en. Den fortsatte lige ind i et træ, fortæller han.

Silas på ni år fandt lillebror Tobias livløs i familiens swimmingpool i Skals. Pressefoto

Silas hoppede i vandet og fik Tobias op. Han var kold, våd og livløs. Han råbte på sin mor og gik med det samme i gang med at give hjerte-lunge-redning. Ligesom han havde lært det i skolen.


Jeg havde så svært ved at trykke på hans lille kolde bryst

Michelle Callesen, mor til fire-årige Tobias


Annonce

"Min søn er druknet"

Da drengenes mor kom ud, så hun sit livs værste syn: Silas sad foroverbøjet over Tobias, som lå livløs på fliserne. Da hun så dem, gik hun i panik. Hun løftede Tobias op i sine arme og holdt om ham. Hun anede ikke, hvad hun skulle gøre.

Takket være Silas' snarrådighed og førstehjælpskunnen reddede han lillebror Tobias, der sidste sommer var tæt på at drukne. Nu er Silas fra Skals indstillet til prisen som Årets Førstehjælper 2021. Pressefoto

I mellemtiden fandt Silas og drengenes tredje bror, Nickolas, en telefon. Michelle fik ringet 112 og skreg i røret: ”Min søn er druknet. Jeg kan ikke førstehjælp. I må komme, NU”.

Hos alarmcentralen fik de Michelle til at fokusere på at give Tobias førstehjælp:

- Jeg havde så svært ved at trykke på hans lille kolde bryst. Jeg var bange for, at det ville brække. Så Silas gav hjertemassage, mens jeg gav Tobias luft, fortæller hun.

Sådan fortsatte de i otte lange minutter. Pludselig gav Tobias lyd fra sig. Han trak vejret til hans mors store lettelse.

- Tobias begyndte at skrige og græde, men jeg var så lettet. Der vidste jeg, at han ville overleve, fortæller hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce