Annonce
Viborg

Her er plads til alle: Fiskeørn, kænguru og en moderløs ælling

Det er en ordentlig krabat sådan en havørn, der blev fanget i noget net ved et dambrug i Mønsted. Privatfoto
Det er ikke kun hunde, katte og kaniner, der lægger vejen forbi Dyrenes Beskyttelse Viborgs internat i Ravnstrup.

Viborg: Husker du kænguruen, der stak af og hoppede rundt i det fri i Viborg i efteråret 2013?

Dengang var det dyrlæge Lise Svejgaard, der førte bedøvelsesnålen og stak dyret, efter at kænguruen var indfanget med et net.

Lise Svejgaard driver Viborg Internat under Dyrenes Beskyttelse i Ravnstrup, og kænguruen er bare et af flere anderledes dyr, hun har haft i sin varetægt. Dengang mindes hun, at hun måtte ringe til Zoo i København for at høre, hvor meget bedøvelsesmiddel hun skulle bruge.

- Det er ikke hver dag, vi står med en løs kænguru, siger dyrlægen og griner.

Det er der nok noget om, men til gengæld er der stor bredde på de arter, der næsten dagligt lægger vejen forbi det lokale internat – og før det blev etableret, forbi Egelund Dyreklinik, som Lise Svejgaard ejer.

Dyrlægen har nemlig i en årrække samarbejdet med organisationen, og det samarbejde er nu sat i system via internatet.

Udover katte og smådyr betyder det også, at vilde dyr og eksotiske dyr ledes via klinikken og nu internatet, når de skal have hjælp. Det sker, når en bekymret dyreven ringer til Dyrenes Vagtcentral på 1812.

Herefter hentes dyret af en kredsformand eller anden frivillig, og når Lise Svejgaard har behandlet dyret, sendes det tilbage i det fri eller på vildtplejestation.

- Vi har et fantastisk netværk inden for Dyrenes Beskyttelse, som vi kan trække på. Det er sjovt at være en del af, siger Lise Svejgaard, der på grund af samarbejdet har mange utraditionelle dyr indlagt og på operationsbordet.

Annonce
Fiskeørnen overlevede og bor nu ved Vejle Fjord. Privatfoto.

Fiskeørn sad fast i Mønsted

Et af de dyr, der kom i problemer, var i Mønsted.

- Senest har vi haft en stor flot fiskeørn, der havde siddet fast i noget net ved et dambrug i Mønsted. Den ankom her med nettet omkring sig, og det klippede vi af. Samtidig tog vi røntgen af den for at sikre, at dens vinge ikke var brækket. Den slap heldigvis med en betændelse, og for nogle dage siden blev den sat fri ved Vejle Fjord. Det er en meget truet fugl, siger Lise Svejgaard.

Forleden havde klinikken også besøg af en råge, som var fundet af børn og ansatte hos Børnehaven Prinsen ved kasernen i Viborg. Den klarede det dog ikke, fordi dens vinge var brækket.

En måge fra Nørresø måtte også aflives. Den havde slugt en fiskekrog.

Listen er lang, og da avisen besøgte internatet, kom der en lille ælling ind fra kaserneområdet i Viborg. Den havde mistet sin mor og blev installeret under en varmelampe på internatet, indtil vildplejestationens folk kunne hente den.

- Vi hjælper alle dyr i nød. Det er naturligvis sjovest, når de overlever, men jeg plejer at sige: Ikke at gøre noget, er også at gøre noget. Nogle gange er den bedste hjælp at give et dyr fred. Men rigtig mange forskellige dyr lever videre i naturen efter et besøg her, siger dyrlægen fra Ravnstrup.

Annonce
Forsiden netop nu
112

Betjente var sikre i deres sag, da de nåede frem: Anholdt 71-årig havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce