Annonce
Rejser

Her vil hundeelskere logre med halerne: Fem attraktioner med menneskets bedste ven i centrum

Det tager 30 medarbejdere otte dage at skifte Puppys op mod 40.000 planter. Her ses kæmpehunden i vinterfrakken, mens den fra maj trækker i et mere farvestrålende dress af blandt andet begonia og fløjlsblomster. Foto: Brian Schæfer Dreyer
Seværdigheder med firbenet fokus findes over hele verden og ikke mindst i Europa, hvor både museer, kunst og aktiviteter er dedikeret til menneskets bedste ven. Her er fem steder, der vil få alle hundeelskere til at logre med halen.
Annonce

Guggenheims gigantiske vagthund

Guggenheim-museets kurver spejler sig i Nervión-floden i det centrale Bilbao, et kunst-ikon for den nordspanske by siden indvielsen i 1997. Flere iøjnefaldende værker kan sågar nydes ganske gratis omkring museet, for eksempel kæmpehunden Puppy, der står vagt nær hovedindgangen.

Denne 12 meter høje, blomsterklædte west highland-terrier blev skabt af amerikanske Jeff Koons i 1992, hvorefter den ”levende” skulptur gennemgik nogle forbedringer og i en periode stod ved havnen i Sydney.

Siden blev den velvoksne hvalp erhvervet af Guggenheim-fonden og adopteret af Bilbao. Her prydes den vellidte vovse af 38.000-40.000 planter og blomster, mens ”pelsen” holdes frisk via et indvendigt vandingssystem og skiftes to gange årligt. Forårspelsen fra maj er mest farvestrålende, mens vinterfrakken fra midt på efteråret skal være modstandsdygtig over for lavere temperaturer. En selfie med Puppy vil helt sikkert give pote på Instagram.

Jeff Koons’ positive kunstneriske udtryk går desuden igen på den anden siden af bygningen, hvor hans buket af ballon-lignende kæmpetulipaner er en farverig kontrast til Guggenheims enorme vinduesparti ud mod floden.

Annonce

Edinburghs loyale Bobby

Han sidder der på sin piedestal med blankpoleret snude fra de mange kærtegn. Og der har han siddet siden 1873, da skulpturen af Greyfriars Bobby, som han kaldes, blev offentliggjort. Et evigt minde om den loyale skye terrier, der ifølge legenden ventede trofast ved sin ejers grav gennem 14 år, indtil den selv døde i 1872, hele 16 år gammel.

Båbe Greyfriars Bobby og pubben med samme navn findes på Candlemaker Row i hjertet af Edinburgh. Sand historie eller genialt reklame-stunt? Døm selv. Foto: Brian Schæfer Dreyer

En hjerteskærende historie, der siden er blevet fortalt gennem et væld af bøger og film. Derfor er lille Bobby blevet et ikon og en stor attraktion for den skotske hovedstad og et trækplaster for den historiske pub, der har taget hans navn.

Greyfriars Bobby’s Bar er blandt de mest fotograferede pubber i hele Skotland, og de firbenede  såvel som tobenede er velkomne indenfor. Og selv om mange mener, at hele historien var et lokalt reklame-stunt, prydes Bobbys eget gravsted på den bagvedliggende kirkegård med godbidder fra de mange besøgende.

På Greyfriars Kirkyard finder man også gravstedet for Bobbys ejer, John Gray, mens Bobby selv ligger på første parket lige inden for kirkegårdsporten.

Annonce

Besøg Barry og hans venner

Vi husker nok alle familiefilmene fra 1990’erne om sanktbernhardshunden Beethoven og en hårdt prøvet familiefar. Og hvem kan modstå de godmodige hængeøjne og den tykke pels på de hvide og rødbrune bamser?

Ikke underligt er sanktbernhardshunden en elsket familiehund, men oprindeligt blev den avlet til at redde menneskeliv i Alpernes dybe sne. Helten over dem alle hed ikke Beethoven, men Barry, og han siges at have reddet over 40 menneskeliv i Sankt Bernhard-passene mellem Schweiz og Italien i begyndelsen af 1800-tallet.

Hos Barryland i Martigny kan man komme helt tæt på de bløde sanktbernhardshunde. Hos den tilhørende kennel er der altid én hund, der hedder Barry - opkaldt efter heltehunden, der har lagt navn til museet. Foto: Brian Schæfer Dreyer

Her avlede munkene ved det højtliggende Great St. Bernard Hospice hunderacen til netop dette formål, og racen blev opkaldt efter stedet. I dag fortælles historien om Barry og sanktbernhardshunden som race hos Barryland i Martigny i Schweiz. Et museum og en kennel, hvor man også kan komme på vandretur med Barry og hans venner.

Martigny ligger halvanden times kørsel fra Bern og Genève og byder ud over Barryland på et romersk amfiteater, middelalderborgen La Bâtiaz og kunstmuseet Fondation Pierre Gianadda.

Annonce

Tag på slædetur i Alperne

I modsatte ende af Schweiz i forhold til Barryland finder man Husky Lodge ved landsbyen Muotathal i den lille kanton Schwyz. Dette er ”ude på landet” efter schweiziske forhold, men dog blot en times kørsel fra storbyen Zürich. Og her er der fart over feltet hos de ulvelignende siberian huskies, som er hovedattraktionen hos Erlebniswelt - et unikt hotel- og hyttekompleks, der året rundt er et slaraffenland for folk med hang til aktiv ferie.

Der er 37 siberian huskies i Husky Lodge i Mutotathal, hvor velvære og masser af motion er i højsædet. Ud over slæde- og vandreture kan man være med til at fodre de imponerende hunde. Foto: Brian Schæfer Dreyer

Hvad enten man er til vandring, cykling eller klatring, kan det dyrkes her. Mest speciel er dog vintersæsonen, når man kan hoppe på en hundeslæde bag de logrende haler og suse rundt i sneen.

Derudover tilbydes vandreture med de firbenede i de alpine landskaber. Nyd en klassisk schweizisk ostefondue i stedets idylliske restaurant og gå til køjs i hytter opkaldt efter hundene.

Husky Lodge-komplekset er med sine smukke træbygninger og græsklædte tage velintegreret i de naturlige omgivelser, og vil man spare penge, er der mulighed for at overnatte i eget telt eller campingvogn.

Annonce

Lavbenet museum i Bayern

Da der var OL i München i 1972, var det første gang med en officiel maskot på programmet. Valget faldt på den multifarvede gravhund Waldi. Et bevis på den lavbenede hunderaces popularitet i Tyskland og ikke mindst i delstaten Bayern.

Gravhunden er en elsket hunderace i den tyske delstat Bayern, og i Passau solgte de lokale bagerier gravhundeformede kager ved åbningen af Dackelmuseum - verdens første museum om gravhunde. Foto: Dackelmuseum

Og det var netop her i delstaten, i universitetsbyen Passau, at et par blomsterbindere slog dørene op til verdens første gravhunde-museum i 2018. Makkerparret Josef Küblbeck og Oliver Storz havde en forkærlighed for de bedårende hunde og en samling på 4500 genstande, de gerne ville vise frem. Derfor kan man hos Dachshund Museum, også kaldet Dackelmuseum, i dag gå på opdagelse i alt fra malerier til dørmåtter, tøjdyr og porcelænsfigurer, der alle afbilder gravhunden.

Det tyske ord Dachshund betyder ”grævlingehund”, fordi den blev og bliver brugt til jagt. Det blev som bekendt til gravhund på dansk, men i flere lande kendes de blot som ”pølsehunde”.

Passau ligger smukt ved Donaus bred og er et oplagt stop på et flodkrydstogt eller på en dagstur fra nærliggende München.

Tag en bid på dackelmuseum.de.

Andre europæiske hundeattraktioner

Foof - Mondragone, Italien: Kennel, adoptionscenter og museum med fokus på hundens relation til mennesket.

The Dog Collar Museum - Leeds, England: Samling af historiske hundehalsbånd som en del af udstillingen på Leeds Castle.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Opvisning af Viborg FF - knuser Esbjerg med 4-0 i topkamp

Viborg

Har ikke modtaget en eneste krone i kompensation: Restaurant har holdt personalet på arbejde under nedlukning

Viborg FF For abonnenter

Karakterbogen: Topkarakter til dødboldskonge, anfører, forsvarskrumtap og dobbelt målscorer - flotte karakterer til resten

Annonce