Annonce
Danmark

Heunicke: Nationalt register forhindrer ikke rå ældrepleje

Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Et autorisationsregister vil kunne forhindre dårlige medarbejder i at blive ansat i ældrepleje, lyder forslag.

Annonce

En 34-årig social- og sundhedsmedhjælper fra Helsingør er blevet politianmeldt og bortvist efter at have delt en video, hvor han ydmyger en demensramt kvinde. Nu bliver det så diskuteret, hvordan lignende sager kan undgås fremover.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) mener ikke, at et autorisationsregister for social- og sundhedsmedhjælpere er vejen frem.

- Det skal være sådan, at man som kommune eller leder nemt og hurtigt kan finde ud af, hvad det er for en medarbejder, man har med at gøre, siger ministeren.

- Men konkret vil en autorisationsordning ikke være det, som løser det her problem. Det handler om svigt og forråelse. En autorisation handler om det sundhedsfaglige og vil ikke hegne det ind.

Forslaget om en autorisationsordning er ellers kommet fra Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær (K).

Hun mener, at der mangler redskaber til at forhindre, at de brodne kar blandt medarbejdere ikke blot får et arbejde i en anden kommune.

Helt konkret forestiller hun sig en statslig ordning, der minder om det nuværende autorisationsregister for blandt andet læger, hvor Styrelsen for Patientsikkerhed fører tilsyn med den enkelte sundhedsmedarbejder.

Den idé bakker social- og sundhedsmedhjælpernes faglige organisation, FOA, op om.

Debatten om kvaliteten i ældreplejen er blusset voldsomt op, efter at TV2 har bragt en dokumentar om to beboere på plejehjem i henholdsvis Randers og Aarhus.

De bliver udsat for omsorgssvigt. Blandt andet taler personalet grimt til dem, og de må i mange timer gå med den samme ble uden at blive skiftet.

Mandag kom videoen fra Helsingør så frem og fik atter debatten til at rase.

Sundheds- og ældreministeren siger, at problemerne i ældreplejen både handler om økonomi, behov for opkvalificering af medarbejdere og om at sikre, at tilsynet med plejehjem bliver bedre.

- Men så er der også noget af det, som handler om at få styrket kulturen. Bedre ledelse og en mere respektfuld tone. Der findes ikke ét element, der vil løse alle problemerne, siger han.

Magnus Heunicke (S) har indkaldt til et todages ældretopmøde sammen med Ældre Sagen, KL og FOA. Her skal omsorgssvigt i ældreplejen diskuteres.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Stortalent efter perlemål: Jeg har tit drømt om at sætte den i krydset på Viborg Stadion - nu har jeg gjort det

Viborg

Nu brøler kronhjortene

Viborg

Lad os sikre den bedst mulige velfærd

Rundt om Viborg For abonnenter

Tre polakker sigtet og varetægtsfængslet for tyverier fra varebiler på Viborg-egnen: - Man stjæler godt i Danmark

Sport For abonnenter

Rutineret back har manglet procenter - men er sulten efter at erobre stamplads tilbage

Annonce