Annonce
Viborg

Historiebøgerne kalder - Viborg-løber går efter næsten 50 år gammel dansk rekord

Thijs Nijhuis går fredag aften efter at sætte ny dansk rekord i én times løb. Arkivfoto: Morten Dueholm.
Thijs Nijhuis er i god form og vil udnytte den til at indskrive sit navn i løbehistorien. Fredag aften går han efter at slå en dansk rekord, som har stået siden 1971.
Annonce

Løb: Timerekorden er nærmest mytisk i cykelsporten.

Flere af tidernes største cykelryttere har haft rekorden - og endnu flere har forsøgt at nappe den.

Indenfor løb i Danmark er timerekorden ikke noget stort fænomen, men den findes - og den har stået siden 1971 og lyder på 19 kilometer og 598 meter.

Det vil Thijs Nijhuis fra Viborg Atletik og Motion nu gøre noget ved.

- Rekorden er jo ved at kunne fejre 50 års fødselsdag, men det vil jeg sørge for, at den ikke kommer til, siger Thijs Nijhuis.

Den atypiske distance løbes sjældent, men fredag får Thijs Nijhuis chancen.

- Nu er vi jo i en helt speciel tid, hvor der er meget, der er helt anderledes. Og det passer lige ind i den ånd, at man løber et løb, som normalt ikke vil passe ind, eller som normalt ikke vil blive prioriteret i en OL-sæson, siger han.

Rekordforsøget finder sted i Kristiansand i Norge fredag aften. Selve løbet er egentlig sat op til den norske topløber Sondre Moen, som vil forsøge at slå den europæiske timerekord, og det er den norske løber, som har inviteret Thijs Nijhuis med, så danskeren får chancen for at sætte en dansk rekord. Ydermere er der rent faktisk også kommet en tysk løber på banen, som ved samme løb går efter den tyske rekord på distancen.

De tre topløbere får på banen selskab af en række norske 10 kilometer-løbere, så de ikke kommer til at løbe helt alene rundt.

- Jeg synes, at det er et godt og kreativt initiativ, som vi helt sikkert kan lære noget af hjemme i Danmark, hvor man godt kunne lave nogle anderledes stævner, hvor man kombinerer forskellige distancer, siger Thijs Nijhuis.

Annonce

Er altid på jagt

Det var planen, at han netop nu skulle have været til OL på maratondistancen, men planerne er blevet totalt ændret på grund af coronaen.

Før sommerferien deltog han i en række løb på kortere distancer, hvor han også fik præsteret en ny dansk rekord på fem kilometer løb, hvilket også er en lidt utraditionel distance.

- Det er da altid sjovt at få sit navn i historiebøgerne. Og jeg ved godt, at nogle af rekorderne måske er lidt billigere end andre.

- Men om det handler om personlige rekorder eller danske rekorder, så er jeg altid ude efter at jagte noget - for det motiverer mig at have et mål om at gøre noget, som jeg ikke selv har gjort før eller som andre heller ikke har gjort før, siger Viborg-løberen, der ikke er i tvivl om, at han slår rekorden.


Rekorden er jo ved at kunne fejre 50 års fødselsdag, men det vil jeg sørge for, at den ikke kommer til

Thijs Nijhuis, løber


- Rekorden bør ryge uden de store problemer, så spørgsmålet er, hvor meget jeg slår den med. Jeg ved, at Abdi Ulad formentlig vil forsøge sig senere på efteråret, så jeg må hellere tage mig sammen fredag aften, siger Thijs Nijhuis, som er glad for den interne konkurrence med den anden danske OL-deltager på maratondistancen.

- Den interne konkurrence gør bare, at vi begge rykker os og bliver bedre, siger Thijs Nijhuis, som selv føler, at han er i god form efter en periode, hvor han har trænet rigtig godt, og har fået en del kilometer i benene efter en for-sommer, hvor han trænede kortere distancer og højere tempo.

Annonce

Målet er 50 omgange

Han har regnet ud, at 19 kilometer og 600 meter svarer nogenlunde til, at han løber en time i det tempo, som han normalt vil løbe et maratonløb i. Og derfor tror han på, at han kan presse tempoet yderligere, når det "kun" handler om en times løb.

Løbet foregår dog på en 400 meter-bane, og derfor peger han på, at der også er noget mentalt i, at det blot går rundt og rundt på den samme strækning.

- Det er lang tid på en bane. 19,6 kilometer er præcis 49 omgange, og vi satser da på, at vi skal op på 50 omgange - og gerne lidt mere, hvis det skal være rigtig godt, siger han.

Løbet i Kristiansand foregår fredag aften klokken 20.00.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

På kanten af kaninhullet

Annonce