Annonce
Bjerringbro

Historien, åen og pumperne: Kunstner skaber Bjerringbro som kunstværk

Et kunstværk tager form. Kunstner Mette Mailund Strong har opsat skulpturen Solhjulen ved Sol- og vandtrappen, og den skal symbolisere essensen af Bjerringbro. Foto: Eskil Lyngsøe
En ny træskulptur er dukket op ved åens bred. Kunstner Mette Mailund Strong har forsøgt at samle essensen af Bjerringbro i ét værk.

Bjerringbro: Et splinternyt og postkasserødt kunstværk har set dagens lys ved Sol- og vandtrappen i Bjerringbro. Værket hedder Solhjulet, og med det har kunstner Mette Mailund Strong forsøgt at samle byens historie, kultur og natur i ét værk.

- Skulpturen her skulle gerne være essensen af Bjerringbro, og det er jo store ord, siger hun med et smil.

Mette Mailund Strong, som bor i Ikast og har atelier i Silkeborg, har lavet skulpturen som en del af Livets Vand, som er et kunstprojekt langs Gudenåen i de første uger af juni under overskriften "Genopdag".

- Så jeg har været i Bjerringbro for at genopdage, hvad Bjerringbro er for en størrelse. Der har været mange spændende historier at dykke ned i, siger hun og nævner blandt andet mølleren, som i 1838 anlagde broen for at skabe mere handel på tværs af Gudenåen.

- Der er noget med handel og købmandskab i den her by. Og så er der også en å, som er vigtig, og der er en opfinder, som har haft stor betydning for byen. Alle disse indtryk har jeg samlet til skulpturen, siger hun.

Det har taget Mette Mailund Strong knap et års research og planlægning at lave værket, som skal stå i Bjerringbro indtil den 16. juni.

400 træpæle

Værket Solhjulet er en sammensmeltning af en karrusel fra et kræmmermarked, et vandmøllehjul og en vandpumpe. I hjulets lameller er der tegninger af blandt andet en gammel Grundfos-pumpe og af Mammen-øksen fra vikingetiden. Billederne samler sig først, når man beskuer værket fra en helt bestemt vinkel.

- Jeg vil gerne have, at man bevæger sig rundt om den for at få forskellige oplevelser af strukturen. Mens man bevæger sig rundt, forsvinder nogle ting, mens nogle nye dukker op, siger hun.

I løbet af mandagen havde kunstneren inviteret til workshop, hvor alle var velkomne til at komme og hjælpe med at gøre kunstværket helt færdigt. Værket består nemlig ikke kun af den karrusel-lignende installation ved Sol- og vandtrappen, men også af omkring 400 træpæle, som elever fra Egeskovskolen og børn ved Gudenåløbet har været med til at dekorere med grafiske tryk.

Pælene har ligesom Solhjulet motiver, der på forskellig vis symboliserer og siger noget om Bjerringbro. De blev i løbet af mandagen sat i formation i græsset på begge sider af åen, så hele værket stod klar til fernisering klokken 15.

Værket vil være at finde på plænen ved Sol- og vandtrappen indtil den 16. juni, men Mette Mailund Strong håber på, at Bjerringbro efterfølgende vil kunne finde en mere permanent placering til det.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce