Annonce
Rundt om Viborg

Historien sætter spor: Her er der mange værdifulde landsbymiljøer

Låstrup har et af de fine kulturmiljøer. Det er en typisk andelsby, hvor man stadig kan se de markante bygninger fra andelstiden som forsamlingshus, mejeri, skole og savværk. Foto: Morten Pedersen
Fem landsbyer i Møldrup/Skals-området bør efter Arkitektskolens opfattelse have stemplet "værdifuldt kulturmiljø", fordi bygninger og struktur på glimrende vis fortæller landsbyernes historie.

Møldrup/Skals: Der er mange værdifulde landsbymiljøer nord for Viborg i det område, der tidligere udgjorde Møldrup Kommune. Arkitektskolen har besøgt ikke færre end 79 landsbyer i Viborg Kommune for at vurdere, om de gør sig berettiget til prædikatet "værdifuldt kulturmiljø", og det er der fem af landsbyerne i området nord for Viborg, der gør.

De fine landsby-miljøer finder man blandt andet i den tidligere kommunes to hovedbyer, Møldrup og Skals, men også i de mindre landsbyer Låstrup, Nr. Rind og Hvam Stationsby. Desuden er Gammel Hvam og Ulbjerg blandt "boblerne" som landsbyer, hvor man kunne overveje at give dem status som værdifuldt kulturmiljø. For en god ordens skyld skal vi lige nævne, at de to Hvam-landsbyer i sin tid var en del af Aalestrup Kommune, men at de ved kommunesammenlægningen valgte at se mod syd og blive en del af Viborg Kommune.

Når Arkitektskolen gennemgår landsbyerne ser den blandt andet på, om landsbymiljøet kan fortælle om landsbyens fortid eller om den nyere tids forandringer bidrager til at udviske historie-fortællingen.

I Skals kan man tydeligt aflæse historien i bybilledet. Da Skals blev en stationsby satte det ekstra skub i udviklingen.

Skals er netop et eksempel på, at landsbyens udvikling tydeligt kan ses, når man besøger den i dag. Skals er opstået som en landsby med kirke, kro, skole og højskole, og den udviklede sig markant, da den blev en stationsby på jernbanestrækningen mellem Viborg og Aalestrup. Det satte skub i handel, håndværk og flere industrier. Særligt virksomheden Skalma, der oprindeligt producerede tangmadrasser og siden blev en møbelfabrik.

"Langs Hovedgaden opleves byens udvikling fra landsby til stations- samt industriby, og strukturen er let aflæselig," skriver Arkitektskolen, som opfordrer til, at man sikrer og bevarer de mange industrikomplekser som Skalma, Skals Maskinforretning og lignende.

Annonce

En klassisk stationsby

Med Møldrup er det lidt anderledes, for den blev først til en landsby, da man oprettede stationen på jernbanelinjen i 1893. Som noget af det første kom kroen til over for stationen, og i dag er Møldrup et klassisk eksempel på en dansk stationsby. I Arkitektskolens beskrivelse lyder det:

"Særligt langs Nørregade og Jernbanegade opleves typiske funktionsbygninger og arkitektur relateret til en stationsby, dog fremstår flere ombyggede. Langs Vestergade opleves en tidstypisk boligstruktur med gavlhuse ud til gaden."

Møldrup opstod ud af det rene ingenting, da stationen blev anlagt på Aalestrup-banen. Som noget af det første kom der en kro (den hvide bygning) lige over for stationsbygningen i røde mursten, der ses forrest i billedet.
Møldrup Kro ser måske ikke ud af noget særligt, men bygningen er med til at fortælle Møldrups historie og er  en del af det, som gør Møldrup til et værdifuldt kulturmiljø.

Arkitektskolen hæver også fingeren og understreger, at det kræver en indsats for at fremhæve den oprindelige struktur og sikre de oprindelige bygninger, men at udviklingen af jernbanen som en rekreativ sti er et godt initiativ. Den gamle jernbanestrækning er bevaret hele vejen fra Viborg til Løgstør som Himmerlandsstien - kun i Viborg by har man fraveget det oprindelige forløb enkelte steder.

Annonce

Intakt og tydelig struktur

Flere af de mindre landsbyer er som nævnt også vurderet til at være værdifulde kulturmiljøer. Det gælder Låstrup, som er beskrevet som en "vejlandsby", som følger Simested Ådals højdekurve. Låstrup har senere udviklet sig til en typisk andelsby med mejeri, skole, forsamlingshus og mindre industri, og den oprindelige struktur er intakt og tydelig. Arkitektskolen fremhæver forsamlingshus, skole og savværk som velbevarede spor fra andelstiden, mens mejeriet er i en dårlig stand.

Den oprindelige struktur i Låstrup er intakt og tydeligt, og det er positivt set med Arkitektskolens øjne.

Nørre Rind er opstået som en samling fæstegårde, der hørte under Lynderupgård, men er også præget af andelstidens bygninger som skole, købmandsgård og forsamlingshus. Strukturen er intakt med flere af de oprindelige gårde bevaret, og der er et "stærkt fortællende miljø" omkring krydset ved Sundvej og Kirkevej. Arkitektskolen mener, at den oprindelige struktur kan understøtte en attraktiv udvikling med henblik på bosætning.

Annonce

Ros til Hvam Skole

Hvam Stationsby  er den femte af områdets byer, der bør have prædiktatet værdifuldt kulturmiljø. Stationsbyen opstod, da stationen blev anlagt to kilometer fra Gammel Hvam. Den har stadig tydeligt stationsbypræg, og stationen og mejeriet har høj arkitektonisk værdi, mener Arkitektskolen.

Hvam Stationsby langs den lange og lige hovedgade. Landsbyen har stadig tydeligt stationsby-præg, og stationen og mejeriet har høj arkitektonisk værdi.

Gammel Hvam har også kulturhistoriske elementer, der fortsat kan aflæses, men arkitektonisk er den mere af blandet værdi, mener Arkitektskolen, som fremhæver, at Hvam Skole afspejler flere tidsperioder. De kan fint aflæses i tilbygningerne, som får ros for at være godt tilpasset til det oprindelige byggeri. Kirke, præstegård, vandmølle med møllesø og sognehuset fremhæves også. Som nævnt mener Arkitektskolen, at man kunne overveje at udpege Gammel Hvam som et værdifuldt kulturmiljø.

Ulbjerg, som ligesom Gammel Hvam er på kanten af at kunne udpeges, får point for kirken, skolen og bygningerne fra andelstiden. Arkitektskolen fremhæver områderne ved kirken, langs Borgergade og ved Grøndalsvej som steder, hvor man kan opleve den oprindelige struktur, men alt i alt er sammenhængen i byen fragmenteret.

De øvrige landsbyer i området er også blevet vurderet af Arkitektskolen, men når altså ikke så højt op i værdi som de ovennævnte. Bjerregrav har for eksempel intakte vejstrukturer og fine omgivelser, men har alt i alt for få fortællende elementer.

Annonce

Klejtrup er for omdannet

Klejtrup er ligeledes blevet omdannet for meget i tidens løb. Det bedste kulturmiljø finder man omkring vejgaflen med købmandsgård, kro og længehuse, og møllen, voldene og bebyggelserne langs Søvej og Viborgvej bidrager til miljøet, men for mange huse er for omdannede. Arkitektskolen anbefaler en bedre formidling af voldene med en beskrivelse af deres oprindelse i middelalderen.

Arkitektskolen finder også kvaliteter i Roum, Skringstrup, Sundstrup og Vester Tostrup, men ikke i tilstrækkelig grad. Roum får dog ros for at have en intakt struktur med blandt andet kirken, den tidligere skole, missionshus og købmandsbutik. Arkitektskolen anbefaler, at man sørger for at sikre de levende hegn og området mellem Roum Bæk og Roum by og markstrukturen nord for landsbyen, fordi de landskabelige kvaliteter understøtter oplevelsen af landsbyen.

Skringstrup er for fragmenteret og for domineret af den tidligere møbelfabrik, mener Arkitektskolen. Sundstrup har kvaliteter i den tidligere færgegård, Tanghuset og havneområdet, men strukturen er svært aflæselig. Vester Tostrup får ros for at fremstå som en samlet bebyggelse, der er indlejret i det kuperede terræn og for de mange bevarede levende hegn, men den opnår altså på trods af dette heller ikke prædikatet "værdifuldt kulturmiljø".

28 værdifulde landsbyer

Arkitektskolen har gennemgået 79 landsbyer i Viborg Kommune og konkluderer, at 28 af dem har et værdifuldt kulturmiljø, mens man kan overveje at give en del af de øvrige landsbyer samme kvalitetsstempel.

De 28 landsbyer er:

Bjerring.

Daugbjerg.

Dollerup.

Finderup.

Fiskbæk.

Grønhøj.

Gullev.

Hald Ege.

Hjarbæk.

Hvam Stationsby.

Kjeldbjerg.

Kvols.

Kølvrå.

Lindum.

Løvskal.

Låstrup.

Møldrup.

Nørre Rind.

Ravnstrup.

Romlund.

Rødkærsbro.

Skals.

Stoholm.

Vammen.

Vejrumbro.

Vindum.

Vinkel.

Vroue.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Dobbelt målscorer i stor VFF-sejr: Er mest ærgerlig over, at jeg ikke laver det tredje

Viborg FF For abonnenter

Karakterbogen: Topscorer og legendekandidat blandt de bedste mod Fredericia

Viborg FF

VFF med sikker sejr i jubilæumsfejring: Deble tilbage på måltavlen

Annonce