Annonce
Viborg

Hjælp de ældre med at huske vandet

Husk at tilbyde dine ældre medborgere et glas vand - gerne mange gange dagligt. Arkivfoto: Liselotte Sabro/Scanpix
Hospitalenhed Midt har allerede haft de første ældre indlagt med dehydrering.

Viborg: Sidste års lange varmeperiode udløste mange akutte indlæggelser af dehydrerede ældre, og selvom der ikke umiddelbart er udsigt til en længere varmeperiode lige nu, vil akutfolkene på sygehuset gerne have os allesammen til at hjælpe til med, at vi ikke ender i samme situation i år.

- Vi har allerede set nogle tilfælde af indlæggelser på grund af dehydrering, så vi vil gerne opfordre til, at alle - familie såvel som naboer, sundhedspersonale og hjemmepleje - gør en ekstra indsats for at sikre, at de ældre får nok vand at drikke, siger ledende overlæge på Akutafdelingen Jacob Stouby Mortensen.

Han forklarer, at netop ældre er ekstra sensitive i forhold til væskemangel, og at de hurtigt kan komme i en forvirringstilstand, der kan svække dem voldsomt, hvis de ikke får nok at drikke.

- Det kan jo så betyde indlæggelse og i nogle tilfælde også, at man efterfølgende kommer på plejehjem. Ja faktisk kan væskemangel være en udløsende faktor, hvis man i forvejen er på kanten af en demens, så det er ret alvorligt, siger Jacob Stouby Mortensen.

Annonce

Yngre mennesker kan nemmere klare en dag uden væske. De får sikkert nok hovedpine, men de rammes ikke af de samme følger som ældre.

Jacob Stouby Mortensen, ledende overlæge på Akutafdelingen

Føler ikke tørst

En af grundene til, at ældre oftere rammes af væskemangel end yngre, når det er rigtig varmt, er, at ældre ikke føler tørst på samme måde som yngre mennesker. De "glemmer" derfor ofte at drikke nok vand.

- Paradoksalt nok er det så også dem, der tåler væskemangel dårligst. Yngre mennesker kan nemmere klare en dag uden væske. De får sikkert nok hovedpine, men de rammes ikke af de samme følger som ældre, så vores opfordring er helt simpelt, at vi alle skal hjælpe til med, at de ældre husker at drikke. Det kan man for eksempel gøre ved at sætte vand frem til, som de nemt kan nå, og så kan man jo også bare ringe til sin gamle mor og sige, at hun skal huske at drikke vand, siger Jacob Stouby Mortensen.

Hospitalsenhed Midt har for øvrigt sidste år fået lavet en video, der fortæller og forklarer om problemet.

Den kan man finde på Hospitalenhed Midts Facebookside, og den må man rigtig gerne dele, skulle vi hilse og sige.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce