Annonce
Rundt om Viborg

Hjælpen er nær fra Ulbjergs madspildsbutik

Fra venstre er det Tanja og Per Lynggaard, Susanne Nielsen, Jette Dale og Lisbet Skytte. De frivillige i Foreningen Hjælp Udsatte i Danmark er klar med hjælp - uanset om der er tale om julehjælp eller på andre tidspunkter af året. Foto: Dorte Søgård Schou.
Højtiden er svær at få til at hænge sammen økonomisk for rigtig mange, har man konstateret hos Foreningen Hjælp Udsatte i Danmark. Flere og flere har brug for hjælp, er deres erfaring.

Ulbjerg: Når det kniber med at få råd til at bringe mad på bordet, skabe en hyggelig jul for sin familie, eller man virkelig bare mangler nogen at snakke med, så kan det være guld værd med et sted at henvende sig.

Sådan et sted er Foreningen Hjælp Udsatte i Danmark, der har til huse på Borgergade i Ulbjerg. I det, de frivillige kalder Det Gamle Værksted, er der i øjeblikket travlt, for julen er, udover at være en hyggelig tid med masser af overflod både her og der, også en tid, hvor rigtig mange mennesker har brug for hjælp, fortæller Tanja Lynggaard, der sammen med sin mand Per lægger hus til aktiviteterne i foreningen.

Annonce
Madspildsbutikken i Det gamle værksted er indrettet som en gammeldags købmandsbutik. Der er overskudsvarer fra diverse supermarkeder på hylderne. Selv inventaret er sponseret af forskellige virksomheder, fortæller Per Lynggaard.

En madspildsbutik

I parrets kælder er der indrettet en såkaldt madspildsbutik. Fra store supermarkedskæder her og der henter de 10-12 frivilllige i organisationen hver dag - året rundt - varer, der er nær udløbsdato, er mærket forkert eller af en eller anden grund ikke længere kan sælges i en butik. Så bliver varene sat på hylderne i "madspildsbutikken" der leder tankerne hen på en gammeldags købmandsforretning med kølemontrer, grøntsagskasser og hylder med lidt af hvert. Værdigt trængende kan så en gang om ugen fylde en pose med det, der nu er, og så betale et symbolsk beløb for posen.

- Det er et stort arbejde, men vi er også 10-12 stykker om det. Varerne skal sættes på plads, og vi er selvfølgelig underlagt de samme regler om egenkontrol og den slags, fortæller Per Lynggaard.

Juletiden varsler travlhed i "butikken", og derudover er der i dagene før jul ekstra travlt, da den årlige julehjælp skal uddeles. Den består af en flyttekasse med alt, hvad man sådan kan få brug for i løbet af en højtid. Der er forskellige madvarer lige fra fløde over en mandelgave til noget rødvin samt lidt andet godt - alt sammen sponseret af venlige sjæle, butikker og så videre. Der er 30 kasser, der skal deles ud, og de fylder naturligvis godt i kælderen.

- Julekasserne bliver delt ud til nogen, vi er sikre på, ikke har modtaget julehjælp andre steder fra, fortæller Tanja Lynggaard.

- Det er som regel udsatte familier, der slås med økonomien, og som, vi ved, ikke har midler til at få en god jul. De er måske på kontanthjælp, er førtidspensionister eller studerende, der ikke har meget at gøre med, fortæller en anden af de frivillige, Susanne Nielsen, der er den eneste ansatte i organisationen, hvor hun arbejder i et flex-job.

Hjælper med meget

Foreningen Hjælp Udsatte i Danmark så dagens lys i Ulbjerg i 2014 med en Facebook-gruppe, der havde til formål at formidle gratis, brugte ting fra medlem til medlem. Ganske hurtigt voksede medlemstallet, og behovet var åbentbart stort, konstaterede de frivillige.

- Egentlig kom det hele sig af, at Per og jeg blev anmeldt til fødevaremyndighederne, fordi vi skraldede og så delte ud af varerne hernede ved døren. Så blev vi meldt, og vi tænkte fint - så gør vi det lovligt, fortæller Tanja Lynggaard, der derefter fik de rette godkendelser i hus.

Siden gik det slag i slag, og madspildsbutikken blev en realitet. På samme måde hjælper organisationen også med andre ting - eksempelvis arrangerede de sidste år en sommerlejr. Ellers kan det være en kagemand til en børnefødselsdag eller et gavekort, eller hvad der nu lige viser sig af forskellige donationer.

Sådan så det ud, da der en af dagene før jul blev uddelt julekasser til 30 familier. Hyggen var også i højsædet, og således blev der serveret blandt andet æbleskiver og lignende.

Det hele værd

Når julekasserne skal uddeles, er der som regel ganske travlt op til. Alle varerne skal pakkes i kasser, gaver skal pakkes ind, og det hele skal koordineres. Et stort arbejde - men et arbejde, der er det hele værd, fortæller Tanja Lynggaard, der selv er førtidspensionist og derfor også har begrænset arbejdsevne og hjælper til så meget, hun kan.

- Men jeg kan ikke bare sidde stille i sofaen, for jeg har sådan et hjælpegen. Der er flere og flere, der har en virkelig stram økonomi, og at se dem, når de modtager julekassen, er fantastisk, fortæller hun.

- Ja, de lyser sådan helt op, tilføjer Per Lynggaard.

Når så julekassen er delt ud, er det tid til snak og samvær. Det er nemlig også noget, rigtig mange efterlyser, er de frivilliges erfaring. Både til juletid, men også i hverdagen.

- Det er da ofte, at der er nogen, der lige har brug for at snakke og få en krammer. Og så får de det, siger en af de frivillige, Lisbet Skytte.

Alt med måde, opfordrer skiltet i madspildsbutikken. Hvis mange tager lidt af hvert er der nemilg mere til flere.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Liveblog: Politiet opfordrer til at sprede påskehandlen ud over flere dage

112

Ingen sigtet for corona-kriminalitet i Viborg: - Det er den adfærd og fornuft, der skal bringe os i mål

Annonce