Annonce
Viborg

Læserbrev: Hjarbæk Fjord fortjener bedre

Jens Frydendal


Annonce

Læserbrev: Meget prisværdigt slår Lars Norup i sin leder lørdag 12. september endnu et slag for Hjarbæk Fjord. Denne ”oversete naturperle” bør bringes tilbage til en tilstand, hvor vi i al fald ikke skal opleve den ene bundvending efter den anden.

Det er også prisværdigt, at Viborg Byråd har sat to gange en halv million kroner af til undersøgelser af mulige indsatser og til at skabe national bevågenhed om problemet.

Lige under lederen om Hjarbæk Fjord kan man læse om den ene gange 10 millioner kroner efter den anden til nye gulve i sportshaller med mere. Det viser lidt om proportionerne. En naturperle som Hjarbæk Fjord får en million til undersøgelser, mens man sætter anderledes store beløb af til sportshaller og elmotorcykler til motorcrossfolket.

Da man i 1966 kunne indvie Virksund-dæmningen, som er en del af problemet i Hjarbæk Fjord, lød regningen på 7,5 million kr. Det svarer til 73 millioner kr. i 2020.

Byrådets penge til undersøgelser vil sikkert fylde godt i et konsulentfirmas kasse, men behøver vi flere undersøgelser? Hjarbæk Fjord er tidligere blevet betegnet som ”landets bedst undersøgte naturområde”, idet den ene konsulentrapport efter den anden gennem årene har fastslået, at der dels udledes for meget næringsstof med de fire større og mindre åer, der løber ud i fjorden, og dels er for dårlig udveksling med saltvand fra Lovns Bredning.

Danmarks Naturfredningsforening har sat fjernelse af Virksund-dæmningen på sin liste med forslag til en ”Naturlig genopretningsplan for Danmark” efter coronakrisen. Fjernelse af dæmningen bør også være en folkesag på Viborg-egnen. Der er både god beskæftigelse og forbedring af naturen i sådan et projekt.


Fjernelse af dæmningen bør også være en folkesag på Viborg-egnen. Der er både god beskæftigelse og forbedring af naturen i sådan et projekt.


Begrænsning af næringsstofudledning fra landbruget bør være en anden folkesag. Viborg Kommune er speciel ved alle de mange åer, der siden istiden har gennemskåret netop vores område. Det kræver helt særlig fokus på kvaliteten af det vand, der via åerne strømmer ud i fjordene.

Der er allerede lavet en del gode naturgenopretningsprojekter bl. a. ved Skals Å og Fiskebæk Å, men det bør kun være begyndelsen. Når vi for alvor skal have reduceret både CO2- og næringsstofudledning, bør alle ådalene tages ud af landbrugsdriften.

Regeringen har afsat penge til, at der årligt kan udtages 1500 ha lavbundsjord af landbrugsdriften. Fordelt på 98 kommuner lyder det ikke af meget, men eftersom Viborg Kommune arealmæssigt er en af de største, og da vi som nævnt er velsignet med langt flere ådale end nogen anden dansk kommune, er der al mulig grund til, at en tilsvarende stor del af udtagningen sker her hos os.

Der er således god brug for den halve million, som byrådet har sat af til at skabe opmærksomhed om Hjarbæk Fjord på landsplan. Gå straks i gang! Vi regner med, at Lars Norup vil leve så længe, at han også når at opleve betragtelige forbedringer i og omkring Hjarbæk Fjord. Danmarks Naturfredningsforening står bag alle gode indsatser med alle vores 1600 medlemmer i Viborg Kommune!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

DF-gruppeformand vil have minister ind i sag om voldstrusler på Viborg Rådhus: - Det skal i min optik koste en udvisning

Viborg

Blindes Jul - en vigtig støtte

Annonce