Annonce
Rundt om Viborg

Hjemvendt flyverpræst: Jeg valgte at gå med pistol

Frederiks' sognepræst, Carl-Gustav Christensen, er i sin egenskab af flyverpræst i luftvåbnet for nylig vendt hjem efter tre måneder i Mali. Han fik både oplevelser og erfaringer, som han kan bruge i sit hjemlige virke, er han sikker på. Foto: Morten Pedersen
Sogne- og flyverpræst Carl-Gustav Christensen var bevæbnet under udsendelse til Mali, hvorfra han er vendt hjem med erfaringer, han også kan bruge i sit Frederiks-virke.

Frederiks: - Jeg er uddannet i at skyde i selvforsvar, og jeg valgte at gå med pistol. Men jeg fik heldigvis ikke brug for den.

Sådan siger 49-årige Carl-Gustav Christensen, sognepræst i Frederiks - og nys hjemvendt fra en international opgave i egenskab af flyverpræst, som han også er.

Udsendelsen varede tre måneder og foregik i den afrikanske stat Mali, hvor en dansk helikopterenhed tilknyttet Flyvestation Karup i et år har understøttet fransk militær, der i en længere periode har hjulpet Malis regering i kampen mod fundamentalistiske, islam-oprørere.

Trods bevæbningen og bevidstheden om, at man skulle være på vagt, oplevede præsten fra Frederiks dog ikke at være personligt i fare.

- Der var en enkelt gang, hvor der blev afsendt nogle raketter mod basen, og vi derfor måtte gå i beskyttelsesrum. Men ellers følte jeg ikke, at vi var i fare.

Flyverpræst Carl-Gustav Christensen, var - som det ses på billedet - pistolbevæbnet under sin udsendelse til Mali, men han fik dog ikke brug for at forsvare sig med våbnet. Privatfoto
Annonce

"Et åbent fængsel"

For Carl-Gustav Christensen fyldte det mere, at han var udsendt for at virke som præst med alt hvad det indebar. Lige fra at holde gudstjenester, samtale formelt og uformelt med de 60-70 danske soldater, der måtte ønske det, samt at være en del af det sociale liv og fritidsaktiviteterne i en lejr, hvor livet på den ene side indebærer en vis fare for liv og helbred og på den anden side godt kan være lidt ensformigt.

- Jeg fik det ikke selv, men der er da nogle, som får en slags ø-kuller. Nogle sammenligner det lidt med at være i et åbent fængsel, hvor du kan bevæge dig frit rundt inden for hegnet, men ikke komme udenfor, siger han.

Der var ingen kirke på basen, så Carl-Gustav Christensen afviklede gudstjenesterne andre steder - blandt andet i en helikopter-telthangar. Deltagernes ansigter - bortset fra præstens - er slørede, da de ikke ønsker at blive genkendt. Privatfoto

Selv om langt fra alle var ramt af ø-kuller, oplevede Carl-Gustav Christensen, at mange af de udsendte kunne bruge ham som samtalepartner vedrørende personlige emner - svære som mere lettere - blandt andet i relation til at være langt fra familien og de hjemlige omgivelser.

- Der var også en god tilslutning til gudstjenesterne, som jeg som regel holdt om søndagen. På den måde fik ugen også en struktur, selv om alle dage i princippet var arbejdsdage.

Annonce

Flyverpræst fra 2017

Carl-Gustav Christensen, der har været i Frederiks siden 2015 og blev flyverpræst et par år senere, har i flere år haft sin jævnlige gang på Flyvestation Karup, men det var første gang, han var udsendt sammen med soldater herfra. Oplevelsen var alt i alt både stor og positiv.

Helikoptermission i Mali

Med udgangen af 2020 afsluttede danske transporthelikoptere og personellet på omkring 60 soldater den primære del af deres indsats som et dansk bidrag til Operation Barkhane i Mali. 

De danske helikoptere løste en bred vifte af transportopgaver til støtte for den fransk ledede mission, der er en del af den internationale indsats for at bekæmpe terrorisme i Sahel-regionen.

Helikopterne har fløjet i alt 885,53 timer, flyttet 143 tons gods og transporteret 5312 passagerer rundt i operationsområdet, der ud over Mali også omfatter Niger, Burkina Faso, Tchad og Mauretanien.

Helikopterne har blandt meget andet transporteret tropper fra hovedlejrene og ud til de mindre baser, støttet ved rotation af franske soldater, genforsynet soldater under operationer og flyttet mange forskellige typer af materiel.

Kilde: Forsvaret.dk

- Jeg tager som præst ikke stilling til den danske deltagelse i krig, men jeg har en kæmpe respekt for de soldater, der på Danmarks vegne udfører deres opgaver meget professionelt. De er knaldhamrende dygtige til deres job. Det har jeg nu oplevet på nærmeste hold, siger Carl-Gustav Christensen, der også peger på, at mange soldater må lide mange afsavn, fordi de udsendes gang på gang.

Carl-Gustav Christensen var udsendt med en dansk helikopterenhed, der støttede fransk militærs kamp mod muslimske oprørere i det afrikanske land Mali. Privatfoto

Personligt har han ikke noget imod at blive udsendt igen.

- Men det skal nok ikke være lige med det samme, skynder han sig at tilføje.

- Jeg er bestemt glad for at være hjemme igen i sognet, og nogle har ligefrem sagt, at de har savnet mig. Selv kommer jeg tilbage med både personlige og faglige erfaringer, som jeg vil kunne bruge i mit sognepræstevirke.


Jeg er bestemt glad for at være hjemme igen i sognet, og nogle har ligefrem sagt, at de har savnet mig

Carl-Gustav Christensen, flyverpræst og sognepræst i Frederiks


Det var noget af en omvæltning at komme fra afrikanske tropetemperaturer til dansk vinter, men Carl-Gustav Christensen er alligevel glad for at være tilbage i sit sogn og hos sin kone. Foto: Morten Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Bedre natur kræver et langt sejt træk

Debat

Lyset for enden af tunnellen

Annonce