Frederiks: - Jeg er uddannet i at skyde i selvforsvar, og jeg valgte at gå med pistol. Men jeg fik heldigvis ikke brug for den.
Sådan siger 49-årige Carl-Gustav Christensen, sognepræst i Frederiks - og nys hjemvendt fra en international opgave i egenskab af flyverpræst, som han også er.
Udsendelsen varede tre måneder og foregik i den afrikanske stat Mali, hvor en dansk helikopterenhed tilknyttet Flyvestation Karup i et år har understøttet fransk militær, der i en længere periode har hjulpet Malis regering i kampen mod fundamentalistiske, islam-oprørere.
Trods bevæbningen og bevidstheden om, at man skulle være på vagt, oplevede præsten fra Frederiks dog ikke at være personligt i fare.
- Der var en enkelt gang, hvor der blev afsendt nogle raketter mod basen, og vi derfor måtte gå i beskyttelsesrum. Men ellers følte jeg ikke, at vi var i fare.
"Et åbent fængsel"
For Carl-Gustav Christensen fyldte det mere, at han var udsendt for at virke som præst med alt hvad det indebar. Lige fra at holde gudstjenester, samtale formelt og uformelt med de 60-70 danske soldater, der måtte ønske det, samt at være en del af det sociale liv og fritidsaktiviteterne i en lejr, hvor livet på den ene side indebærer en vis fare for liv og helbred og på den anden side godt kan være lidt ensformigt.
- Jeg fik det ikke selv, men der er da nogle, som får en slags ø-kuller. Nogle sammenligner det lidt med at være i et åbent fængsel, hvor du kan bevæge dig frit rundt inden for hegnet, men ikke komme udenfor, siger han.
Selv om langt fra alle var ramt af ø-kuller, oplevede Carl-Gustav Christensen, at mange af de udsendte kunne bruge ham som samtalepartner vedrørende personlige emner - svære som mere lettere - blandt andet i relation til at være langt fra familien og de hjemlige omgivelser.
- Der var også en god tilslutning til gudstjenesterne, som jeg som regel holdt om søndagen. På den måde fik ugen også en struktur, selv om alle dage i princippet var arbejdsdage.
Flyverpræst fra 2017
Carl-Gustav Christensen, der har været i Frederiks siden 2015 og blev flyverpræst et par år senere, har i flere år haft sin jævnlige gang på Flyvestation Karup, men det var første gang, han var udsendt sammen med soldater herfra. Oplevelsen var alt i alt både stor og positiv.
Helikoptermission i Mali
Med udgangen af 2020 afsluttede danske transporthelikoptere og personellet på omkring 60 soldater den primære del af deres indsats som et dansk bidrag til Operation Barkhane i Mali.
De danske helikoptere løste en bred vifte af transportopgaver til støtte for den fransk ledede mission, der er en del af den internationale indsats for at bekæmpe terrorisme i Sahel-regionen.
Helikopterne har fløjet i alt 885,53 timer, flyttet 143 tons gods og transporteret 5312 passagerer rundt i operationsområdet, der ud over Mali også omfatter Niger, Burkina Faso, Tchad og Mauretanien.
Helikopterne har blandt meget andet transporteret tropper fra hovedlejrene og ud til de mindre baser, støttet ved rotation af franske soldater, genforsynet soldater under operationer og flyttet mange forskellige typer af materiel.
Kilde: Forsvaret.dk
- Jeg tager som præst ikke stilling til den danske deltagelse i krig, men jeg har en kæmpe respekt for de soldater, der på Danmarks vegne udfører deres opgaver meget professionelt. De er knaldhamrende dygtige til deres job. Det har jeg nu oplevet på nærmeste hold, siger Carl-Gustav Christensen, der også peger på, at mange soldater må lide mange afsavn, fordi de udsendes gang på gang.
Personligt har han ikke noget imod at blive udsendt igen.
- Men det skal nok ikke være lige med det samme, skynder han sig at tilføje.
- Jeg er bestemt glad for at være hjemme igen i sognet, og nogle har ligefrem sagt, at de har savnet mig. Selv kommer jeg tilbage med både personlige og faglige erfaringer, som jeg vil kunne bruge i mit sognepræstevirke.
Carl-Gustav Christensen, flyverpræst og sognepræst i FrederiksJeg er bestemt glad for at være hjemme igen i sognet, og nogle har ligefrem sagt, at de har savnet mig