Annonce
Kultur

Hold bolden i spil: Vi bliver aldrig for gamle til at lege

Arkivfoto: Morten Dueholm

Hvornår har du sidst leget? Måske bare klippet et julehjerte i den forgange jul, spillet et brætspil, tegnet eller noget helt fjerde?

Af en eller anden grund er vi mange, der stopper med at være kreative og lege, når vi træder ind i voksenlivet. Prøv at genkalde din barndoms lege. Kan du huske fornemmelsen af fordybelse, og hvordan vi blev opslugt af legen og glemte tid og sted?

Jeg er ivrig golfspiller, og for mig er golf også en slags leg mere end blot motion, når jeg tænker efter. Der er i alt fald en bold, og mon ikke bolde er det mest populære stykke legetøj, der findes i hele verden? I årtusinder er bolden blevet brugt til leg og spil.

Annonce

Jeg er ivrig golfspiller, og for mig er golf også en slags leg mere end blot motion, når jeg tænker efter. Der er i alt fald en bold, og mon ikke bolde er det mest populære stykke legetøj, der findes i hele verden? I årtusinder er bolden blevet brugt til leg og spil.

Når jeg tænker tilbage, så fyldte legen med bolde en hel del både i skolegården, på fritidshjemmet og legepladsen. Tænk blot på rundbold, Antonius, kantsten, ti-bold, blot for at nævne nogle af de lege, hvor bolden var det magiske omdrejningspunkt.

For nylig blev jeg særligt opmærksom på boldens fantastiske egenskab som redskab for leg, og hvor sjovt det er at lege. Noget vi aldrig bliver for gamle til, og en evne vi skal blive ved med at holde ved lige. Jeg har tidligere skrevet om, hvor vigtigt det er at blive ved med at læse og træne sin læsemuskel. Det samme gør sig helt sikkert også gældende for evnen til leg.

I en travl hverdag med mange gøremål af pligtkrævende karakter bliver prioriteringen af tid til at lege og til at være kreativ ofte skubbet i baggrunden.

På Bjerringbro Bibliotek har vi i efteråret 2021 haft et forløb, hvor vi sammen med en flok friske og skønne borgere har mødtes for at synge og være sammen om fysiske aktiviteter. Baggrunden for møderne er DGI´s store indsatsområde for seniorer, der handler om vigtigheden i at holde hjernen frisk, også selv om vi er oppe i årene. Vi voksne skal huske at blive ved med at udfordre og motionere vores hjerne, noget vi nemt kan gøre gennem for eksempel leg og sang.

En af de aktiviteter, vi præsenterede gruppen for, var "Smart-træning" som to lokale instruktører stod for. "Smart-træning" er træning af hjernen via fysiske øvelser, og her kom der blandt andet bolde i spil. Med øvelserne udfordres og stimuleres deltagernes hukommelse og koncentration samtidig med, at der trænes koordination, balance og motorik.

Øvelserne gav både grin, smil på læberne og dyb koncentration. Nok kalder jeg det her øvelser, men vi legede jo egentlig, og det var et glædeligt gensyn med bolden som redskab.

Har du et par bolde, og er I nogle stykker sammen, så er her en opfordring til at kaste jer ud i leg og samtidig give jeres hjerner et friskt boost.

Start med at kaste bold til hinanden i et bestemt mønster, hvor alle rører bolden, og dette mønster bliver I ved med at gentage. Nu tager I bold to med ind i rundkredsen, og denne bold skal studses i et nyt mønster samtidig med, at I holder gang i den bold, som skal kastes. To bolde og to mønstre er i gang, og det lyder måske let, men prøv selv.

Hold hjernen frisk

"Hold hjernen frisk" er et treårigt projektsamarbejde mellem Slots- og Kulturstyrelsen, Sangens hus, Dansekapellet og DGI.

Projektet er støttet af Nordea-fonden.

Sund med sang og samvær er lavet i samarbejde med Sundhedscenter Viborg og LOF Midtjylland.

Hvis I gerne vil skrue op for sværhedsgraden, kan I tilføje et reb, som alle sørger for er i bevægelse mod højre, samtidig med at de to bolde kastes/studses i det aftalte mønster. På rebet kan der være et mærke, eksempelvis en rød klud, og når den rammer en hånd, skal pågældende stampe i gulvet med højre fod.

Denne øvelse var blot en af flere, som seniorerne og vi selv blev udfordret med. Det var svært, og både hjerne og lattermuskel kom på overarbejde, men måske vigtigst af alt - vi havde det sjovt sammen, og jeg tror, vi alle oplevede følelsen af frirum og selvforglemmelse for en stund.

Så en opfordring til alle voksne skal lyde: husk at skabe plads til mere leg, for du bliver glad af det.

Dette kunne være et nytårsforsæt for 2022.

viborg, viborg bibliotekerne, anette koue, bibliotekar
Annonce
Viborg For abonnenter

Bekymringer for Viborgs ve og vel: - Uanset hvad vil det være et fremmedlegeme og et indgreb i byens kulturarv

Danmark

Torsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Godt nyt fra energiselskab: Varmepriser stiger langt mindre end forventet, men der skal konstant holdes øje med energipriserne

Bjerringbro For abonnenter

Ny rapport: Stor risiko for 'katastrofe-regn' som det, der oversvømmede store dele af Tyskland sidste år

Viborg

Flere penge på kviktest: Restriktioner ophører, men Falck forsætter med at teste - også i Viborg

Erhverv

Iværksætter-succes: Gymnasieelever fra Viborg får penge med fra Løvens Hule

For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal

Viborg For abonnenter

Viborg Varme holder fast: Fjernvarmepriserne stiger som allerede meldt ud - hverken mere eller mindre

Kultur For abonnenter

Fra 500.000 til 1,8 millioner kroner: Kommunen har ikke nogen umiddelbar løsning på høj varmeregning til lokalt idrætscenter

Kultur

Besøg fra Alfons, liedkoncert i musiksalen: Weekenden i Viborg byder på alt fra musik til motion

Viborg For abonnenter

Et liv med angst og ambitioner: Usædvanlige omstændigheder gjorde Johannes til hele Viborgs borgmester

For første gang i to år: Storm rammer Danmark

Navne

Ny gymnasierektor slapper af i sin hytte uden el og varme i Telemarken: 'Vi skal vandre tre kilometer med alt udstyr på ryggen for at komme til hytten - en bil kan ikke køre dertil'

Navne For abonnenter

- Det er et fantastisk privilegium at kunne arbejde med målbevidste unge mennesker hver dag

Viborg

Pak blenderen væk - personer med synkebesvær kan stadig nyde flæskesteg og madder med rejer og citronbåde

Annonce